Nuorten työpajat

Palvelun käytön edellytykset
Pajoille työkokeiluun hakeudut TE-toimiston tai Ohjaamon kautta.
Nuorten työpajat
Nuorten työpajoilla tuetaan nuoren hyvinvointia ja valmennetaan kohti koulutusta ja työtä. Työpajoilla toimitaan yhdessä muiden nuorten kanssa, tehdään pajakohtaisia sisältöjä sekä vahvistetaan itsenäistymiseen liittyviä taitoja. Jakson aikana voi myös korottaa peruskoulun arvosanoja sekä suorittaa erilaisia kursseja (EA1, hygieniapassi ja työturvallisuuskortti).
Työpajapäivät ovat maanantaista perjantaihin klo 9.00-15.00.
Hakeutuminen nuorten työpajoille
Nuorten työpajoille hakeudutaan alla olevalla hakemuksella. Hakemusta ei voi lähettää sähköisesti, vaan se pitää täyttää ja lähettää ohjaamo@vantaa.fi osoitteeseen tai hakemuksen voi täyttää Vantaan nuorten ohjaamossa. Ohjaamossa saa myös apua työttömäksi ilmoittautumiseen. Asioidessa ohjaamossa tulee olla henkilöllisyystodistus mukana.
Ohjaamon neuvonta on avoinna ilman ajanvarausta ma-pe klo 12-16.
Kurkistukset nuorten työpajoille
Kurkistuksia eli työpajatutustumisia järjestetään kiinnostuneille nuorille ja yhteistyökumppaneille joka maanantai klo 13 Monitoimitila Liidossa.
Kurkistuksissa esitellään nuorten työpajojen toimintaa ja tiloja. Kurkistukset alkavat Monitoimitila Liidon aulasta!
Lisäksi nuorisoneuvojat ovat tavattavissa Vantaan nuorten Ohjaamon neuvonnassa torstaisin kello 13.00-15.30.
Tule kysymään nuorten työpajoista ja niille hakemisesta!
Voinko päästä opiskelijana nuorten työpajoille?
Nuorten työpajoille voit hakeutua työelämässä oppimisjaksolle, jos:
- olet 16-28-vuotias
- opiskelet ammatillista tutkintoa ammatillisessa oppilaitoksessa
- olet vantaalainen tai opiskelet Variassa
- haluat edistyä opinnoissasi, mutta tarvitset tukea esim. opinnoissa kiinni pysymiseen
- työpajan tehtävät ja muu toiminta sopivat yhteen oppimistavoitteidesi kanssa
Hakeudut työpajalle oppimaan oman ammatillisen oppilaitoksesi kautta. Suunnittelet vastuuopettajasi kanssa yhdessä tavoitteet pajajaksolle (max. 3 kk). Vastuuopettajasi ottaa yhteyttä työpajojen nuorisoneuvojiin koulutussopimuksen solmimiseksi.
Työpajajaksolla osallistut pajan toimintaan muiden pajanuorten kanssa. Pajalla opit työ- ja työelämätaitoja turvallisessa yhteisössä. Saat tukea ja ohjausta sekä pajaohjaajilta että muilta nuorilta myös arjen- ja elämänhallintaan. Työpajapäivät ovat maanantaista perjantaihin klo 9–15.
Voit hakeutua oppimisjaksolle keittiöpajalle, kodinkunnostuspajalle tai kädentaitopajalle. Voit tutustua yhdessä opettajasi kanssa tarkemmin näiden pajojen osaamissisältöihin ja toimintaan.
Nuorten työpajojen osaamissisällöt
Nuorten työpajoja on tunnistettu oppimisympäristöiksi ja pajojen toimintaa opinnollistettu yhteistyössä ammatillisten oppilaitosten kanssa. Käytännössä opinnollistetuilla työpajoilla on mahdollisuus kartuttaa ammatillisten tutkintojen ammattitaitovaatimuksia vastaavaa osaamista pajatehtävissä työskennellen ja harjoitustöitä tehden.
Työkokeilussa olevan nuoren pajajaksolla karttuva osaaminen tunnistetaan ja kirjataan osaamistodistukseen, josta voi olla nuorelle hyötyä tulevaisuudessa esimerkiksi ammatillisiin opintoihin tai töihin hakeutuessa. Pajajaksolla koulutussopimuksella osaamista hankkivan opiskelijan osaamisen tunnistaminen tapahtuu sovitusti.
Nuorten tuetulla oppisopimuksella voivat opiskella vantaalaiset 18–28-vuotiaat työttömät nuoret, joilla ei ole aiempaa ammatillista tutkintoa. Sinulla ei tarvitse olla oppisopimuspaikkaa valmiina, vaan työpaikka etsitään yhdessä nuorisopalveluiden haastattelun jälkeen. Tutkinnot, jotka ovat mahdollisia suorittaa ovat esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan perustutkinto (lähihoitaja), kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto (lastenohjaaja tai nuoriso- ja yhteisöohjaaja) sekä liikuntapaikka-alan ammattitutkinto (liikuntapaikkojen hoitaja).
Oppisopimus kestää noin 2,5 vuotta ja tälle ajalle solmitaan määräaikainen työsopimus Vantaan kaupungin kanssa. Työssäoppimista on n. 80 % ja lähiopetusta oppilaitoksessa n. 20 %. Työaika määräytyy alakohtaisesti ja sinulle maksetaan työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Oppisopimusopiskelijana sinulla on samat edut ja velvollisuudet kuin muillakin kaupungin työntekijöillä.
Ennen oppisopimuksen solmimista sinulla on työkokeilu, jolloin tutustut alaan ja työpaikkaan. Työkokeilun aikana arvioitte yhdessä työpaikalla, onko oppisopimus mahdollinen. Työkokeilun edetessä järjestellään oppisopimusasioita ja sinut ohjataan soveltuvuustestiin, jos sellainen kuuluu alan tutkintoon.
Työkokeilu suunnitellaan jokaiselle yksilöllisesti ja sen kesto on 2–6 kk, työaikasi on 6 tuntia päivässä. Työkokeilun ajalta sinulle maksetaan sitä työttömyysetuutta, johon sinulla työttömänä ollessasi olisi oikeus (työmarkkinatuki, peruspäiväraha tai ansiopäiväraha). Oppisopimuksen toteutumiseksi sinulla tulee olla palkkatukioikeus, jonka voit selvittää TE-palvelusta.