Jenni Hämäläinen: “Varhaiskasvatuksen lapsi- ja perheohjaajan pesti tuli kuin kuu taivaalta.”

Artikkeli

Varhaiskasvatuksen lapsi- ja perheohjaaja toimii perheiden tukena sekä osallistuu tarvittaessa toimintayksikön pedagogiseen työskentelyyn. Vantaan kaupungilla työtä pääsee myös tekemään monikulttuuristen perheiden kanssa.

Lapsi leikkii.

Kuvituskuva: Sercan Alkan

Jenni Hämäläinen työskentelee Vaskivuoren päiväkodissa lapsi- ja perheohjaajana. Hän aloitti pestissä elokuussa 2021.

– Työskentelin aiemmin varhaiskasvatuksen opettajana. Tiesin jo silloin, että haluan tehdä töitä enemmän perheiden parissa. Lapeohjaajan pesti tuli kuin kuu taivaalta, minulla kävi älytön tuuri. Tämä on juuri sitä, mitä olen etsinytkin, Jenni kertoo.

Lapeohjaajan toiminimike on Vantaalla vielä tuore. Jenni pääsee työssään tutkimaan ja kehittämään työnkuvaansa. Jenni kertookin, että lapeohjaajana yksikään päivä ei ole samanlainen. Työpäivät voivat koostua esimerkiksi vanhempien tapaamisista, toiminnan ohjaamisesta, ryhmissä lasten havainnoimisesta sekä koulutuksista.

– Päivän eteneminen riippuu päiväkodin ja vanhempien tarpeista.

Vantaalla lapeohjaajan työhön kuuluu vahvasti myös monikulttuuristen perheiden tukeminen. Jenni on kohdannut työssään välillä haastavia tilanteita.

– Silloin voi tulla riittämätön olo. Haluan tehdä kaikkeni, että perheiden asiat hoituisivat, Jenni kertoo.

Hän toivookin voivansa kehittää itseään ammatillisesti juuri maahanmuuttajataustaisessa työssä, sillä se on tärkeää ja merkittävää.

Huumori kantavana voimana

Jenni korostaa, että perheohjaajana täytyy olla empaattinen ja sydän paikallaan. Kohtaamiset vanhempien ja lapsen kanssa ovat tärkeitä, ja voivat kantaa elämässä pitkälle.

–  Sinä saatat olla lapselle se lämmin syli päivän aikana. Se on ihan parasta, että on elämässä edes yksi turvallinen aikuinen, jos ei kotona sitä ole. On ihanaa, jos pystymme tarjoamaan sen täällä päiväkodissa.

Työssään parhaimmiksi asioiksi hän mainitsee lapset ja työkaverit. Jokainen päivä sisältää paljon huumoria ja naurua.

– Jos olisi huono työyhteisö, ei työtä jaksaisi. Työyhteisö vaikuttaa työssä viihtymiseeni ja siihen, että haluan olla juuri tässä paikassa töissä.

Varhaiskasvatusalasta haaveilevia Jenni muistuttaa pitämään puoliaan ja kunnioittamaan itseään.

– Älä anna kenenkään kävellä ylitsesi. Kunnioita omaa työntekoasi ja taistele oikeuksiesi puolesta. Kukaan ei tee sitä sinun puolestasi.

Avainsanat

PäiväkoditTöissä Vantaalla