Tallholmen ja Krokholmen – Vantaan helmet kutsuvat merelle

Tallholmenin saari merellä
Tallholmen erottuu jo pitkältä säännöllisen muotoisena saarena. Limpun muotoiseksikin sitä on sanottu.

Moni ei tiedä tai tule ajatelleeksi, että Vantaallakin on omia saaria ja merialueita. Tallholmen ja Krokholmen Sipoon saaristossa tarjoavat monipuolisia ulkoilumahdollisuuksia, rentoutumista ja hienoja merimaisemia.

Vain vartin venematkan päässä Vuosaaren venesatamasta avautuu tyyni poukama, jonka vettä kevätaurinko on jo ehtinyt lämmittää. Joutsenet lipuvat rauhallisesti rantavedessä, ja muuttolintujen laulukonsertti täyttää ilman.

Krokholmenin saaressa on joitakin yksityishenkilöiden mökkejä ja huviloita – sekä Vantaan kaupungin omistama sauna. Vuokrattava saunarakennus löytyy heti laiturin päästä, ja laiturilta pääsee tietenkin uimaan.

Krokholmenin saunarakennus
Krokholmenin vuokrattava sauna sijaitsee heti venelaiturin päässä.

Vantaan kaupunki omistaa Krokholmenin saaresta yli kahdeksan hehtaaria. Saunan käyttövuokra on 120 euroa/kesä (+ 30 euron avainmaksu), ja lisäksi saarella voi telttailla hintaan 70 euroa/kesä. Tilapäinen telttailu on ilmaista. Alueella on myös WC:t.

Kun kävelee saunarannasta saaren poikki toiselle puolelle, löytyy tunnelmallinen keittokatos ja hieno uimaranta, joka sopii myös lapsille. Tärkeää on huomioida, että Vuosaaren satamaan liikennöivät alukset saattavat aiheuttaa voimakasta ja äkillistä veden virtausta ja vedenpinnan korkeuden muutoksia Krokholmenin rannoilla.

Krokholmenin luonto on kaunis ja rikas. Rannoilta voi kalastella tai tarkkailla vaikkapa lintujen muuttoa.

Krokholmenin uimaranta
Krokholmenissa on hieno hiekkaranta, joka sopii myös lapsille, kunhan muistaa huomioida ohi kulkevan laivaliikenteen.

Kalliorantojen Tallholmen

Kun ajaa vielä toisen vartin kohti ulkomerta, edessä häämöttää hämmentävän säännöllisen muotoinen saari. ”Limpun” muotoinen, kuten Vantaan kaupungin kalastusteknikko Markku Tiusanen kuvailee.

Tallholmen on hyvin erityyppinen saari kuin Krokholmen. Sijainti kauempana merellä tekee Tallholmenista karumman oloisen, vaikka saari onkin keskiosaltaan täysin metsän peitossa. Jylhät kalliorannat ovat komeata katseltavaa mereltä, ja kun pääsee saareen asti, niistä löytyy paljon mielenkiintoista tutkittavaa.

Vantaan kaupunki omistaa Tallholmenin ja 27 hehtaaria merialuetta sen ympärillä. Saaressa on huvila, joka on vuokrattavissa 1.5.–30.9. välisenä aikana. Huvilan vuokra on 85 euroa/vuorokausi, ja vuokrahintaan sisältyy saunan käyttömahdollisuus.

Tallholmenin huvila
Tallholmenin huvila kohoaa korkeuksiin luonnonkauniilla paikalla. Rantaan on matkaa vain kivenheitto.

Myös telttailu on mahdollista Tallholmenilla hintaan 70 euroa/kesä (tilapäinen telttailu on maksutonta). Saarella on käytössä kaksi keittokatosta ja kompostikäymälä sekä kaivo, jonka vesi ei kelpaa talousvedeksi. Vierailijoiden täytyy siis tuoda mukanaan oma juomavesi.

Kuten Krokholmenilla, myös Tallholmenilla pääsee seuraamaan monipuolista merilinnustoa ja lintujen muuttoa. Kalastajalle paikka on mainio tukikohta. Saaren rantavesistä voi yhyttää vaikkapa hopeakylkisen meritaimenen.

Lisätietoa saarista, niiden käytöstä ja tilojen vuokraamisesta osoitteessa www.vantaa.fi/ulkoilusaaret.

TEKSTI JA KUVAT: PEKKO-JOONAS RANTAMÄKI

Julkaistu: 12.5.2021 
(muokattu: )