Oma asunto tuo nuorelle toivoa tulevaisuuteen

Artikkeli

Asiasanat

NuorisopalvelutAsukkaatNuoret

Ensimmäinen oma asunto on tärkeä osa nuoren itsenäistymistä. Oma koti parantaa elämänhallinnan taitoja ja usein myös perhesuhteita.

Kuvassa oveen kiinnitetty kyltti, jossa lukee tervetuloa.

”Tarttisin kämpän, mutta en tiedä mistä aloittaa.”
”Miten mä pärjään omassa kämpässä, jos mulla ei ole mitään tuloja?”

Asumiseen ja omaan asuntoon liittyvät teemat tulevat päivittäin esiin Vantaan kaupungin Nuorten aikuisten palveluissa, joita ovat nuorten työpajat, etsivä nuorisotyö, harrastus- ja vapaa-ajantoiminta sekä Rinnalla kulkien nuorisotyöttömyys laskuun -hanke.

Oma asunto on tärkeä osa nuoren itsenäistymistä, ja auttaa häntä esimerkiksi elämänhallinnassa, helpottaa oman itsenäisen tulevaisuuden suunnittelua ja mahdollistaa keskittymisen koulu- tai työasioihin. Usein myös perhesuhteet paranevat, kun nuori saa oman asunnon. 

Asumisen haasteita ei tarvitse taklata yksin

Omilleen muuttaminen voi aiheuttaa nuorelle myös epävarmuutta ja pelkoa siitä, miten kaikkien asioiden kanssa pärjää. Yksin asuminen ensimmäistä kertaa voi vaatia totuttelua ja tuntua yksinäiseltäkin.

Monella nuorella on apunaan perheen ja ystävien tukiverkko, jonka puoleen kääntyä. Kaikilla ei kuitenkaan tällaista ole ja he voivat kaivata apua esimerkiksi asunnon hakuun, etuushakemusten tekemiseen, vakuutusasioiden selvittämiseen sekä kodin irtaimiston hankintaan.

Aina tuen tarve ei liity vain ensimmäiseen omaan asuntoon, vaan se voi liittyä yhtä lailla asunnon vaihtoon tai haasteisiin nykyisessä asumismuodossa. Kun asiat eivät menekään toivotulla tavalla, voi omasta tilanteesta kertominen olla nuorelle vaikeaa. Omaa tilannetta ei ole välttämättä helppoa tunnistaa. Voi mennä pitkään ennen kuin nuori uskaltaa ottaa työntekijöiden kanssa puheeksi asumiseen liittyvät haasteet tai asunnottomuuden.

Tukea asumiseen tai oman asunnon hankintaan nuorelle on tarjolla muun muassa Vantaan Ohjaamossa tiistai- ja keskiviikkoiltapäivisin. Parittomien viikkojen tiistaisin PKS Nuorisoasuntojen edustaja auttaa asumiseen liittyvissä asioissa ja lisäksi paikalla on Etsivän nuorisotyön tekijä. Keskiviikkoisin sosiaaliohjaaja Jenna auttaa asumiseen ja talouteen liittyvissä asioissa. Lisätietoa löytyy Ohjaamon verkkosivuilta.

Avainsanat

Nuoret aikuisetAsunnottomuus