Näin syntyy Vantaa50-leivos – leivo sinäkin omasi!

Uutinen

Vantaan kaupunki täyttää 50 vuotta tänä vuonna. Vantaa on saanut oman Vantaa50-leivoksen juhlavuoden kunniaksi! Vantaa50-leivos on mustikkaruusu.

Vantaa 50 -leivoksen leipojat leivokset käsissään

Reseptin ovat kehittäneet Lotta Honkaranta ja Breshna Shafizada. He opiskelevat ammattiopisto Variassa alalla, josta valmistuu leipureita ja kondiittoreita. Kondiittorit tekevät monenlaisia makeita leivonnaisia, kuten kakkuja ja leivoksia.

Vantaa50-leivoksen resepti on helppo. Se sopii kaikille, jotka leipovat kotona, opiskelijat kertovat.

– Maku on aivan varmasti tosi hyvä, Lotta Honkaranta lupaa.

– Maku on suussa sulava, opiskelijat kuvailevat.

Kauniit ja maukkaat mustikkaruusut sopivat arkeen ja juhlaan. Leivos valmistetaan taikinasta, joka muistuttaa murotaikinaa. Reseptiä voi muuttaa oman maun mukaiseksi. Leivosta voi myös koristella monilla tavoilla oman maun mukaan.

– Jos ei tykkää mustikasta, voi laittaa täytteeseen esimerkiksi mansikkaa tai aprikoosia. Leivokset voi tehdä myös ilman väriä tai koristeluja, Breshna Shafizada jatkaa.

Kokeile reseptiä ja jaa omat juhlavuoden leivoksesi hashtagilla: #KokoVantaaLeipoo 

Leivontaohjeen löydät myös videona osoitteesta: vantaa.fi/vantaakanava.

Lyhenteet reseptissä

g = gramma

dl = desilitra

tl = teelusikallinen

rkl = ruokalusikallinen

cm = sentti

Vantaa50-leivos

Tällä reseptillä teet noin 15 leivosta.

Taikinaan tarvitset:

330 g          voita

3 dl (250 g)  sokeria

8 dl (500 g)  vehnäjauhoja

3 tl              leivinjauhetta

2 rkl            vaniljasokeria

3,5 rkl         maustamatonta jogurttia

1,5 tl           suolaa

                   punaista elintarvikeväriä 

Täyte:

mustikkamarmeladia, 

joka kestää paistamisen

2,5 rkl (20 g) vaniljakreemijauhetta

1 dl             vettä

Koristelu:

1,75 dl (100 g) tomusokeria

4 tl              vettä

Koristele oman maun mukaan: esimerkiksi nonparelleja, valkosuklaata tai raesokeria. Paistamiseen tarvitset muffinssivuokia, joiden koko on 7 x 4 cm.

Näin valmistat Vantaa50-leivokset:

1. Punnitse ja mittaa raaka-aineet. 

Valmista taikina niin, että sekoitat sen käsillä. 

Tai sekoita se yleiskoneessa lapavatkaimella. 

Taikina on valmis, kun sen muoto on selkeästi pallo. 

2. Jaa taikina kahtia. 

Värjää toinen puoli taikinasta punaiseksi. Voit valmistaa leivokset myös ilman värjäystä.

3. Anna taikinan olla jääkaapissa noin 15 minuuttia.

4. Valmista vaniljakreemi sillä aikaa, kun taikina on jääkaapissa. 

Lisää vaniljakreemijauhe veteen. Vispaa se vispilällä sekaisin.

5. Ota taikina jääkaapista. 

Kaulitse eriväriset taikinanpalat kahdeksi ohueksi levyksi.

6. Käytä muottina esimerkiksi juomalasia. Paina lasilla ympyrän muotoisia paloja taikinasta. 

Sopiva lasin halkaisija on noin 8 cm.

7. Aseta viisi pyöreää palaa toistensa päälle jonoon. 

Laita joka toinen pyöreä pala vaaleasta ja joka toinen punaisesta taikinasta. 

Voit tehdä myös leivoksia, joissa on vain yksi väri.

8. Levitä taikinajonon päälle teelusikallinen mustikkamarmeladia ja teelusikallinen vaniljakreemiä.

9. Käännä taikinapallojen jono rullaksi. 

Leikkaa se keskeltä puoliksi.

10. Aseta puolikkaat leivokset muffinivuokiin. Laita leikkauspinta alaspäin.

11. Paista uunin keskitasolla 190 °C noin 25 minuuttia.

12. Anna leivosten jäähtyä. 

Valmista sillä aikaa tomusokerikuorrute eli pomada. 

Sekoita neljä teelusikallista vettä tomusokerin kanssa. 

Lisää tomusokeria hiljalleen, kunnes kuorrute on valuvaa, mutta paksua.

13. Pursota kuorrute tai valuta se lusikalla jäähtyneiden leivosten päälle.

Koristele leivokset mielesi mukaan! 

Käytä mielikuvitusta! 

Koristeluun sopivat esimerkiksi valkosuklaa, raesokeri, nonparellit ja tomusokeri.

Avainsanat

Selkosuomi