Ötökän vuosi 2019

Kimalainen

Vantaalla vietetään ötökän vuotta. Teemavuoden tavoitteena on nostaa esiin luonnon monimuotoisuuden kannalta erityisen tärkeät selkärangattomat pikkueläimet, ötökät.

Teemavuoden aikana tarjotaan tietoa ötököistä ja niiden elinoloista. Ohjelmassa on luentoja, kursseja, näyttelyitä ja ötökkäteemaisia luontoretkiä. Teemavuoteen voi myös osallistua tekemällä omasta kotipihastaan ötökkäystävällisen.

Tiesitkö, että ötököiden tuottamat ekosysteemipalvelut ovat ratkaisevia ihmisen hyvinvoinnille? Ne pölyttävät kasveja, levittävät siemeniä, ylläpitävät maaperän rakennetta ja hedelmällisyyttä ja ovat tärkeä ravinnonlähde monille eläimille. Ötökät ovat myös kiinnostavia - niiden elämänvaiheet ovat täynnä yllättäviä ja kiehtovia yksityiskohtia.

Bongaa ötökkä!

Ötököitä voi lähteä bongailemaan omatoimisesti esimerkiksi Soltorpin lasten luontopolulle tai muihin Vantaan kivoihin luontopolkuihin. Hyviä tilaisuuksia Vantaan luontoon ja ötököihin tutustumiseen ovat opastetut luontoretket. Jaa myös ötökkäbongauksesi Vantaan lähiluonto Facebook-sivuilla muiden iloksi.

Hyönteisaiheisia luentoja ötökkävuoden kunniaksi

Vantaalla vietetään ötökkävuotta, ja sen kunniaksi kevään ohjelmassa on mielenkiintoisia hyönteisaiheisia luentoja. Luennot toteutetaan Vantaan kaupungin ja Suomen luonnonsuojeluliiton Vantaan yhdistyksen yhteistyönä, ja ne ovat kaikille avoimia ja maksuttomia.

Keväällä luentoja on kahdesta aiheesta: Ötökkäystävällinen kaupunkiluonto, ja Suuri on kaunista - avomaiden uhanalaiset kasvit ja ötökät. Syksyllä luentoja jatketaan uusilla aiheilla.

Ötökkäystävällinen kaupunkiluonto -luennolla kuullaan, millaisia elinympäristöjä kaupunkiluonto tarjoaa ötököille, ja miten ötököiden viihtymistä kaupungissa voi edistää. Tule kuulemaan keinoista, joilla voit edistää mm. pölyttäjien viihtymistä omalla pihallasi tai viljelypalstallasi. Luennoitsijana toimii FM, biologi ja puutarha- ja luontoalan yrittäjä Leena Luoto. Luoto on kirjoittanut useita puutarha- ja ötökkäaiheisia kirjoja sekä luonut ötökkätieto.fi -nettisivuston, joka tarjoaa tietoa yli 1000 puutarhan ja lähiluonnon ötökkälajista. Sivustolla on jo yli 300 000 kävijää.

Radio Suomen Luontoillan asiantuntijaraadin jäsen FM Jaakko Kullberg luennoi aiemmin keväällä aiheenaan Suuri on kaunista – avomaiden uhanalaiset kasvit ja ötökät: Mitä on hyvä ymmärtää, kun katoavaa elinympäristöä lähdetään suojelemaan.

Luennot järjestetään Tikkurilan kirjastossa (Lummetie 4) ja Kivistön asukastila Rubiinissa (Rubiinikehä 2 B). Lämpimästi tervetuloa!

Kevään luennot:

la 27.4.19 klo 13-15 Ötökkäystävällinen kaupunkiluonto, Leena Luoto, Tikkurilan kirjasto, Lummetie 4, 01300 Vantaa
ma 13.5.19 klo 18-20 Ötökkäystävällinen kaupunkiluonto, Leena Luoto, Kivistön asukastila Rubiini, Rubiinikehä 2 B, 01700 Vantaa

Metsän sylissä Petikossa

Ajankohtaista

Twitter