Katuvalaistus

Asiasanat

TurvallisuusLiikenneKaupunkisuunnittelu

Valaistuksella lisätään kaupunkiympäristön turvallisuutta ja viihtyisyyttä. Koko katuvalaistusverkon huoltotyöt tehdään Vantaalla kahdesti vuodessa. Lisäksi kuntalaisten palaute on tärkeä apu ulkovalaistuksen ylläpidossa.

Katuvalaisin Kivistön keskustassa.

Vantaan kaupunki vastaa katujen, puistojen ja kaupungin liikuntapaikkojen valaistuksen rakentamisesta ja kunnossapidosta.

Valaistuksella lisätään kaupunkiympäristön turvallisuutta, viihtyisyyttä sekä mahdollistetaan erilaisia toimintoja myös pimeään aikaan. Pimeänajan valaistuksella voidaan myös muokata näkymää päivisin koettavaan kaupunkiin verrattuna.

Vantaan kaduilla ja puistoissa on noin 45 000 valopistettä, joista noin puolet on led-valaisimia. Led-valaisimien osuus kasvaa vuosittain, kun katuvalaistusta uusitaan. Valaistukseen käytettävän sähköenergian määrä on nykyisin Vantaalla vuosittain noin 14 gigawattituntia (GWh).

Katuvalaistuksen huoltotyöt

Katuvalaistusverkon huoltotyöt tehdään kahdesti vuodessa tehtävänä huoltokierroksena. Tuona aikana tarkistetaan jokaisen ulkovalon toimivuus ja korjataan mahdolliset viat. Huollon aikana valoja sytytetään ja sammutetaan päiväsaikaan niillä alueilla, joilla huoltokierrosta kulloinkin tehdään, jotta mahdolliset viat huomataan.

Valojen huoltokierrokset tehdään tammi-helmikuussa ja elo-syyskuussa. Huoltokierroksen ulkopuolella ulkovalojen vikoja korjataan tarpeen mukaan kiireellisyysjärjestyksessä.

Katuvaloverkon huoltotyöt teetetään Vantaalla kokonaisuudessaan yksityisellä urakoitsijalla. Kaupunki kilpailuttaa määrävälein katuvaloverkon ylläpitosopimuksen. Kaupunki ohjaa ja valvoo kunnossapitotyötä.

Avainsanat

KadutPuistotKatuvalaistus