Lapsi- ja perheohjaajat tekevät vaikuttavaa työtä perheiden hyvinvoinnin eteen

Artikkeli

Asiasanat

VarhaiskasvatusOpiskelijatTyönhakijat

Lapsi- ja perheohjaajat, tuttavallisemmin lapeohjaajat, työskentelevät päiväkodeissa yhdessä muun henkilöstön kanssa ja tukevat perheitä arjen pienissä ja suurissa asioissa. Työlle on ollut todellista kysyntää päiväkodeissa, ja se on myös mahdollistanut varhaiskasvatuksen muun henkilöstön keskittymisen omaan perustehtäväänsä.

Neljä naista kuvassa hiekkalaatikolla.

Lapeohjaaja Maria Tervo Saturnuksen päiväkodista aloitti työssä lokakuussa 2021. Hän on toiminut varhaiskasvatuksen opettajana Vantaan kaupungilla 20 vuotta ja on sosionomi koulutukseltaan. Hän pitää arvossa sitä, että työhön ei ole mitään valmista muottia.

– Työnkuvaan vaikuttaa työntekijän oma koulutustausta ja työhistoria. Lapeohjaajana voit painottaa niitä asioita, mitä yksikössä tarvitaan ja millaisia vahvuuksia sinulta itseltäsi löytyy. Minun yksi tehtävistäni on esimerkiksi tunnetaitokerhon vetäminen, sanoo Maria.

Saturnuksen päiväkodin johtaja Pirkko Karkamo vahvistaa, että lapsi- ja perheohjaajana voi toimia hyvin monenlaisella taustalla.

– Uskon, että parhaimmat eväät tehtävään antaa varhaiskasvatuksen opettajan, sosionomin tai yhteisöpedagogin koulutus, kertoo Pirkko.

Lokakuussa 2019 lapeohjaajana aloittanut Mira Kantola Riihipellon ja Pehtoorin päiväkodeista kertoo päässeensä työskentelemään hyvin moninaisten asioiden kanssa. Hän tekee tiivistä yhteistyötä päiväkodin johtajan kanssa ja tukee tiimejä.

– Toimin aiemmin erityislasten ja -nuorten kanssa sekä lastensuojelussa, ja tässä työssä taustastani on ollut todella paljon hyötyä. Me lapeohjaajat pääsemme usein pohtimaan, miten auttaa perheitä haastavissa elämäntilanteissa ja miten tukea parhaiten erityistarpeisia lapsia, kertoo Mira.

Moniammatillinen yhteistyö on iso osa työnkuvaa

Lapeohjaaja edistää työllään alueellista, sosiaalista ja koulutuksellista tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta sekä ehkäisee syrjäytymistä. Työssä on tärkeää tuntea varhaiskasvatuksen maailmaa, jotta voi keskustella perheiden kanssa heitä askarruttavista asioista. Monikulttuurisuusasiat ovat myös tiukasti läsnä työn arjessa.

– Vastaamme perheiden yhteydenottoihin, ja välillä ratkaistavat asiat voivat olla niinkin arkisia kuin kouluun ilmoittautuminen. Toisinaan taas tarjoamme apua esimerkiksi hyvän ja terveellisen ruokavalion ylläpitämiseen, sanoo Maria.

Lapsi- ja perheohjaaja osallistuu moniammatilliseen yhteistyöhön varhaiskasvatuksen ja sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten kanssa. Ohjaaja toimii kasvatuksen sekä vanhemmuuden tukemisen ja kehittämisen asiantuntijana toimintayksikössä.

– Työ sisältää paljon itsenäistä tiedonhankintaa lasten ja lapsiperheiden hyvinvointiin liittyvissä asioissa. Toisaalta lapeohjaaja osallistuu myös tarvittaessa toimintayksikön pedagogiseen työskentelyyn, toteutukseen ja arviointiin sekä yksikön johtoryhmätyöskentelyyn, kertoo päiväkodin johtaja Suvi Kettumäki Riihipellon ja Pehtoorin päiväkodeista.

Sensitiivisyys ja ennakkoluulottomuus ovat hyviä piirteitä lapeohjaajalle

Lapeohjaaja tarjoaa matalan kynnyksen palvelua perheille, ennaltaehkäisevästi jo varhaisessa vaiheessa. Parhaiten työssä pärjää helposti lähestyttävä ja kärsivällinen tyyppi, joka tulee toimeen erilaisten ihmisten kanssa – luottamus ei nimittäin synny hetkessä.

– Meidän pitää kohdata perhe aina arvostavasti ja kunnioittavasti – pitää pystyä ottamaan kantaa asioihin ilman, että se loukkaa ketään. Ennakkoluulottomuus, avoimuus ja sensitiivisyys ovat ominaisuuksia, joita lapeohjaajalta vaaditaan, vahvistaa Maria.

Lapsi- ja perheohjaajan työ kohdentuu toimintayksikköön. Lapsi- ja perheohjaajaa ei lasketa lasten ja henkilöstön väliseen suhdelukuun eikä hänellä ole kasvatusvastuuta. Näin ollen lapeohjaaja pääsee aidosti keskittymään perheille tarjottavaan apuun. Yhden perheen isän palaute on jäänyt Miralle erityisesti mieleen.

– Olen kertonut Miralle enemmän asioita, kun olen kertonut ikinä kenellekään. Mira on auttanut perhettäni todella paljon, en olisi osannut itse hakea apua. Ehdottomasti haluaisin lapsi- ja perheohjaajatoiminnan jatkuvan, kommentoi yhden varhaiskasvatuksessa olevan lapsen isä.

Lisää aiheesta

Kiinnostaako lapsi- ja perheohjaajan työ? Hae avoimiin tehtäviimme täällä.

Lue lisää siitä, miksi lapsi- ja perheohjaajien työ on erittäin tärkeää.  

Lue lapsi- ja perheohjaaja Jenni Hämäläisen tai Anne Otama-Viinasen kokemuksia työstä. 

Avainsanat

PäiväkoditTöissä Vantaalla