Vanhemmat pääsevät Vantaalla mukaan peruskouluun – tästä on kyse

Artikkeli

Mikkolan koulussa Vantaalla opiskelee suomen ja matematiikan tunneilla myös vanhempia. Tänä lukuvuonna mukana on viisi muutakin koulua Vantaalta. Mistä oikein on kyse?

Vanhemmat mukaan kouluun ja työelämään -hanke on suunnattu maahan muuttaneille vanhemmille. Tavoitteena on vahvistaa osallistujien suomen kielen taitoa, tukea koulutukseen ja työelämään pääsemisessä sekä vahvistaa kodin ja koulun välistä yhteistyötä.

Käytännössä vanhemmat opiskelevat osan tunneista perusopetuksessa yhdessä koululaisten kanssa ja osan omassa ryhmässään suomen kielen valmentajan johdolla.

Oppituntien ajaksi järjestetään lastenhoito, joten kotona lapsia hoitavat vanhemmatkin pääsevät mukaan.

- On paikka, mihin tulla kotoa ja oppia suomen kieltä. Kynnys siirtyä kieliopintoihin on matalalla. Vanhemmat saavat tästä itselleen verkoston, ja tulee paljon elämyksiä esimerkiksi suomalaisesta kouluelämästä, kuvailee S2-valmentaja Irene Altundas.

Suomen kieltä opiskellaan myös tekemisen kautta esimerkiksi ommellessa tai leipoessa. Ohjelmaan kuuluu lisäksi tutustumista omaan lähialueeseen, kuten kirjastoihin.

Keväisin tutustutaan työelämään

Osallistujat ovat mukana lukuvuoden verran syyskuusta toukokuuhun. Keväisin luvassa on tutustumista työelämään: vanhemmat osallistuvat mahdollisuuksiensa mukaan työkokeiluun ja kevään lopussa kaikille pyritään löytämään sopiva jatkopolku.

Toimintamallia on toteutettu Vantaalla jo vuodesta 2017 lähtien, aluksi Äidit mukana -nimellä Careeriassa. Vanhemmat mukaan kouluun ja työelämään -hanketta toteuttavat Vantaan osaamiskeskus, Vantaan perusopetus ja Careeria.

Malli on saanut useaan otteeseen tunnustusta. Tuoreessa Euroopan muuttoliikeverkoston raportissa se esitellään yhtenä hyvänä esimerkkinä maahan muuttaneiden naisten kotoutumista edistävistä toimista Suomessa.

Osallistuneista noin kahdeksan kymmenestä löytää jonkun jatkopolun suomen kielen opiskeluun, koulutukseen tai työelämään.

Insaf löysi työpaikan

Insaf Sumrein osallistui hankkeeseen kolme vuotta sitten, ja löysi sen kautta työpaikan.

- Kielikurssilla sain myös kavereita ja opin suomalaisesta yhteiskunnasta. Kiitos paljon, Sumrein tiivistää.

Myös luokanopettaja Sara Lönnroth Mikkolan koulusta näkee hankkeessa useita hyötyjä.

- Vanhemmille kertyy sanavarastoa ja uskallusta käyttää suomen kieltä, ja he näkevät, miten koulu Suomessa toimii. Lasten reaktio on ollut alusta asti lämmin, ja esimerkiksi ruokailuun siirtymisissä vanhemmista on käytännön apua, ensimmäistä luokkaa opettava Lönnroth kertoo.

Lue lisää:

Työministeri Haatainen vantaalaiskoululla: "Tämän ihanan mallin toivoisin laajenevan" (vantaa.fi)

Vanhemmat mukaan kouluun ja työelämään (vantaa.fi)

Avainsanat

Innovaatio