Avia-verkoston ilmastositoumus

Avia-verkoston Green Deal -manifesti 24.3.2021
Yhdessä kasvamme kestävästi

Lentoliikenne ja matkailu ovat kriisissä. Koronaviruspandemian rajoitustoimet ovat romahduttaneet lentomatkustuksen ja siitä riippuvat toimialat. Toisaalta lentoliikennealan odotetaan voimakkaasti vähentävän hiilipäästöjään liikenteen elpymisen jälkeen ja tämä edellyttää alan uusiutumista. Suomen kansallisena ja Uudenmaan maakunnallisena tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2035, mutta Vantaa aikoo olla sitä jo vuonna 2030. Sitoutumalla uusiin tavoitteisiin matkailu ja lentoliikenne nousevat kriisistä entistä kestävimpinä ja elinvoimaisimpina. 

Globaaleja päästöjä vähennetään yhdessä. Suomi on lentoliikenteen vihreän reitin solmukohta lennettäessä Euroopasta Aasiaan. Lento Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta on ympäristötehokas. Päästövähennykset ovat merkittäviä, jopa kymmeniä prosentteja verrattuna kilpaileviin reitteihin, ympäristöystävällinen ja kilpailukykyinen reittivalinta. Suomi on suuri tekijä matkalla kohti hiilineutraalia lentoliikennettä.  

Suomessa on erittäin tehokas ilmatila. Eurocontrolin selvityksen mukaan lentoreittiemme tehokkuus on huippuluokkaa Euroopassa. Reittisuunnittelu, jatkuvan liu’un laskeutumiset ja tiivis kansainvälinen yhteistyö ovat keinojamme päästöjen vähentämisessä.

Helsinki-Vantaan lentoaseman ympäristössä toimivien yritysten, järjestöjen ja julkisen sektorin toimijoiden Avia-verkosto haluaa olla kansainvälinen edelläkävijä puhtaan ja älykkään liikkumisen edistämisessä. Olemme sitoutuneet toimiin hiilineutraaliuden saavuttamiseksi. Haluamme kannustaa yhteistyökumppaneitamme ja matkustajia jakamaan tavoitteen kanssamme. Me emme halua nousta kriisistä keinolla millä hyvänsä, vaan entistä parempina: Helsinki-Vantaan lentoasema ja lentoasemanalue haluavat olla Euroopan ympäristöystävällisimpiä ja terveysturvallisimpia. 

Emme pysty muuttamaan maailmaa yksin. Liikenteen päästöjen vähentäminen, ilmastoneutraali matkailu ja vihreä kasvu vaativat investointeja, kannustavaa sääntelyä ja yhteistyötä. Avia-verkoston jäsenet ovat sitoutuneita hiilineutraaliustavoitteiseen, ympäristötehokkuuteen ja kiertotalouden edistämiseen.  Helsinki-Vantaan lentoaseman alue on koko Suomen kestävälle kasvulle elintärkeä. Olemme ottaneet jo lukuisia askeleita kohti kestävää kehitystä ja teemme vielä lisää lunastaaksemme hiilipäästöttömän tulevaisuuden.

Lentoasemalle saavutaan ympäristöystävällisesti. Helsinki-Vantaan lentoasemalle pääsee sujuvasti ja ympäristöystävällisesti joukkoliikennettä hyödyntäen ja eri liikennemuotoja yhdistellen. Edistämme vähähiilisten matkaketjujen syntyä, jotta kotoa lentokoneeseen siirtyminen ilmastoystävällisesti olisi matkustajalle mahdollisimman sujuvaa ja vaivatonta. Pääkaupunkiseudun joukkoliikenne on lähes päästötöntä vuoteen 2025 mennessä.  

Vantaan ratikkahanke, joka valmistuu 2028, sovittaa yhteen pääkaupunkiseudun raideliikennettä tuomalla sujuvan yhteyden metroliikenteen, lentoaseman ja pääradan välille parantaen seudun kansainvälistä saavutettavuutta ja joukkoliikenteen verkostoa. Raideliikenteen kasvu on osa ratkaisua liikenteelle asetettujen päästövähennystavoitteiden saavuttamiseksi. 

