Näin äänestät aluevaaleissa

Tiedote

Asiasanat

Demokratia ja osallisuusAsukkaat

Vaikuta elintärkeisiin palveluihin – aluevaalien ennakkoäänestys käynnistyy 12.1.2022. Vantaan terveys-, sosiaali- ja pelastuspalveluiden vastuu siirtyy kaupungilta uudelle Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle 1.1.2023. Tammikuun aluevaaleissa äänestämällä voit vaikuttaa siihen, miten nämä tärkeät palvelut jatkossa järjestetään. Äänestäminen on turvallista ja koronaturvallisuuden eteen on tehty paljon töitä. Voit siis huoletta käydä antamassa äänesi.

Ihmiset ojentavat kätensä päällekkäin yhteistyön merkiksi.

Valitse ehdokas  

Tutustu ehdokkaisiin esimerkiksi vaalikoneiden avulla. Valitse henkilö, joka ajaa sinulle tärkeitä asioita. Aluevaaleissa äänioikeutettu vantaalainen voi äänestää ketä tahansa Vantaan ja Keravan aluevaalipiirin ehdokasta.  

Vaalikonevinkkejä 

Päätä milloin äänestät 

Voit äänestää aluevaaleissa ennakkoon kotimaassa 12.–18.1.2022 ja ulkomailla 12.–15.1.2022. Ennakkoäänestyksen aikana voit äänestää missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspisteessä. Vantaan ennakkoäänestyspaikat ovat avoinna arkisin klo 9–20 ja viikonloppuna klo 10–18. Keravan kaupungin ennakkoäänestyspisteet löydät Keravan kaupungin aluevaalisivuilta. 

Varsinainen vaalipäivä on 23.1.2022, jolloin äänestys tapahtuu ilmoituskorttiisi merkityssä äänestyspisteessä. Ilmoituskortti on joko postitettu sinulle kotiin tai löydät sen myös suomi.fi-palvelusta. Lisäksi vaalien alla voit tarkistaa vaalipäivän äänestyspaikkasi kotiosoitteesi perusteella aanestyspaikat.fi-sivulla. 

Muista ottaa mukaan henkilöllisyystodistuksesi – myös ajokortti käy. Ilmoituskortin ei tarvitse olla mukana äänestyspaikalla, kuvallinen henkilötodistus riittää. Viivakoodillinen henkilötodistus nopeuttaa rekisteröitymistä. Huomaathan, että passissa ei ole viivakoodia. Jos sinulla ei ole henkilöllisyyttä osoittavaa asiakirjaa, saat maksutta äänestämistä varten väliaikaisen henkilökortin poliisilaitokselta.  

Vaalien vilkkainta aikaa ovat perinteisesti olleet varsinainen vaalipäivä sekä ennakkoäänestyksen ensimmäiset ja viimeiset päivät. Jos haluat välttää ruuhkia, harkitse, voisitko ajoittaa äänestämisen näiden päivien ulkopuolelle.  

Koronaturvallisuus äänestyspaikoilla 

Toimitsijat on ohjeistettu huolehtimaan äänestystilan sekä äänestäjien koronaturvallisuudesta. Vaalitoimitsijat ohjaavat jonoa, ja ruuhkan sattuessa voi joutua jonottamaan myös ulkona. Äänestyspaikan pintoja puhdistetaan säännöllisesti ja toimitsijat käyttävät suojapleksejä, maskeja tai visiirejä. Koronaturvallisesta toiminnasta äänestyspaikalla kerrotaan myös opastein paikan päällä.  

Eristyksessä tai karanteenissa olevat ensisijaisesti odottavat erityksen tai karanteenin päättymistä. Jos eristys ei ehdi loppua ennen vaalipäivää, äänestäjä voi äänestää ulkona vaalipäivänä. Tällöin äänestäjä ilmoittautuu vaalilautakunnalle soittamalla äänestyspaikalla ulkona ilmoitettuun numeroon.  

Huomioi nämä ennen äänestyspaikalle menoa 

  • Pidä riittävä etäisyys muihin ihmisiin. 
  • Huolehdi käsien puhtaudesta. Käytä käsidesiä. 
  • Käytä äänestyspaikalla kasvomaskia tai kasvovisiiriä, jos se on mahdollista.  
  • Jos haluat, voit tuoda mukana oman kynän. 
  • Jos sinulla on hengitystieoireita, odota niiden paranemista ennen kuin äänestät. 

Lisätietoa äänestäjälle: https://vaalit.fi/koronaohjeita-aanestajille-aluevaaleissa 

Anna äänesi  

Esitä äänestyspaikalla henkilöllisyystodistus vaalivirkailijalle. Hän antaa sinulle äänestyslipun. Jos äänestät varsinaisena vaalipäivänä, vaalivirkailija merkitsee vaaliluetteloon, että olet äänestänyt. Jos olet ennakkoäänestyspaikalla, merkintä äänestämisestä tehdään vasta, kun palautat täytetyn äänestyslipun. Ennakkoäänestyspaikoilla on kaikkien Suomen kuntien ehdokaslistojen yhdistelmät. Jos äänestät ennakkoon oman kuntasi ulkopuolella, voit tutustua oman kuntasi ehdokaslistojen yhdistelmään ennen äänestyskoppiin menoa.  

Mene äänestyslipun kanssa vapaana olevaan äänestyskoppiin. Jos tarvitset apua äänestysmerkinnän tekemisessä, pyydä vaalivirkailijaa avustamaan sinua äänestyskoppiin. Äänestyskopissa on kynä, ja kopin seinällä sen kunnan ehdokaslistojen yhdistelmä, jonka alueella ennakkoäänestyspaikka sijaitsee. Merkitse kynällä äänestyslippuun sen ehdokkaan numero, jolle haluat antaa äänesi. Ehdokkaan numeron löydät ehdokaslistojen yhdistelmästä. Älä kirjoita äänestyslippuun mitään muuta. Kun olet merkinnyt numeron äänestyslippuun, taita lippu niin, että numero jää taitoksen sisäpuolelle eikä näy ulospäin.  

Vie taitettu äänestyslippu vaalivirkailijalle, joka leimaa sen. Jos äänestät varsinaisena vaalipäivänä, pudota lopuksi leimattu äänestyslippu vaaliuurnaan. Jos taas äänestät ennakkoon, vaalivirkailija antaa sinulle ruskean vaalikuoren. Sulje äänestyslippu vaalikuoreen ja anna kuori vaalivirkailijalle. Vaalivirkailija tulostaa lähetekirjeen, jonka sekä sinä että virkailija allekirjoitatte. Sen jälkeen vaalivirkailija sulkee vaalikuoren (jonka sisällä on äänestyslippu) ja allekirjoittamasi lähetekirjeen tai ilmoituskortin keltaiseen lähetekuoreen, joka postitetaan oman kuntasi keskusvaalilautakunnalle. Sen jälkeen voit poistua ennakkoäänestyspaikasta. 

Tervetuloa äänestämään! 

Aluevaalien ennakkoäänestys on käynnissä kotimaassa 12.–18.1.2022 ja ulkomailla 12.–15.1.2022. Katso Vantaan ennakkoäänestyspaikat. 

Varsinainen vaalipäivä on 23.1.2022. 

Lisätietoa aluevaaleista: