Influenssarokotukset

Kausi-influenssa on hengitystietulehdus, joka voi aiheuttaa vakavia jälkitauteja ja johtaa sairaalahoitoihin. Rokote on paras suoja influenssaa vastaan. Rokottautumalla voit suojata itsesi lisäksi myös läheisiäsi.

Maksutonta kausi-influenssarokotusta suositellaan erityisesti influenssan riskiryhmiin kuuluville ja heidän lähipiirilleen.

Voit halutessasi pistättää samalla kertaa influenssarokotuksen kanssa omakustanteisen pneumokokkirokotuksen. Pneumokokkirokotteeseen tarvitaan resepti, jota voit pyytää lääkäriltä omalta terveysasemaltasi. Jos lääkäri arvionsa perusteella määrää sinulle pneumokokkirokotteen, osta se apteekista ja ota mukaan, kun tulet influenssarokotukseen. Rokotteen pistättäminen on maksutonta terveysasemilla.

Vantaalainen voi ottaa ilmaisen kausi-influenssarokotuksen myös Tikkurilan Asema Apteekin Terveyspisteessä sairaanhoitajan vastaanotolla. Itse pneumokokkirokote maksaa alle 100 euroa, minkä lisäksi sen pistäminen maksaa Asema Apteekissa 15 euroa.

Tällä sivulla:
Rokotusajat
Kenelle influenssarokote?
Kenelle pneumokokkirokote?

Rokotusajat

Terveysasemien rokotukset

Maisan kautta varattavia aikoja influenssarokotuksiin on lisätty maanantaille 23.12.2019. Rokotukset hoidetaan Tikkurilan terveysasemalla huoneessa 80 3.krs:ssa.

HUS järjestää marras-joulukuussa useissa HUSin sairaaloissa matalan kynnyksen influenssarokotuspisteitä. Näin HUSin alueella asuvat potilaat ja heidän lähipiirinsä voivat ottaa maksuttoman rokotteen helposti vaikkapa ohi kulkiessaan.
Rokotuspisteet aukeavat 25.11.2019. Lapsia rokotetaan ainoastaan Uuden lastensairaalan (kuuden kuukauden ikäisestä alkaen) ja Kirurgisen sairaalan (yli kolmevuotiaasta alkaen) matalan kynnyksen rokotuspisteissä.

HUS influenssarokotukset 2019

Rokotuspisteiden aukioloajat ja paikat löytyvät tästä.

Vantaa osallistuu THL:n ikääntyvien influenssarokotetutkimukseen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tutkii korkea-annoksisen influenssarokotteen tehoa 65 vuotta täyttäneillä. Tavoitteena on selvittää, suojaako korkea-annoksinen influenssarokote ikääntyneitä vakavilta sydän-, verenkierto- ja hengitystiesairauksilta tavallista influenssarokotetta tehokkaammin.

Tutkittava rokote sisältää samat neljä viruskantaa kuin kansallisessa rokotusohjelmassa käytössä oleva rokote, mutta vaikuttavia aineita rokotteessa on nelinkertainen määrä. Rokotteen turvallisuudesta on saatu näyttöä aiemmissa tutkimuksissa.

Vantaalla asuvat 65 vuotta täyttäneet saavat kutsun tutkimukseen kirjeitse. Tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista. Rokotteiden tehon selvittämiseksi tutkimukseen osallistujien terveyttä seurataan kansallisista terveysrekistereistä noin 10 kuukauden ajan rokotteen antamisesta.

Vantaalainen yli 65-vuotias voi varata ajan tutkimusrokotukseen puhelimitse. Ajanvarauksen puhelinnumero on 09 839 50090 ja se palvelee 21.10.–13.12.2019 arkisin klo 9–15. Tutkimusrokotusaikoja on tarjolla 4.11.–20.12.2019 välisenä aikana. Kaikkien tutkimukseen osallistuvien vantaalaisten rokotukset annetaan Koivukylän, Myyrmäen ja Tikkurilan terveysasemilla.

Lisätietoja tutkimuksesta osoitteessa: www.thl.fi/finfluhd.

Neuvoloiden rokotukset

Neuvoloissa rokotetaan 6 kuukauden – 6 vuoden ikäisiä lapsia, raskaana olevia sekä edellä mainittujen perheenjäseniä.

Viikko 51 16.12-20.12.2019

Iltavastaanotot Myyrmäen, Martinlaakson, Kartanonkosken, Tikkurilan, Koivukylän, Korson ja Hakunilan neuvoloissa ti ja ke klo 15-18 ilman ajanvarausta.

