Influenssarokotukset

Kausi-influenssa on hengitystietulehdus, joka voi aiheuttaa vakavia jälkitauteja ja johtaa sairaalahoitoihin. Rokote on paras suoja influenssaa vastaan. Rokottautumalla voit suojata itsesi lisäksi myös läheisiäsi.

Maksutonta kausi-influenssarokotusta suositellaan erityisesti influenssan riskiryhmiin kuuluville ja heidän lähipiirilleen.

Voit halutessasi pistättää samalla kertaa influenssarokotuksen kanssa omakustanteisen pneumokokkirokotuksen. Pneumokokkirokotteeseen tarvitaan resepti, jota voit pyytää lääkäriltä omalta terveysasemaltasi. Jos lääkäri arvionsa perusteella määrää sinulle pneumokokkirokotteen, osta se apteekista ja ota mukaan, kun tulet influenssarokotukseen. Rokotteen pistättäminen on maksutonta terveysasemilla.

Vantaalainen voi ottaa ilmaisen kausi-influenssarokotuksen myös Tikkurilan Asema Apteekin Terveyspisteessä sairaanhoitajan vastaanotolla. Itse pneumokokkirokote maksaa alle 100 euroa, minkä lisäksi sen pistäminen maksaa Asema Apteekissa 15 euroa.

Tällä sivulla:
Rokotusajat
Kenelle influenssarokote?
Kenelle pneumokokkirokote?

Rokotusajat

Terveysasemien rokotukset

Tikkurilan, Myyrmäen ja Koivukylän terveysasemilla lauantaina 23.11.2019 ja 30.11.1019 klo 9-15

Voit tulla paikalle ilman ajanvarausta jonotusperiaatteella tai varaamalla ajan ennakkoon:

 • terveysasemien puhelinpalvelusta p. 09 839 50 000.

Tikkurilan ja Myyrmäen terveysasemilla lauantaina 14.12.2019 klo 9-15

Voit tulla paikalle ilman ajanvarausta jonotusperiaatteella tai varaamalla ajan ennakkoon:

 • terveysasemien puhelinpalvelusta p. 09 839 50 000.

Koivukylän, Myyrmäen ja Tikkurilan terveysasemien asiakkaat voivavat varata ajan ennakkoon lauantairokotuksiin omalle terveysasemalleen myös sähköisen asiointipalvelun Maisan kautta. Muita asiakkaita pyydämme varaamaan ajan launtairokotuksiin terveysasemien puhelinpalvelusta p. 09 839 50 000 tai asioimalla omalla terveysasemalla.

Ajanvarauksella kaikilla terveysasemilla 11.11.–29.11.2019

Varaa aika:

 • sähköisellä ajanvarauksella Maisa-palvelusta www.maisa.fi tai Maisan mobiilisovelluksella
 • terveysasemien puhelinpalvelusta p. 09 839 50 000.

Huom! Perjantaisin 15.11, 22.11 ja 29.11.2019 Koivukylän terveysasemalla sahköinen ajanvaraus ei ole käytettävissä influenssarokotuksiin.

Vantaa osallistuu THL:n ikääntyvien influenssarokotetutkimukseen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tutkii korkea-annoksisen influenssarokotteen tehoa 65 vuotta täyttäneillä. Tavoitteena on selvittää, suojaako korkea-annoksinen influenssarokote ikääntyneitä vakavilta sydän-, verenkierto- ja hengitystiesairauksilta tavallista influenssarokotetta tehokkaammin.

Tutkittava rokote sisältää samat neljä viruskantaa kuin kansallisessa rokotusohjelmassa käytössä oleva rokote, mutta vaikuttavia aineita rokotteessa on nelinkertainen määrä. Rokotteen turvallisuudesta on saatu näyttöä aiemmissa tutkimuksissa.

Vantaalla asuvat 65 vuotta täyttäneet saavat kutsun tutkimukseen kirjeitse. Tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista. Rokotteiden tehon selvittämiseksi tutkimukseen osallistujien terveyttä seurataan kansallisista terveysrekistereistä noin 10 kuukauden ajan rokotteen antamisesta.

Vantaalainen yli 65-vuotias voi varata ajan tutkimusrokotukseen puhelimitse. Ajanvarauksen puhelinnumero on 09 839 50090 ja se palvelee 21.10.–13.12.2019 arkisin klo 9–15. Tutkimusrokotusaikoja on tarjolla 4.11.–20.12.2019 välisenä aikana. Kaikkien tutkimukseen osallistuvien vantaalaisten rokotukset annetaan Koivukylän, Myyrmäen ja Tikkurilan terveysasemilla.

Lisätietoja tutkimuksesta osoitteessa: www.thl.fi/finfluhd.

Neuvoloiden rokotukset

Neuvoloissa rokotetaan 6 kuukauden – 6 vuoden ikäisiä lapsia, raskaana olevia sekä edellä mainittujen perheenjäseniä.

Viikko 47 18.11.-22.11.2019

Kaikissa neuvoloissa aamuisin ma-pe klo 7.30-9.00 ilman ajanvarausta.

