Loukkaantuneet tai kuolleet eläimet 

Asiasanat

Eläimet

Loukkaantunutta eläintä on autettava, ja avun tarpeessa olevan eläimen heitteillejättö on rikos. Villieläinten poikaset eivät kuitenkaan läheskään aina tarvitse ihmisen apua.

Metsäkauris pellolla.

Loukkaantunutta tai avuttomassa tilassa olevaa eläintä on pyrittävä auttamaan. Villit eläimet stressaantuvat ihmisen läheisyydestä, joten tarkista ennen apuun ryhtymistä, tarvitseeko eläin todella apua. Hyvä nyrkkisääntö avun tarpeeseen on se, että eläimen saa helposti kiinni. Jos eläin pystyy pakenemaan, se todennäköisesti selviää luonnossa. 

Löysitkö yksinäisen poikasen?

Läheskään kaikki yksinäiset poikaset eivät tarvitse apua. Monet emot jättävät poikasensa yksin ravinnonhankinnan ajaksi. Esimerkiksi yksinään tavattavat kuutit, hirvieläinten vasat, rusakon ja jäniksen poikaset, lokinpoikaset sekä rastaiden ja tiaisten poikaset eivät yleensä ole emonsa hylkäämiä. Muistathan, että oma emo on aina poikasen paras huoltaja.  

Kaikki linnut, jotka ovat olleet kissan tai koiran käsittelyssä, tulee toimittaa asiantuntijan tarkistukseen, vaikkei näkyviä vammoja olisikaan. Neuvoja ja apuja voit kysellä Pääkaupunkiseudun eläinsuojeluyhdistykseltä tai Korkeasaaren villieläinsairaalalta. 

Auton alle jäänyt eläin

Jos ajat kolarin koiran tai kissan kanssa, eläintä ei saa lopettaa. Lopettamispäätöksen tekee aina eläinlääkäri tai poliisi. Jopa vakavasti vahingoittuneelta tai loukkaantuneelta näyttävällä lemmikkieläimellä on hyvät mahdollisuudet toipua, jos se pääsee eläinlääkärille hoidettavaksi. Eläimen voi toimittaa kaupungin eläinlääkäripäivystykseen. 

Toimintaohjeita villieläinkolarin sattuessa saat Pääkaupunkiseudun eläinsuojeluyhdistyksen verkkosivuilta. Villieläimen vammojen hoitaminen vaatii tietoa ja osaamista, joten kysy neuvoa eläinsuojeluyhdistykseltä tai Korkeasaaren villieläinsairaalalta. 

Kuolleet eläimet

Loukkaantuneesta tai kuolleesta lemmikkieläimestä on asiallista ilmoittaa löytöeläintaloon tai Karkurit-sivustolle, sillä lemmikin omistaja kaipaa todennäköisesti tietoa lemmikistään. 

Luonnonvaraisilla eläimillä on sairauksia, jotka voivat tarttua ihmisiin tai lemmikkieläimiin. Kuolleeseen eläimeen ei saa koskea paljain käsin, sillä eläimen turkissa voi olla kuivuneita eritteitä, jotka voivat aiheuttaa ihmiselle tartuntavaaran. Jos epäilet esimerkiksi jänisruttoa tai muuta tarttuvaa sairautta, voit lähettää kuolleen eläimen Ruokavirastoon tutkittavaksi.

Kuolleet linnut, jyrsijät ja muut pieneläimet voi jättää maatumaan tai haudata. Jos muuta vaihtoehtoa ei ole, kuolleen pieneläimen voi laittaa sekajätteeseen. 

Vantaan kaupungin omistamilla teillä auton alle jääneistä eläimistä voi ilmoittaa katujen kunnossapidolle. Huomioithan, että moottoritiet ja kantatiet ovat valtion omistuksessa.

Jos kyse on isommasta eläimestä, kuten hirvieläimistä, voit ilmoittaa siitä Vantaan Riistanhoitoyhdistykseen. 

Lisätietoja

Vantaan riistanhoitoyhdistys

040 482 3630 vantaa@rhy.riista.fi

Auton alle jääneestä isosta riistaeläimestä voi ilmoittaa riistanhoitoyhdistykselle.