Someturva auttaa netissä tapahtuvien ikävien tilanteiden käsittelyssä

Artikkeli

Asiasanat

KoulutusTurvallisuusLapsiperheetOppilaat

Vantaan peruskoulujen 3.–9. luokkien oppilaille on hankittu Someturva-palvelu. Palvelu on nettisovellus, jonka avulla lapset, nuoret ja heidän huoltajansa voivat pyytää neuvoja netissä tapahtuvien ikävien tilanteiden käsittelyyn.

Tietokoneluokka. Yksi tietokoneista on päällä.

Mikä Someturva-palvelu on?  

Someturva-palvelu ennaltaehkäisee somessa tapahtuvaa kiusaamista ja muuta häirintää. Lisäksi Someturva-palvelusta saa apua ammattilaisilta, jotka ovat erikoistuneet somessa tapahtuvien hankalien tilanteiden ratkaisemiseen. Someturva-palvelusta saa apua helppokäyttöisellä nettisovelluksella, jonka kautta uskaltaa pyytää apua nolostuttaviinkin tilanteisiin. Someturva on luottamuksellinen palvelu, joten sitä voi käyttää anonyymisti. 

Someturvassa käsitellään paljon somekiusaamistapauksia sekä alaikäisiin verkossa kohdistuvaa seksuaalista häirintää. Someturva-palvelusta saa esimerkiksi tiedon siitä, onko tilanteessa kyse rikoksesta, sekä toimintaohjeet tilanteen ratkaisemiseksi. Vähän yli puolet Someturvaan ilmoitetuista tilanteista täyttää rikoksen tunnusmerkit.

Miksi se on kehitetty?  

Jopa 59 % lapsista ja nuorista kokee häirintää somessa. Moni häirintätilanne voi levitä somessa viraaliksi ja tilanteista aiheutuvat vahingot voivat muodostua suuriksi. Lasten ja nuorten somemaailma on monesti aikuisille vieras, eikä nuoren ole helppoa saada asiantuntevaa apua. Someturva on kehitetty auttamaan nimenomaan someen ja nettiin liittyvissä tilanteissa. Someturva tarjoaa apua mahdollisimman matalalla kynnyksellä kaiken ikäisille. 

Miten Someturva toimii Vantaalla?  

Vantaalla Someturva on kaikkien 3.–9.-luokkalaisten sekä koulujen henkilöstön käytössä. Someturva-palvelusta voi pyytää apua somen ikäviin tilanteisiin milloin tahansa. Kun palveluun kirjautuu ensimmäistä kertaa, tarvitaan aktivointikoodi, jonka saa omalta koululta.

Someturvan omat verkkosivut: www.someturva.fi

Avainsanat

PeruskoulutKiusaaminen