Mikä on punainen, täynnä matkustajia ja nauttii suurta suosiota?

Blogi Kestävä ja kukoistava Vantaa

Asiasanat

KaupunkisuunnitteluLiikenne

Tamperelaiset ovat ottaneet vuosi sitten aloittaneen Tampereen ratikan omakseen, mistä kertovat kasvavat matkustajamäärät ja asiakastyytyväisyys.

Tampereen ratikka Sammon aukiolla

Tampereen ratikka Sammon aukiolla, jonka ympäristöön on tullut uutta rakentamista ratikan vauhdittamana.

Sisältö

Tampereen Ratikka aloitti liikennöinnin kahdella linjalla elokuussa 2021. Koronan helpotettua tamperelaiset ovat ottaneet Ratikan omakseen. Tästä kertovat niin kasvavat matkustajamäärät, asiakastyytyväisyys sekä kuluttajatutkimus.

Ensimmäisen kerran 40 000 matkustajan rajapyykki ylitettiin toukokuussa 2022 ja syys-marraskuun arkipäivänä matkustajamäärä on parhaimmillaan lähennellyt jo 50 000 matkustajaa. Myös viikonloppuisin matkoja tehdään enemmän kuin aikaisemmin.  Koko Tampereen seudun joukkoliikenne on palautunut koronasta muita kaupunkiseutuja nopeammin, kesästä 2022 lähtien matkustajamäärät ovat olleet korkeammalla tasolla kuin vuonna 2019. Reitin varrella olevien asukkaiden määrä kasvaa, kun maankäyttö on toteutunut odotettua nopeampaa. Vuonna 2016 arvioidun 30 vuoden tarkastelujakson maankäytöstä on toteutunut noin 45 prosenttia jo viiden ensimmäisen vuoden aikana.

Tampereen Ratikan asiakastyytyväisyyden keskiarvo on erittäin hyvä 4,6 viidestä (lokakuu 2022). Asiakastyytyväisyyskyselyssä matkustajilta kysytään mielipidettä vaunun ja pysäkkien siisteydestä, matkustamisen turvallisuudesta, kuljettajan ajotavan miellyttävyydestä sekä aikataulujen noudattamisesta. Kysely toteutetaan kuukausittain molemmilla linjoilla. Ratikan suositteluindeksi (NPS) on 75, mikä on myös erittäin hyvä tulos (asteikko -100, 100).

Myös tamperelaisten suhtautuminen Ratikkaan on myönteistä. Jo kuudennen kerran toteutetun kuluttajatutkimuksen mukaan syksyllä 2022 myönteisesti Ratikkaan suhtautuvia on peräti 87 prosenttia. Määrä on kasvanut 6 prosenttiyksikköä viime vuoden syksystä ja jopa 31 prosenttiyksikköä ensimmäisestä kuluttajatutkimuksesta vuodelta 2017. Samalla erittäin kielteisesti Ratikkaan suhtautuvien määrä on nyt 5 prosenttia kun vuonna 2017 heitä oli 23 prosenttia vastaajista.

Kun Ratikkaa alettiin suunnitella Tampereelle, yhtenä sen tavoitteena oli tarjota kaupunkilaisille uusi ylpeydenaihe. Näin todella näyttää käyneen; tamperelaiset tykkäävät Ratikastaan ja käyttävät sitä ahkerasti.

Kirjoittaja Henna Puisto on viestintäsuunnitelija Tampereen Raitiotie Oy:ssä.

Kirjoittaja

Vieraskynä

Vieraskynässä puheenvuoron saavat kiinnostavat henkilöt, yhteistyökumppanit ja toimijat, jotka tarjoavat uusia näkökulmia Vantaan kehitykseen.

Kädet näppäimistöllä.

Avainsanat

RatikkaKaupunkikehitysKaupunki rakentaa