Iltavastaanotot Myyrmäen, Martinlaakson, Kartanonkosken, Tikkurilan, Koivukylän, Korson ja Hakunilan neuvoloissa ma-to klo 15-18 ilman ajanvarausta.

Viikko 50 9.12.-13.12.2019

Kaikissa neuvoloissa aamuisin ma-pe klo 7.30-9.00 ilman ajanvarausta.

Iltavastaanotot Myyrmäen, Martinlaakson, Kartanonkosken, Tikkurilan, Koivukylän, Korson ja Hakunilan neuvoloissa ti ja ke 15-18 ilman ajanvarausta.

Viikko 51 16.12-20.12.2019

Iltavastaanotot Myyrmäen, Martinlaakson, Kartanonkosken, Tikkurilan, Koivukylän, Korson ja Hakunilan neuvoloissa ti ja ke klo 15-18 ilman ajanvarausta..

Viikko 3 13.1.-17.1.2020

Iltavastaanotot Myyrmäen, Martinlaakson, Kartanonkosken, Tikkurilan, Koivukylän, Korson ja Hakunilan neuvoloissa ti ja ke 15-18 ilman ajanvarausta.

Koululaisten ja opiskelijoiden rokotukset

Lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat peruskoululaiset saavat rokotuksen terveysasemilta rokotuskampanja-aikoina.

Opiskeluterveydenhuollossa rokotetaan lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat ja vakavalle influenssalle alttiiden lähipiiriin kuuluvat opiskelijat sekä potilas- ja asiakashoitoon osallistuvat sosiaali- ja terveydenhuollon opiskelijat.

Myös varusmiespalvelukseen astuvat, jotka opiskelevat lukioissa, ammatillisissa oppilaitoksissa tai ammattikorkeakouluissa, rokotetaan opiskeluterveydenhuollossa. Varusmiespalvelukseen astuvat saavat todistuksen saamastaan influenssarokotuksesta.

Aika varataan opiskeluterveydenhoitajalle sähköisesti tai ottamalla yhteyttä opiskeluterveydenhoitajaan.

Jos rokottaminen opiskeluterveydenhuollossa ei jostain syystä onnistu, saat rokotuksen terveysasemalta samoin kuin muut maksuttomaan rokotukseen oikeutetut henkilöt. Opiskeluterveydenhuollossa on mahdollista rokottaa vain kyseisessä oppilaitoksessa opiskelevat oppilaat.

Kenelle influenssarokote?

Maksutonta kausi-influenssarokotusta suositellaan erityisesti influenssan riskiryhmiin kuuluville ja heidän lähipiirilleen. Influenssarokotteen saavat maksutta:

 • yli 65-vuotiaat
 • raskaana olevat
 • 6 kuukauden – 6 vuoden ikäiset lapset
 • sairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat
 • vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiri
 • varusmiespalvelukseen astuvat
 • asiakaskontakteissa toimivat sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon työntekijät.

Pitkäaikaissairaat, ikääntyneet ja alle 6 kuukauden ikäiset lapset saavat lisäsuojaa läheisten rokottamisesta. Tulevaa vauvaa voidaan suojata rokottamalla raskaana olevan lähipiiri.

Influenssa voi aiheuttaa vakavan taudin. Kausi-influenssavirukset muuntuvat jatkuvasti, eikä viime vuoden kausi-influenssarokote siksi suojaa tulossa olevalta kausi-influenssalta.

Kenelle pneumokokkirokote?

Yli 50-vuotiailla tai perussairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvilla on kohonnut riski sairastua vakavaan pneumokokkitautiin. Pneumokokkibakteerit voivat aiheuttaa mm. keuhkokuumetta, aivokalvontulehdusta ja verenmyrkytystä. Suomalaiset aikuiset sairastavat ainakin 30 000 pneumokokin aiheuttamaa tautitapausta vuosittain.

Vakavia pneumokokkitauteja voi ennaltaehkäistä rokottamalla. Rokottautumisen ohella riskiä sairastua pneumokokin aiheuttamiin tauteihin voi pienentää tupakoinnin lopettamisella, välttämällä liiallista alkoholinkäyttöä, huolehtimalla influenssarokotuksista, muistamalla käsihygienian sekä perussairauksien hyvällä hoidolla.

Pneumokokkirokote on omakustanteinen, hinta apteekissa on alle 100 euroa. Rokote vaatii reseptin. Lääkäri arvioi, tarvitsetko pneumokokkirokotusta. Jos olet saanut pneumokokkirokotuksen viimeisen 5 vuoden aikana, et tarvitse nyt uusintarokotusta. Vantaan kotihoidon, palvelutalojen ja Koisorannan palvelukeskuksen asiakkaat saavat pneumokokkirokotuksen maksutta.

Pyynnön lääkärille pneumokokkirokotustarpeen arvioimiseksi voit tehdä Maisa-viestillä, käymällä terveysasemallasi tai soittamalla terveysasemien puhelinpalveluun,
p. 09 839 50 000.

Jos lääkäri arvionsa perusteella määrää sinulle pneumokokkirokotteen, nouda se apteekista ja ota mukaan, kun tulet influenssarokotukseen terveysasemallesi.

Ajankohtaista

Twitter