Kanniston koulu juhli kymmenvuotista taivaltaan: Kannisto olemme ME!

Artikkeli

Asiasanat

KoulutusAsukkaatLapsiperheetOppilaat

Keskiviikkona 1.6.2022 Kanniston koulun kevätjuhlan tilalla järjestettiin kymmenvuotisjuhla.

Keltanokat tanssivat koulun juhlasalin lavalla. Yleisö istuu tuoleilla katsomassa.

Keltanokat lavalla. Kuva: Sercan Alkan

Ennen Kannisto 10v -iltajuhlaa koulun ruokalassa järjestettiin kutsuvierasjuhla. Koulun kuudesluokkalaiset olivat huolehtineet ruokalan koristelusta ja kattauksesta. Kakkos- ja vitosluokkalaiset esiintyivät kutsuvierasjuhlassa. Iltajuhlan ohjelmassa nähtiin esityksiä kaikilta luokka-asteilta: keltanokkien lakitus, näytelmiä, musiikkiesityksiä ja kesäpotpuri. Juhla huipentui Kanniston Talentin voittajajoukkueen cheerleadingesitykseen ja Suvivirteen. Viidesluokkalaisten bändi huolehti musiikin soittamisesta ja kuudesluokkalaiset juonsivat juhlan. Oppilaiden esitysten lisäksi kuultiin rehtori Petri Kiurun puhe.

Kiuru summaa sekä juhlapäivää että menneitä vuosia:

”Loppukevään aikana on ollut mahtavaa, kun olemme saaneet olla koulussa jälleen yhdessä.

Yhteinen tilaisuus tuntuikin kahden vuoden jälkeen uskomattoman hyvältä. On tärkeää, että me olemme koulussa ME. Yhteisöllisyys ei kasva juhlapuheissa. Se kasvaa olemalla ja tekemällä yhdessä. Tämä kaikki on ollut nyt pari vuotta tauolla ja on mahtava huomata, miten tärkeää yhdessäolo meille kaikille on. Yksin koettu ilo ei ole mitään yhdessä koettuun iloon verrattuna.

Koulu toimii parhaimmillaan kuten hyvä urheilujoukkue. Vastuunkantajia on paljon ja kaikki pelaavat samaan maaliin. Meillä oli juhlapäivänä juuri tällainen tunnelma. Kutsuvierasjuhlassa olivat kutsuttuina kaikki koulun yhteistyökumppanit, toimialan johtoa sekä nykyinen ja osittain myös entinen henkilökunta. Oli ilo kiittää heitä koulun toimintaa tukevasta työstä. Olen kiitollinen koulun monista kumppanuuksista. Meillä on leveät hartiat, ja tekijöitä kouluvuoteen mahtuu.

Kanniston koulun alkuvuosille leimaa-antavaa olivat sisäilmaongelmat. Vuonna 2019 tehty perusteellinen lattiaremontti ratkaisi tämän ongelman. On ollut ratkaisevaa, että tuo remontti toimi tehtävässään ja olemme saaneet sisäilman sijasta keskittyä koulun kehittämiseen. Meillä Kannistossa on nyt parhaat mahdolliset puitteet: kymmenen vuotta vanha rakennus tuntuu edelleen modernilta ja viihtyisältä. Lähiluonto antaa mahdollisuuden opiskella myös ulkona ja sitä meillä paljon tehdäänkin.

Alueen vanhemmat antavat tukensa koulunkäynnille. Kotien arvostus koulua kohtaan on ratkaiseva asia. Juhlapuheessani sanoinkin, että on tärkeää kysyä riittävän usein lapselta, miten koulussa menee, sillä kysymys pitää sisällään vanhemman kiinnostuksen koulunkäyntiä kohtaan. Lapsi kyllä ymmärtää tämän, ja on merkityksellistä, että koti arvostaa koulunkäyntiä. Tämä toteutuu meillä Kannistossa hienolla tavalla.

”Lakki päähän, käännä lakki”, ekaluokan opettaja Marja Tervaniemi ohjeisti oppilaita kymppijuhlan alkaessa. Keltanokkalippikset kääntyivät oppilaiden päässä opettajan toivomalla tavalla. Kymppijuhla esittelikin samalla koulun traditioita. 1M-luokan esitys kertoo, miten meillä Kannistossa koulutulokkaat lakitetaan keltanokkalippiksin lukuvuoden ensimmäisessä salitilaisuudessa. Koulutulokkaat ovat silloin kunniavieraita tilaisuudessa, jossa lukuvuoden alkaessa esitellään luokat ja koko koulun henkilökunta vartija, keittiöhenkilökunta ja siivous mukaan luettuna. Yhteisöllisyys on tärkeää ja kaikkien työllä on merkitystä. Mielestäni on hieno metafora, että koulupolku alkaa lakituksella ja monien kohdalla myös päättyy siihen. Lakin väri ja malli tosin vaihtuu.

”Kannisto 10 vuotta” on ollut kuluneen lukuvuoden teemamme. Syyslukukaudella Kannisto ennen ja nyt -jaksossa tutustuimme alueen ja myös Vantaan historiaan. Kevätlukukaudella Kannisto olemme ME -jaksossa keskityimme tutustumaan itseemme. Nyt mm. tiedämme, että keskimääräinen Kanniston koulun oppilas on 10-vuotias, kulkee kouluun jalan, hänen kengännumeronsa on 37 ja hän on 145 cm pitkä.

2020-luvun nuoret ja lapset ovat rohkeita, itseensä luottavia, avarakatseisia ja kansainvälisiä. Te oppilaat olette parasta!”

Avainsanat

Kanniston kouluPeruskoulut