Lasten vaalit innostivat, nuorisovaaleissa Liike nyt yllätti

Tiedote

Vantaalla äänestettiin ensimmäistä kertaa kuntavaalien aikaan valtakunnallisissa Lasten vaaleissa.

Lapsi tiputtaa äänestyslipukkeen laatikkoon.

Kolme varhaiskasvatuksen yksikköä ja yksi alakoulu lähti mukaan valtakunnallisiin Lasten vaaleihin, johon kaupunki tarjosi tukea ja välitti Kuntaliiton tuottamia vaalimateriaaleja. Vaaleissa lapset saivat kokemuksen äänestämisestä tutustumalla erilaisiin ehdokashahmoihin ja heidän ajamiinsa asioihin. Oikeiden vaalien tapaan valittu ehdokasnumero kirjattiin äänestyslippuun, joka leimattiin. Palkinnoksi sai tarran tai äänestystodistuksen.

Peltolan päiväkodissa Lasten vaalit saivat positiivisen vastaanoton. - Kesälomista johtuen äänestysprosenttimme jäi maltilliseksi, mutta kuitenkin paremmaksi kuin aikuisten vaaleissa, päiväkodin varajohtaja Jarno Hakoniemi kertoo. Voittajaksi Peltolan päiväkodin vaalipiirissä nousi avaruusolento ja turvallisuustarkkailija NiNi - kirjoja ahmivan Heppa Hurjapään jäädessä nollille. Vaalit herättivät lasten kiinnostuksen, ja he ovatkin jo kyselleet kuka voitti valtakunnalliset vaalit. Valtakunnallisesti voittoon kiri uimahalleja rakastava Otto Octopus.

Perinteisissä Nuorisovaaleissa äänestettiin Vantaalla 16 oppilaitoksessa. Nuorten ääniharaviksi kuntavaalien ehdokkaista nousivat Miro Vauhkonen (KOK) ja Milad Deghan (PS). Suosituin puolue oli Kokoomus (19,87 %), seuraavaksi eniten ääniä saivat SDP (18,9 %) ja Vihreät (15,51 %). Suurimmilla vertailuluvuilla nuorten valitsemaan valtuustoon olisivat nousseet Vauhkosen ja Deghanin lisäksi Heidi Hilas (SDP), Mirva Pajanne (VIHR) ja Rayan Mohamed (LIIK). Vahvistettuun kuntavaalitulokseen verrattuna selkein ero nuorisovaaleihin on Liike nytin suosio. Liike nyt sai nuorilta varsinaiseen vaalitulokseen verrattuna liki nelinkertaisen kannatuksen. Perussuomalaisista taas tuli kuntavaaleissa Vantaan 3. suurin puolue, mutta nuorisovaaleissa puolue jäi täpärästi vihreiden taakse.

Avainsanat

VaalitKuntavaalit