Työministeri Haatainen vantaalaiskoululla: ”Tämän ihanan mallin toivoisin laajenevan”

Artikkeli

Työministeri Tuula Haatainen vieraili 27. tammikuuta Vantaan Veromäen koululla. Tapaamisessa ministerille esiteltiin Vanhemmat mukaan kouluun ja työelämään -hanketta. Ministeri tutustui toimintaan myös käytännön tasolla, kun hän seurasi hankkeessa mukana olevien maahanmuuttajavanhempien opiskelua koululla ja keskusteli heidän kanssaan.

- Tämä hanke on todella ihana. Pidän siitä, että tämä on rakennettu perheiden lähtökohdista, Haatainen totesi.

Ministeri näki hienona oivalluksena myös sen, että koulut on otettu malliin mukaan 

- On tärkeää, että vanhemmat tietävät, kuinka suomalainen koulu toimii.

Vanhemmat mukaan kouluun ja työelämään -hankkeessa maahan muuttaneet vanhemmat opiskelevat suomen kieltä ja matematiikkaa sekä oppivat suomalaisesta yhteiskunnasta ja koulujärjestelmästä. Tähtäimessä on opiskelu ja työelämä, ja oppiminen tapahtuu peruskouluympäristössä. Oppituntien aikana käytössä on lapsiparkki.

- Mikä tärkeintä, tähän toimintaan voi osallistua myös pienten lasten kanssa. Askel pois kotoa on kotoutumisen alku. Olemme todella ylpeitä tästä hankkeesta, Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen totesi puheenvuorossaan.

Kahdeksan kymmenestä löytää jatkopolun

Mallia ministerille esittelivät myös hankkeen projektiasiantuntija Matleena Anttila ja hankkeen toteutuksessa mukana olevan Careerian asiantuntija Minna Perokorpi-Sulin. Anttilan mukaan noin kahdeksan kymmenestä osallistujasta löytää jatkopolun, kuten ammatilliset opinnot.

Esittelyn jälkeen vierailijat siirtyivät tutustumaan vanhempien ryhmän oppituntiin. Aiheena oli tällä kertaa omat vahvuudet ja miten ne kerrotaan suomeksi. Tätä ryhmää oli vetämässä S2-valmentaja Milla Puonti  

- Ryhmässä vertaistuen merkitys on todella iso. Opiskelijat tulevat monista eri kulttuureista. Opimme joka päivä toisiltamme uutta, hän kertoi.

Ministeri Haatainen kysyi osallistujavanhemmilta, kuinka he olivat löytäneet hankkeeseen mukaan. Vastauksissa mainittiin muun muassa oma naapuri. Vanhemmat kertoivat myös viihtyvänsä hankkeessa.

- Toivoisin, että tämä malli laajenee Suomessa uuden kotoutumisen lainsäädännön myötä, ministeri Haatainen summasi vierailun päätteeksi. 

Lue lisää aiheesta:

Vanhemmat pääsevät Vantaalla mukaan peruskouluun - tästä on kyse (vantaa.fi)

Vanhemmat mukaan kouluun ja työelämään (vantaa.fi)

 

Avainsanat

Innovaatio