8.5.2023 Kaupunginhallitus

 

Kaupunginhallitus hyväksyi Vantaan ratikan hankesuunnitelman ja rakentamispäätöksen 

Kaupunginhallitus hyväksyi kokouksessaan 8.5.2023 Vantaan ratikan hankesuunnitelman ja rakentamisen, ja näin ollen suunnitelma etenee kaupunginvaltuuston kokoukseen 22.5. päätettäväksi.

Ratikka on yhtenä perustana kaupungin uudelle 11.1.2023 voimaan tulleelle yleiskaavalle. Lentoasemalta Jumbon ja Tikkurilan kautta Hakunilaan ja siitä Länsimäen kautta Mellunmäen metroasemalle kulkeva raitiolinja edistää Vantaan kestävää ja hiilineutraalia kasvua, parantaa Vantaan vetovoimaa, alueellista hyvinvointia ja työllisyyttä. Arvion mukaan vuonna 2050 linjan varrella asuisi 124 000 vantaalaista ja sijaitsisi 83 000 työpaikkaa (asia 7).

Kokouksessa hyväksyttiin myös seuraavat ratikkahankkeeseen liittyvät asemakaava- ja tonttijaon muutokset:

Asemakaavamuutos 002456 ja maanalainen asemakaava 621200ma sekä tonttijaon muutos, 62 Jokiniemi, 64 Kuninkaala ja 66 Hakkila. 

Kaavamuutos leventää katualuetta Kyytitiellä, Jokiniemenkadulla ja Väritehtaankadulla, muuttamalla katualueiksi yhteensä 2,3 hehtaaria yleisten rakennusten kortteli-, rautatie-, puisto- ja lähivirkistysalueista (asia 24).

Asemakaavamuutos 002485 ja tonttijaon muutos, 64 Kuninkaala.

Kaavamuutos leventää katualuetta Kyytitiellä, Porttisuontiellä ja Pelto-ojan tiellä muuttamalla osia kortteli-, puisto- ja suojaviheralueesta katualueeksi (asia 25).

Asemakaavan muutos 002452 ja tonttijaon muutos, 94 Hakunila.

Kaavamuutos mahdollistaa riittävän katutilan ratikan vaatimalle infrastruktuurille ja siihen liittyvälle katuympäristölle Hakunilantiellä. Hepokujan raitiotiepysäkki sijoittuisi Hepokujan ja Hevoshaanpolun välille (asia 26).

Asemakaavan muutos 002458 ja tonttijaon muutos, 61 Tikkurila ja 63 Viertola.

Asemakaavamuutoksella osoitetaan riittävä katutila ratikan vaatimalle infrastruktuurille ja siihen liittyvälle katuympäristölle Tikkurilantiellä siten, että katualueita suurennetaan ja muita alueita pienennetään. Lisäksi Kielotiellä Neilikkatien risteyksessä osa katualueesta muutetaan kävelykaduksi ja liittyminen Neilikkatieltä Kielotielle katkaistaan uusien liikennejärjestelyiden vuoksi (asia 27).

 

Kaupunginhallitus päätti, Vantaan kaupunki solmii ystävyyskaupunkisuhteen ukrainalaisen Boryspilin kaupungin kanssa. Vantaa on yksi Eurocities-kaupungeista, jotka pitävät Ukrainan kaupunkeihin tiivistä yhteyttä ja auttavat niiden jälleenrakentamisessa. Ystävyyskaupunkitoiminta mahdollistaa luontevan rakenteen kaupunkien kahdenväliseen toimintaan (asia 12).

 

Kokouksessa hyväksyttiin myös seuraavat kaavamuutokset:

Asemakaavan muutos 002503 ja maanalainen asemakaava 920400ma sekä tonttijako, 92 Ojanko / Pitkäsuontie.

Pitkäsuontien lumenvastaanottopaikan länsiosa muutetaan huoltoasema- ja liikerakennusten korttelialueeksi, ja suojaviheralue ja osia Pitkäsuontien katualueesta muutetaan teollisuus- ja varastorakennusten korttelialueeksi, jolle Vantaan Energia voi rakentaa polttoaineiden jakeluaseman ja synteettistä kaasua tuottavan sähköpolttoainelaitoksen (asia 22).

Asemakaava ja asemakaavan muutos 721400 ja tonttijako, 72 Asola.

Muutoksella osoitetaan katualue Asolanväylän ja Elmon urheilupuiston autopaikkojen korttelialueen välille siten, että osa Haxberginmetsän virkistysalueesta muutetaan katualueeksi. Lisäksi Valtimotien pohjoispuolelle varataan liikerakennusten korttelialue, jolle on mahdollista rakentaa liikerakennus. (asia 28).

 

Kokouksen pöytäkirja löytyy 17.5.2023 alkaen osoitteesta https://paatokset.vantaa.fi/ktwebscr/pk_tek_tweb.htm