Pappi, tatuoija, joulupukki – elävä ammattikirjasto tarjosi nuorille monenlaisia työelämätarinoita

Artikkeli

Asiasanat

NuorisopalvelutTyö ja elinkeinot

Ammattikirjasto heräsi eloon, kun 24 ammattikirjaa eli eri ammatin edustajaa ja 90 nuorta kohtasivat toisensa joulukuun puolivälissä nuorten monitoimitila Liidossa, Tikkurilassa. Paikalle kutsuttiin laaja kirjo nuorten aikuisten etukäteen toivomien ammattien edustajia.

Tatuoija Olli Ruikka seisoo huoneessa puhumassa nuorille, jotka istuvat tuoleilla selkä kameraan päin.

Tatuoija Olli Ruikka oli yksi Ammattikirjaston reilusta paristakymmenestä elävästä kirjasta. Kuva: Taiga Koisti

Mukana oli muun muassa varastotyöntekijä, autoalan tekninen kouluttaja, tatuoija, toimittaja, vartija, lastenohjaaja, lentoemäntä, kokki, ravintolapäällikkö, pappi, pelinkehittäjä sekä pukusuunnittelija.

Ehtipä mukaan joulunaluskiireiltään joulupukkikin.

Tapahtuman tavoitteena oli tarjota työelämäesimerkkejä ja vähentää nuorten kokemia paineita oman juttunsa löytämisestä, kertoo tapahtumaa järjestämässä ollut Rinnallakulkien nuorisotyöttömyys laskuun -hankkeen työllisyyskoordinaattori Taina Lahti.

”Mediassa esillä olevissa menestystarinoissa korostuu usein ’oman jutun’ löytäminen. Kaikkien nuorten aikuisten ei ole kuitenkaan helppoa tunnistaa, missä hän on hyvä tai mistä hän on kiinnostunut. On luonnollista, että nuoren iän, kokemuksen tai tiedon puutteen takia oma juttu ei ole vielä kirkastunut. Eikä tarvitsekaan olla”, Lahti toteaa.

Kokeilemalla ja tekemällä oppii

Alkujännityksen hälvennyttyä tapahtumaan saapuneet nuoret uskaltautuivat juttusille elävien ammattikirjojen kanssa. Osa kävi tapaamassa muutamaa heitä kiinnostanutta kirjaa, mutta innokkaimmat tutustuivat lähes kaikkien eli jopa parinkymmenen kirjan tarinaan.

Monenlaisia tarinoita kuultiinkin, kun ammattikirjat avautuivat nuorille. Ammattien edustajat kertoivat laajasti omista poluistaan ja niiden mutkista sekä jakoivat nuorille matkallaan saamiaan oppeja. Monen tarinassa korostui se, että tekeminen ja kokeileminen opettaa itsestä ja erilaisista työtehtävistä silloinkin, kun oma suunta ei ole vielä selvillä.

Samaa mieltä on myös Nuorten aikuisten palveluiden opintovalmentaja Mirja Fagerholm:

”Jokainen askel opinto- ja urapolulla on mahdollisuus oppia sekä itsestä että työelämän tarjoamista mahdollisuuksista. Elämän aikana ehtii vielä moneen kertaan muuttamaan suuntaa. Polut eri ammatteihin tai työtehtäviin ovat harvoin suoraviivaisia ja tiettyyn koulutukseen sidottuja.”

Merkityksellisiä tapaamisia niin nuorille kuin ammattilaisillekin

”Ollaan tajuttu, että on tärkeää tehdä valintoja ja päätöksiä täysin omista lähtökohdista ja pitää myös omia puoliaan työelämässä”, tapahtumaan osallistuneet nuoret summasivat ammattikirjaston antia.

Moni nuorista koki, että erilaisten ammattilaisten kanssa keskusteleminen paransi heidän käsitystään työelämästä ja sen vaatimuksista. Eri ammatit ja työtehtävät konkretisoituivat, kun ne saivat kasvot. Juttutuokiot ammattikirjojen kanssa loivat myös uskoa omiin mahdollisuuksiin pärjätä työelämässä.

Se olikin eräs tapahtuman järjestäjien keskeinen tavoite. Kaikkien lähipiiristä ei löydy monipuolisesti eri ammattialoille sijoittuneita ihmisiä. Ilman konkreettisia esimerkkejä voi olla vaikea keksiä suuntaa omalle polulle.  

”Meidän näkökulmastamme tapahtuma oli tosi onnistunut. Nuorilta saamamme palaute osoittaa, että pääsimme varsin hyvin tavoitteeseemme”, iloitsee tapahtumaa järjestänyt Mirja Fagerholm.

”Sivutuotteena saimme runsaasti uusia työelämäkontakteja, joita voimme toivon mukaan hyödyntää tulevaisuudessa esimerkiksi yritysvierailujen ja työkokeilupaikkojen järjestämisessä.”

Myös itse kirjat olivat tyytyväisiä tapahtumaan.

”Tarinani kiinnosti nuoria ja vaikutti antavan heille eväitä eteenpäin. Se tuntuu merkitykselliseltä”, totesi eräs tapahtumaan osallistunut ammattikirja.

Tapahtuman järjestivät Vantaan nuorten aikuisten palvelut ja Rinnalla kulkien nuorisotyöttömyys laskuun -hanke. Tutustu nuorten aikuisten harrastus- ja vapaa-ajan toimintaan sekä työpajoihin.

Avainsanat

Nuoret aikuiset