Lapset ja nuoret maistelivat ja kokkasivat ilmastoystävällistä kouluruokaa reseptipajoissa

Uutinen

Uusia Hiilidiili-merkin ansaitsevia kasvisruokia tulee tarjolle Vantaan kouluihin ja oppilaitoksiin ensi syksynä. Lapset ja nuoret ovat päässeet vaikuttamaan uusien kasvisruokien resepteihin.

Ekaluokkalaiset arvioivat aistinvaraisesti tortillalasagnea

Rekolan koululla ekaluokkalaiset maistelivat ja arvioivat aistinvaraisesti tortillalasagnea kolmella eri kasviproteiiniversioilla joulukuussa 2022. Aistinvaraista arviointilomaketta täytettiin Chromebookilla maistelujen välissä. Kuva: Vantaan kaupunki/Sercan Alkan. 

Vantaalla kehitetään aktiivisesti lasten ja nuorten ruokailun osallisuutta ja sen ympäristövastuullisuutta varhaiskasvatuksesta aina toiselle asteelle saakka. Työtä tehdään yhteistyössä eri sidosryhmien kanssa, muun muassa aterianpalveluiden tuottajien Vantin ja Palmian kanssa. Näitä tavoitteita edistetään muun muassa ympäristöministeriön osarahoittamassa hankkeessa Osaamista ja osallistumista -lapset ja nuoret mukaan tekemään kestävämpää ruokakulttuuria (1/2022–5/2023). Hanke on osa Kestävä kaupunki –ohjelmaa

Reseptipajojen osallistavassa toteutuksessa ja ilmastoystävällisessä näkökulmassa pohjana toimivat hankkeen tavoitteet. Niitä ovat muun muassa yhteistoiminnan kehittäminen ja osallisuuden lisääminen sekä ilmastoystävällisten reseptien kehittäminen lasten ja nuorten sekä ateriapalveluiden tuottajien Vantin ja Palmian kanssa. Tarkoituksena on, että uusia kasvisruokareseptejä saadaan koulujen ja oppilaitosten ruokalistoille ensi syksynä.   

Ilmastoystävälliset reseptipajat peruskouluissa ja toisella asteella 

Hanke järjesti ilmastoystävällisiä reseptipajoja sekä suomenkielisissä että ruotsinkielisissä peruskouluissa ja Tikkurilan lukiossa yhdessä opettajien sekä ateriapalveluiden tuottajien Vantin ja Palmian kanssa.

Lapset ja nuoret osallistuivat ilmastoystävällisten reseptien tuotekehitykseen, oppilailla oli tärkeä vaikuttamismahdollisuus uusien lounasruokien aistinvaraisessa arvioinnissa.

Aistinvaraisessa arvioinnissa tutkittiin ruoan tuoksua, ulkonäköä, makua ja rakennetta. Lisäksi arvioitiin, sopiiko maisteltu lounasruoka koululounaaksi. Tämän lisäksi sai antaa suullista palautetta ja kirjoittaa kehitysehdotuksia ja ideoita maistelluista uusista kasvisruokaresepteistä.  

Vantti ja Palmia tarjoilivat uusia kasvisruokia  

Vantti oli valmistanut tortillalasagnea kolmella eri kasviproteiiniversiolla: linssi-ohralla, vehnä-hernemurulla ja Härkisellä. Palmia oli puolestaan valmistanut tarjolle chili con Mifua ja papu-porkkanakastiketta täysjyväriisillä.  

Rekolan, Ruusuvuoren ja Viertolan kouluilla 1.–9.-luokkalaiset maistelivat ja arvioivat aistinvaraisesti tortillalasagnea kolmella eri kasviproteiiniversiolla loppuvuodesta 2022.

Vantin tarjoamaa tortillalasagnea on tuotekehitetty yhteistyössä Santa Marian Petteri Kanervan (Executive Chef, Paulig PRO) ja Marko Jakosen (Key Account Manager, Paulig Pro) kanssa. Tuotekehitysprosessi eteni loppuvuodesta isoin harppauksin eteenpäin ja jatkotuotekehittelyyn päätyi tortillalasagne vehnä-hernemurulla.

Helmikuussa 2023 maistatettiin ja arvioitiin aistinvaraisesti tortillalasagnea vehnä-hernemurulla Tikkurilan lukiossa ja kahdessa ruotsinkielisessä koulussa, Kyrkoby skolassa ja Dickursby skolassa.  

