Osaamista ja osallistumista – lapset ja nuoret mukaan tekemään kestävämpää ruokakulttuuria
Ruokailun osallisuutta ja ympäristövastuullisuutta on kehitetty Vantaan päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa pitkään. Silti ruokailuprosenttimme ovat liian matalalla ja ruokailun ilmastovastuullisuutta tulee lisätä. Hankeen päämäärinä onkin nostaa ruokailuprosentteja ja samalla laskea ateriapalveluiden hiilijalanjälkeä sekä opettaa kestävän elämäntavan periaatteita lapsille ja nuorille. Tätä varten hankkeessa luodaan yhteiskehittämisen malli ja tehdään uusia kasvatus- ja oppimateriaaleja olemassa oleviin käytöntöihin pohjaten sekä kehitetään maistuvia ruokareseptejä lasten ja nuorten lähtökohdista.
Rahoittajat

Hanke on jatkoa vuonna 2019 alkaneelle ruokailun ympäristövastuun ja osallisuuden kehittämiselle. Päämäärinä on nostaa ruokailuprosentteja, laskea ateriapalveluiden hiilijalanjälki sekä opettaa kestävän elämäntavan periaatteita opetussuunnitelmien mukaisesti varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle opetukseen integroitavaksi. Hankkeen tuloksina lanseerataan Vantaalle uudenlainen toimintamalli ruokailun strategisen kehittämisen ja osallisuuden vahvistamiseksi, kasvatus- ja oppimateriaalia Hiilidiili-merkin tueksi sekä kehitetään lasten ja nuorten kanssa ilmastoystävällisiä reseptejä.
Hankkeen tavoitteina ovat
- Yhteistoiminnan kehittäminen ja osallisuuden lisääminen
- Kasvatus- ja oppimateriaalien luominen Hiilidiili-merkin tueksi ja integroitavaksi opetukseen
- Ilmastoystävällisten reseptien kehittäminen yhdessä sekä lasten ja nuorten että ateriapalveluiden tuottajien kanssa
Kehitämme ja testaamme hankkeessa
- Olemassa olevien mallien pohjalta kehittämme ja testaamme Vantaalle soveltuvaa laitosruokailun ilmastovastuun, osallisuuden ja kehittämisen toimintamallia. Toimintamallin on tarkoitus palvella ateriapalveluntuottajien liiketoimintaa ja kunnan ruokailun kehittämisen tavoitteita.
- Ruokailun Hiilidiili-merkin ympärille rakennettavia kasvatusmateriaaleja. Testaamme, miten on mahdollista tuottaa opetussuunnitelmien toteuttamista tukevaa kasvatus- ja oppimateriaalia yhteistyössä opettajien ja kasvattajien kanssa. Kyseisellä materiaalilla tulee olla selkeä paikka opetuksen ja kasvatuksen toteutuksessa.
- Konseptia maukkaiden, vähähiilisten ja ravitsemussuositukset huomioon ottavien reseptien kehittämistä ruokalistoille yhdessä sekä lasten ja nuorten että ateriapalveluiden tuottajien kanssa.
Hanke on ympäristöministeriön osarahoittama ja osa Kestävä kaupunki -ohjelmaa.
Tutustu hankkeessa tuotettuihin Hiilidiili-merkin kasvatus- ja oppimateriaaleihin
Lue lisää aiheesta
Varian opiskelijat kehittivät ilmastoystävällisiä reseptejä Vantin kanssa
Varian opiskelijat markkinoivat Hiilidiili -lounasta yhteistyössä Vantin kanssa
Lapset osallistuivat innokkaasti ilmastoystävällisiin reseptipajoihin päiväkodeissa
Lapset ja nuoret maistelivat ja kokkasivat ilmastoystävällistä kouluruokaa reseptipajoissa