Viikko 3 13.1.-17.1.2020

Kartanonkoski ja Korso 13.1. klo 7.30-9.00

Myyrmäki ja Hakunila 14.1. klo 7.30-9.00

Tikkurila, Martinlaakso, Mikkola 15.1. klo 7.30-9.00

Kivistö 16.1. klo 7.30-9.00

Koivukylä, Rajakylä, Pähkinärinne 17.1. klo 7.30-9.00

Koululaisten ja opiskelijoiden rokotukset

Lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat peruskoululaiset saavat rokotuksen terveysasemilta rokotuskampanja-aikoina.

Opiskeluterveydenhuollossa rokotetaan lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat ja vakavalle influenssalle alttiiden lähipiiriin kuuluvat opiskelijat sekä potilas- ja asiakashoitoon osallistuvat sosiaali- ja terveydenhuollon opiskelijat.

Myös varusmiespalvelukseen astuvat, jotka opiskelevat lukioissa, ammatillisissa oppilaitoksissa tai ammattikorkeakouluissa, rokotetaan opiskeluterveydenhuollossa. Varusmiespalvelukseen astuvat saavat todistuksen saamastaan influenssarokotuksesta.

Apotin käyttöönoton myötä sähköinen asiointi on siirtynyt uuteen sähköiseen Maisa-asiakasportaaliin www.maisa.fi.

Jos rokottaminen opiskeluterveydenhuollossa ei jostain syystä onnistu, saat rokotuksen terveysasemalta samoin kuin muut maksuttomaan rokotukseen oikeutetut henkilöt. Opiskeluterveydenhuollossa on mahdollista rokottaa vain kyseisessä oppilaitoksessa opiskelevat oppilaat.

Kenelle influenssarokote?

Maksutonta kausi-influenssarokotusta suositellaan erityisesti influenssan riskiryhmiin kuuluville ja heidän lähipiirilleen. Influenssarokotteen saavat maksutta:

  • yli 65-vuotiaat
  • raskaana olevat
  • 6 kuukauden – 6 vuoden ikäiset lapset
  • sairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat
  • vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiri
  • varusmiespalvelukseen astuvat
  • asiakaskontakteissa toimivat sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon työntekijät.

Pitkäaikaissairaat, ikääntyneet ja alle 6 kuukauden ikäiset lapset saavat lisäsuojaa läheisten rokottamisesta. Tulevaa vauvaa voidaan suojata rokottamalla raskaana olevan lähipiiri.

Influenssa voi aiheuttaa vakavan taudin. Kausi-influenssavirukset muuntuvat jatkuvasti, eikä viime vuoden kausi-influenssarokote siksi suojaa tulossa olevalta kausi-influenssalta.

Kenelle pneumokokkirokote?

Yli 50-vuotiailla tai perussairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvilla on kohonnut riski sairastua vakavaan pneumokokkitautiin. Pneumokokkibakteerit voivat aiheuttaa mm. keuhkokuumetta, aivokalvontulehdusta ja verenmyrkytystä. Suomalaiset aikuiset sairastavat ainakin 30 000 pneumokokin aiheuttamaa tautitapausta vuosittain.

Vakavia pneumokokkitauteja voi ennaltaehkäistä rokottamalla. Rokottautumisen ohella riskiä sairastua pneumokokin aiheuttamiin tauteihin voi pienentää tupakoinnin lopettamisella, välttämällä liiallista alkoholinkäyttöä, huolehtimalla influenssarokotuksista, muistamalla käsihygienian sekä perussairauksien hyvällä hoidolla.

Pneumokokkirokote on omakustanteinen, hinta apteekissa on alle 100 euroa. Rokote vaatii reseptin. Lääkäri arvioi, tarvitsetko pneumokokkirokotusta. Jos olet saanut pneumokokkirokotuksen viimeisen 5 vuoden aikana, et tarvitse nyt uusintarokotusta. Vantaan kotihoidon, palvelutalojen ja Koisorannan palvelukeskuksen asiakkaat saavat pneumokokkirokotuksen maksutta.

Pyynnön lääkärille pneumokokkirokotustarpeen arvioimiseksi voit tehdä Maisa-viestillä, käymällä terveysasemallasi tai soittamalla terveysasemien puhelinpalveluun,
p. 09 839 50 000.

Jos lääkäri arvionsa perusteella määrää sinulle pneumokokkirokotteen, nouda se apteekista ja ota mukaan, kun tulet influenssarokotukseen terveysasemallesi.

Ajankohtaista

Twitter