Finavian toiminta lentoasemalla on hiilineutraalia. Alan standardin mukaan se on ollut sitä jo vuodesta 2017. Lentoasemien CO2-päästöt aiheutuvat pääasiassa terminaalien lämmityksestä, jäähdytyksestä, muusta sähkönkulutuksesta, kuten valaistuksesta, sekä ajoneuvojen energiankulutuksesta. Finavia on vähentänyt näitä päästöjä mm. lisäämällä uusiutuvan energian käyttöä ja parantamalla energiatehokkuutta sekä kompensoimalla ne päästöt, joita ei ole vielä voitu poistaa. Finavian seuraava tavoite on saavuttaa nettonollapäästöisyys yhtiön omassa toiminnassa kaikilla sen lentoasemilla. Tämä tarkoittaa päästöjen vähentämistä nollaan, tai jäännöspäästöjen poistamista ilmakehästä. 

Lentämisestä tulee hiilineutraalia. Finnair on sitoutunut puolittamaan nettopäästönsä vuoden 2025 loppuun mennessä vuoden 2019 tasosta, ja yhtiö aikoo olla hiilineutraali viimeistään vuonna 2045. Finnair on ilmastotavoitteissaan yksi maailman kunnianhimoisimmista lentoyhtiöistä. Samalla Finnair haluaa pitää huolta matkustajien ja henkilöstönsä terveydestä koronaviruspandemian aikana ja sen jälkeen: turvallisuus 
on lentoyhtiölle aina ensiarvoisen tärkeää. 

Ravintola- ja majoituspalvelut ovat vastuullisia. Avia-verkoston ravintolapalveluita tarjoavat jäsenet suosivat ilmastoystävällistä ruokaa ja lähi- ja luomutuotteita sekä pyrkivät minimoimaan ruokahävikin – herkullisuudesta tinkimättä. Verkoston hotellit säästävät vettä ja energiaa ja vähentävät jätteen määrää. Ne jätteet, joilta ei voida välttyä, kierrätetään.  

Rahtiliikenne ja logistiikan palvelut hyödyntävät Helsinki-Vantaan maantieteellistä asemaa Euroopan ja Aasian solmukohtana ja tavarat kahden maanosan välillä kulkevat näin lyhintä ja vähäpäästöisintä reittiä. Finnairin uusi polttoainetehokas laivasto, kiinteä yhteistyö maaliikennetoimijoiden kanssa, ja maailman ensimmäinen ympäristösertifioitu cargo-terminaali pienentävät myös osaltaan rahtiliikenteen kokonaispäästöjä. Tulevaisuudessa energiatehokkuus kasvaa päästöttömien energialähteiden ja digitalisoituvien palvelujen myötä.

Kunnianhimoisten tavoitteiden toteuttaminen vaatii investointeja, sääntelyä sekä yhteistyötä yritysten ja paikallisten, kansallisten sekä ylikansallisten toimijoiden ja päättäjien välillä. Jotta kotoa lentokoneeseen siirtyminen ilmastoystävällisesti olisi matkustajalle mahdollisimman sujuvaa ja vaivatonta, haluamme muun muassa edistää sujuvien ja vähähiilisten matkaketjujen syntymistä. Siihen tarvitaan laaja-alaista yksityisen ja julkisen sektorin toimijoiden yhteistyötä.

Yhdessä voimme luoda uudenlaista vastuullista matkailua ja liikennettä, joka kunnioittaa ympäristöä ja luo uusia työpaikkoja ja hyvinvointia. Toivomme, että tuet meitä tässä työssä. Hyppää kyytiin – rakennetaan uutta, kestävää kasvua yhdessä!

Finnair
Finavia
Nordic Regional Airlines
Fintraffic Lennonvarmistus
Visit Finland
LAK Real Estate
Espoo
Järvenpää
Helsinki
Haaga-Helia AMK
VR
Sitra
Scandic Helsinki Airport 
Vantaan Yrittäjät
HSL
Uudenmaan liitto
ELY-keskus
Tuusula
Kerava
Laurea AMK
Clarion Hotel Aviapolis
Original Sokos Hotel Vantaa
Break Sokos Hotel Flamingo
Helsingin kauppakamari
Suomen liikematkayhdistys FBTA 
Suomen Matkailualan liitto SMAL 
Aalto-yliopisto
Helsingin yliopisto 
Metropolia AMK

Avia-verkoston tavoitteena on edesauttaa Helsinki-Vantaan lentoaseman menestystä ja kilpailukykyä yhtenä maailman parhaista lentoasemista ja vaihtokentistä. Yhteistyöverkosto on avoin kaikille lentoaseman alueen kehittämisestä kiinnostuneille yksityisen, julkisen ja kolmannen sektorin toimijoille. Yhteinen sitoumus edistää osaltaan EU:n Green Dealin tavoitteita ja Hiilineutraali Uusimaa 2035 -ilmastotiekartan toteutumista.

Avainsanat

VerkostotKansainvälisyysLentoasemaIlmasto