Toimivampaa arkea Vantaalla varhaiskasvatuksen kuraattori- ja psykologipalvelujen tuella

Blogi Vantastinen

Asiasanat

SosiaalipalvelutVarhaiskasvatusLapsiperheet

Varhaiskasvatuksen kuraattorit ja psykologit tarjoavat matalan kynnyksen tukea vanhemmuuteen ja jalkautuvat päiväkoteihin henkilökunnan ja lasten tueksi.

Lapsi leikkii legoilla.

Kuvituskuva: Sercan Alkan

Sisältö

Matalan kynnyksen palvelut auttavat lapsia ja vanhempia arjen kiemuroissa

Lapsi: “Huomenta nalle! Mitäköhän kivaa tänään tapahtuu? Päiväkodilla jäi eilen kiva leikki kesken. Vai tuleekohan mulle taas riitaa, kun en pääse mukaan kavereiden leikkiin? No onneksi ope auttaa. Paitsi, jos ei se kerkee tai ymmärrä, mitä mä yritän sanoa. Harmittaa, jos ei se ymmärrä, ja toiset lapsetkaan ei ymmärrä. Tyhmä sukkakaan ei suostu menemään jalkaan. Auttaiskohan äiti/isi? Mut se syöttää pikkuveljeä ja sano, että on kiire ja mä oon jo iso tyttö. Haluisin äidin/isin syliin.”

Vanhempi: “Voi ei, joko kello soi. Nukuinpa taas huonosti, kun pikkuinen heräsi yöllä monta kertaa. Toivottavasti sisko pukee itse eikä ala kiukuttelemaan. Ja hampaiden pesu meinasi unohtua! Taas tulee kiire enkä ehdi edes kahvia juoda. Pomo sanoi, että pitäisi tulla ajoissa töihin eikä tunnu ymmärtävän, miten kovasti yritän. Sataako ulkona vettä? Kuravaatteet, missä ne on? Taas tulee sanomista päiväkodilta. Voisinpa vaan istua alas ja pitää lapsia sylissä.”

Varhaiskasvatuksen työntekijä: “Tuleekohan ne tänäänkään ajoissa, kun kohta alkaa jo toiminta. Eikö ne vanhemmat ymmärrä, että lapsi jää tarvitsemastaan tuesta paitsi, kun eivät tule ajoissa. Ja kuravaatteet palautuvat tietysti taas märkinä kuten aina. Lapsesta on muutenkin kurjaa pukea ne päälle. Miten ehdin ovelle vastaan, kun ei ole saatu sijaista… ja miten saan sen vasukeskustelun toteutumaan… pitää pyytää apua toisesta ryhmästä. Tuleekohan taas eteisessä erohetkellä iso itku ja huuto; voisivat jutella ja sylitellä jo kotona, niin lapsen olisi helpompi jäädä päiväkotiin.”

Mitä varhaiskasvatuksen kuraattorit ja psykologit käytännössä tekevät?

Varhaiskasvatuksen kuraattorit ja psykologit tarjoavat matalan kynnyksen tukea vanhemmuuteen ja jalkautuvat päiväkoteihin henkilökunnan ja lasten tueksi. Kuraattori ja psykologi ovat vanhempien ja henkilökunnan tukena lapsen tukitoimien suunnittelussa. Tavoitteena on, että lapsen etu toteutuu haastavissakin tilanteissa. Tukea pyritään tarjoamaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, mikä ennaltaehkäisee ongelmien kasaantumista. Tavoitteena on tarjota tukea myös perheille, jotka eivät muuten olisi hakeutuneet avun piiriin. Eri kieli- ja kulttuuriryhmistä tulevien perheiden osuus palvelun asiakkaista on suuri.

Usein työskentely lähtee tilanteen yhteisestä selvittelystä varhaiskasvatuksen henkilöstön, kuraattorin, psykologin ja vanhempien kesken. Kuraattorit ja psykologit osallistuvat tarvittaessa varhaiskasvatuskeskusteluihin ja neuvotteluihin, havainnoivat ryhmiä ja konsultoivat henkilökuntaa. Kuraattorit ovat sosiaalialan ammattilaisia, jotka tarjoavat apua ja tukea esim. vanhemmuuteen ja kotona ilmeneviin haasteisiin liittyen. Päiväkodissa kuraattorit tukevat esim. kaveruus- ja tunnetaitojen opettelua yhteistyössä varhaiskasvatuksen henkilöstön kanssa. Psykologin tuki on tarpeen esimerkiksi silloin, kun vanhemmilla ja/tai henkilökunnalla herää huoli lapsen kehityksestä, käyttäytymisestä tai tunne-elämästä.

Työ on joustavaa, tarpeenmukaista ja perheille vapaaehtoista. Usein kuraattorit ja psykologit toimivat tiiviissä yhteistyössä päiväkotien henkilökunnan kanssa, mutta asiakkuus voi käynnistyä myös vanhempien suorasta yhteydenotosta kuraattoriin ja/tai psykologiin. Perheiden kanssa tehtävään työhön kuuluu mm. vanhemmuuden tukeminen ohjaus- ja tukitapaamisilla, erilaisiin neuvotteluihin osallistuminen, vanhempaintilaisuuksien järjestäminen, palveluohjaus ja verkostotyöskentely.

Kolme kuraattori-psykologityöparia aloitti työskentelyn Vantaan varhaiskasvatuksessa elokuussa 2019. Päiväkodit valikoituivat alueiden erityisten tarpeiden mukaan. Palvelu toimii tällä hetkellä neljällä alueella, kun hankkeeseen palkattiin yksi kuraattori lisää maaliskuussa 2021. Palvelun piiriin kuuluu 29 päiväkotia, joissa on yhteensä noin 2000 lasta. Hallinnollisesti varhaiskasvatuksen kuraattorit ja psykologit ovat osa Vantaan kaupungin opiskeluhuoltoa.

 

 

Kirjoittaja

Petra Kunnas ja Emilia Varmavuori

Petra Kunnas työskentelee varhaiskasvatuksen kuraattorina ja Emilia Varmavuori toimii varhaiskasvatuksen psykologina.

Avainsanat

Päiväkodit