Kesätyöseteli hyödyttää sekä nuorta että työnantajaa

Artikkeli

Asiasanat

Työ ja elinkeinotAsukkaatYritykset

Tulevana kesänä Jokiuoman minigolf tarjoaa kokemusta työelämästä kuudelle kesätyösetelillä työllistyvälle vantaalaisnuorelle.

Kuva: Suomen Ratagolfliitto

Martinlaaksossa sijaitseva Jokiuoman puisto on mainio paikka kesästä nauttimiseen. Viime vuosina alueella on toiminut myös Suomen ratagolfliiton ylläpitämä Jokiuoman minigolf. Kesällä 2022 toiminta pyörähtää jälleen käyntiin vastikään kunnostetulla radalla.

– Suomen ratagolfliitto on voittoa tavoittelematon yhdistys, jonka tavoitteena on edistää lajia ja sen harrastamista. Jos toiminnasta tulee tuottoa, se menee kokonaan minigolfin harrastus- ja kilpailutoiminnan edistämiseen, toiminnanjohtaja Miro Marjamäki kertoo.

Ensi kesänä Jokiuoman minigolfissa työskentelee kuusi vantaalaisnuorta. Vantaan kesätyösetelillä työllistäminen on tullut Suomen ratagolfliitolle tutuksi jo edellisinä vuosina. Tänä kesänä kaikki kesätyöpaikat Jokiuoman minigolfissa pyritään tarjoamaan nuorille, jotka hakevat ensikosketustaan työelämään kesätyösetelin tukemina.

Kesätöihin saapuvia nuoria odottaa kolmen kuukauden kesäpesti 15-tuntisilla työviikoilla.

– Tunteja on tarjolla mukavasti, vaikka tänä vuonna haemme hieman useampaa työntekijää kuin aikaisempina kesinä. Haluamme tarjota mahdollisimman monelle kesätyökokemuksen. Kesätöihin pääseminen kasvattaa itsevarmuutta ja auttaa työllistymään tulevaisuudessa. Korona-aikana useammasta kesätyöntekijästä on tietenkin myös turvaa toiminnalle, jos työntekijöitä sairastuu samanaikaisesti, Miro Marjamäki toteaa.

Ensimmäisessä kesätyössä uutta omaksutaan innolla

Tänä vuonna Vantaan kaupungin kesätyöseteli jaetaan jokaiselle vantaalaiselle 9.-luokkalaiselle sekä lisäksi 900 nuorelle, jotka ovat syntyneet vuosina 2004–2007. Ensimmäiseen kesätyöpaikkaansa tulevien nuorten työnantajana toimimisessa on omat erityispiirteensä.

– Työnantajalla on vastuu rehdisti tuoda työelämän pelisääntöjä nuoren työntekijän tietoisuuteen. Esimerkiksi työehtosopimus ja siihen liittyvät asiat, kuten lomarahat, käydään läpi, ja työvuorolistojen on oltava työntekijöiden tiedossa hyvin ajoin. Omanlainen vastuunsa on esimerkin antaminen työelämän yleiskäytänteistä ja perusperiaatteista. Ensimmäisessä työpaikassaan nuori saa käsityksen siitä, miten töissä ollaan ja mitä esimerkiksi työvuorojen sitovuus merkitsee, Miro Marjamäki selittää.

– Työnantajan kannalta palkitsevaa on se, että nuoret ovat aidosti innostuneita ja motivoituneita oppimaan ja saamaan työkokemusta.

Kesätyösetelin käyttöperiaatteet ovat selkeät

Vantaan kesätyöseteli saa Miro Marjamäeltä kehuja. Suomen ratagolfliitossa vapaaehtoistyötä tekevä mies omistaa pääasiallisena työnään jäätelökioskeja neljässä kaupungissa. Sen myötä hänellä on kokemusta nuorten työllistämisestä useilla erilaisilla kesätyöseteleillä. Vantaan kaupungin kesätyösetelin käyttöperiaatteet ovat Marjamäestä sujuvimmat.

– Kesätyöseteli jaetaan työntekijän kotipaikkakunnan mukaan, ja työntekijälle annettava fyysinen seteli ja sen myöhempi tilittäminen ovat selkeitä. On myös hyvä, että osa kesätyöseteleistä jaetaan automaattisesti 9.-luokkalaisille ja muut voivat noutaa setelin toimipisteistä työpaikkaa vastaan. Niin tuki kohdentuu aidosti sinne, missä sitä tarvitaan. Lisäksi jos yhdistyksellä tai yrityksellä on mahdollisuus työllistää useampia nuoria, kesätyösetelillä työllistettävien nuorten määrään ei ole asetettu työnantajakohtaisia rajoitteita.

Nuoren palkkaaminen rakentaa mielikuvaa työnantajasta

Miro Marjamäki suosittelee kesätyösetelillä työllistämistä kaikille, jotka vain suinkin voivat tarjota nuorille hakuehdot täyttäviä töitä. Vaikka kesätyösetelillä töihin tuleva nuori ei voisikaan täysin korvata hieman kokeneempaa kesätyöntekijää, setelillä töihin tulevan palkkaaminen voi olla työnantajalle hyvä tapa rakentaa itsestään mielikuvaa.

Kesätyösetelin ehdot eivät myöskään edellytä valtavan suurella tuntimäärällä työllistämistä. Lyhyessä työsuhteessa työnantajat palkkauskulut jäävät lopulta melko pieniksi.

– Kesätyösetelin perimmäinen tarkoitus on saada työkokemusta omaamattomat nuoret samalle viivalle kuin ne, jotka ovat jo saaneet kokemusta. Nuorten työllistäminen on myös yhteiskuntavastuun kantamista, Marjamäki sanoo.

Lue lisää