Tortillalasagnereseptin tuotekehitystiimiä Santa Marialta Marko Jakonen (vasemmalla, Key Account Manager, Paulig Pro) ja Petteri Kanerva (oikealla, Executive Chef, Paulig PRO), Vantin henkilökuntaa ja Rekolan koulun ekaluokkalaisia. Kuva: Vantaan kaupunki/Sercan Alkan. 

Ruusuvuoren koululla ysiluokkalaiset maistelivat ja arvioivat aistinvaraisesti tortillalasagnea kolmella eri kasviproteiiniversioilla. Aistinvaraista arviointia tehtiin samalla sujuvasti täyttämällä arviointilomaketta kännykällä. Kuva: Vantaan kaupunki/Sercan Alkan. 

Veromäen koulun 6.-luokkalaiset saivat puolestaan maistella ja arvioida aistinvaraisesti Palmian tuotekehitystiimin, Mika Isokorven (taustalla vasemmalla) ja Aki Scheimanin (taustalla oikealla) valmistamia kasvisruokia loppuvuodesta 2022. Kuva: Titta Franzen-Hendrell/Palmia. 

Uusien reseptien tuotekehitysprosessi sisältää useita vaiheita ja arvioita.

Ensin reseptiikkaa valmistetaan pienemmälle tuotantoerälle ja sitä maistellaan sekä arvioidaan aistinvaraisesti.

Saatujen tulosten perusteella reseptiikkaa tuotekehitetään ja muokataan suuremmille tuotantoerille. Tämän jälkeen on taas uusi maistelu- ja aistinvarainen arviointikierros.

Keskimäärin uuden reseptiikan tuotekehitykseen kuluu aikaa noin kolmesta kuuteen kuukauteen ennen kuin uusi ruoka päätyy ruokalistalle.

Ruusuvuoren ja Veromäen kouluissa kokattiin kasvishampurilaisia

Lisäksi hanke järjesti yhdessä opettajien kanssa Ruusuvuoren ja Veromäen koulujen kotitalousluokissa reseptipajoja.

Kotitalousluokissa 6.–9.-luokkalaiset valmistivat muun muassa mausteista, intialaistyyppistä Tikka Masalaa eri kasviproteiiniversioilla (Härkisellä, Quornilla, kidneypavuilla ja soijasuikaleilla) sekä kasvishampurilaisia lisukkeineen, reseptiikat olivat kotitalousopettajilta.

Kotitalousluokat muuttuivat sujuvasti tuotekehityskeittiöiksi, joissa oppilaat kokkasivat innolla uusia kasvisruokareseptejä sekä maistelivat ja arvioivat aistinvaraisesti, sopisiko ruoka tarjottavaksi koululounaalla.

Näiden reseptipajojen tulokset on myös toimitettu aterianpalveluiden tuottajille ja samoin nämä reseptit vaativat samanlaisen tuotekehitysprosessin ammattikeittiön toimintaan soveltuviksi.

Ruusuvuoren koulun kotitaloustunnilla valmistettiin Tikka Masala -reseptistä eri kasviproteiiniversioita. Kuva: Vantaan kaupunki/Sercan Alkan. 

Lapset ja nuoret osallistuivat aktiivisesti reseptien tuotekehitykseen ja olivat innoissaan saadessaan osallistua uusien kasvisruokien suunnitteluun. Reseptipajoihin osallistuminen koettiin merkitykselliseksi vaikuttamismahdollisuudeksi.

Suuri osa lapsista ja nuorista osallistui ensimmäistä kertaa uusien reseptien tuotekehitykseen. Ilmastoystävällisistä reseptipajoista saatiin arvokasta palautetta kasvisruokien tuotekehitykseen.

On hienoa, että reseptipajoihin osallistui lapsia ja nuoria monipuolisesti eri luokka-asteilta. Vantaan kaupunki jatkaa edelleen ruokakasvatuksen monialaista yhteistyötä eri sidosryhmien kanssa.

Lue lisää ruokailun ympäristövastuullisesta kehittämisestä lasten ja nuorten kanssa.  

Lisätietoja

Päivi Kaipainen

Vantaan kaupunki
Projektipäällikkö
040 579 2332 paivi.kaipainen@vantaa.fi