"Muutakin kuin opiskelua" - nuorten mielipidekirjoitus

Artikkeli

"Oppilaitosten pitäisi panostaa enemmän myös nuorten hyvinvointiin ja jaksamiseen" - Lue vaikuttamistyöpajaan osallistuneiden Tikkurilan lukion opiskelijoiden mielipidekirjoitus!

Tikkurilan lukion sisätiloja

Kuva: Sercan Alkan

Muutakin kuin opiskelua

mielipidekirjoitus 11.3.2023

Nykylukio väsyttää ja uuvuttaa opiskelijat. Koulupäivän aikana pitäisi olla myös mahdollisuus rentoutumiseen. Välitunnit eivät riitä palautumiseen ja sohvat ovat aina välitunnilla täynnä, eikä pihalla ole tuoleja. Missä nuorten kuuluisi levähtää? 

Koulupäivä voi koostua jopa viidestä 75 minuutin mittaisesta oppitunnista. Myös niiden aikana on tärkeää saada nuoret mukaan myös osallistumaan aktiivisesti toimintaan. Pelkkä istuminen kovalla tuolilla ei edistä nuorten mielenterveyttä ja jaksamista.  

Tikkurilan lukio pursuaa oppilaita, sillä suunniteltu väkimäärä on ylitetty jo vuosia sitten. Vaikka olemme yksi Pohjoismaiden suurimmista lukiosta, käytävät, ruokala ja luokat ovat aina ruuhkaisia.  

Hyppytunneilla olisi hyvää aikaa tehdä rästissä olevia tehtäviä, mutta usein se ei onnistu, sillä talossa ei ole kunnollista tilaa itsenäiseen työskentelyyn, ja hälinän keskellä on vaikea keskittyä. 

Opiskelijoiden jaksamisesta ja mielenterveydestä on tärkeää huolehtia, jotta välttyisimme ylikuormitukselta. 

 

Benni Phosri ja Sofia Egorova, Tikkurilan lukio

 

Tämä kirjoitus julkaistiin Asukaslehden numerossa 1/2023. Lue lehteä Asukaslehden sivulta!