Lapset osallistuivat innokkaasti ilmastoystävällisiin reseptipajoihin päiväkodeissa
Varhaiskasvatuksessa järjestettiin marraskuussa 2022 ilmastoystävällisiä reseptipajoja Palkokasvit tutuiksi! -teemalla. 5–6-vuotiaita esiopetusikäisiä lapsia, eli päiväkotimaailmassa tuttavallisemmin eskareita, osallistettiin palkokasvien tutkimiseen ja samalla kuultiin lasten ajatuksia palkokasveista.

Pakkalanrinteen päiväkodin eskarilaiset maistelivat rohkeasti palkokasveja Palkokasvit tutuiksi! -reseptipajassa. Kuva: Sercan Alkan/Vantaan kaupunki
Sapere-ruokakasvatusmenetelmä varhaiskasvatuksessa
Reseptipajoissa tutustuttiin palkokasveihin Sapere-ruokakasvatusmenetelmällä, eli lapset tutkivat ruokamaailmaa eri aistien avulla. Raaka-aineiden tarkastelu oli lapsilähtöinen: ruoasta opittiin yhdessä juttelemalla, kokeilemalla, tekemällä ja leikkimällä. Lapset osallistuivat aktiivisesti ja innokkaasti palkokasvien tutkimiseen esimerkiksi luuppien avulla.
Kuva: Sercan Alkan/Vantaan kaupunki
Lapset saivat kertoa vapaasti ajatuksia ja kommentteja palkokasveista. Reseptipajoissa kuultiin palkokasveista muun muassa seuraavia kommentteja: ”Näyttävät hymynaamoilta, perunoilta (valkoiset pavut), munakoisoilta (kidneypavut), mandariineilta (punaiset linssit), hassuilta, sateenkaarelta, makkaralta ja nakilta”.
Palkokasvien tutkimisen jälkeen järjestettiin maistiaisia. Tarjolla oli keitettyjä herneitä, linssejä ja papuja. Lisäksi leivän kanssa sai maistella hummusta ja valkopapu-hernelevitettä. Hummus-reseptinä käytettiin ateriapalveluiden tuottajien Vantin ja Palmian reseptiikkaa. Valkopapu-hernelevitteen resepti oli Ilmastokestävä kasvisruoka sivuilta. Oli ilo havaita, että lapset maistelivat tarjoiluja rohkeasti ja ilmaisivat avoimesti mielipiteensä niistä. Osalle lapsista maistellut tuotteet olivat entuudestaan tuttuja, osalle uusia makukokemuksia.
Makututkimusten lisäksi eskarilaiset ottivat ChatterPix Kids -sovelluksella valokuvia palkokasveista ja äänittivät niihin ääntä. Lapset innostuivat sovelluksesta, jolla herneitä, linssejä ja papuja saatiin puhumaan. Sovellus on monikäyttöinen ja sitä voi yhdistää niin ruokakasvatukseen kuin liikunnan osa-alueisiin varhaiskasvatuksessa.
Kuva: Sercan Alkan/Vantaan kaupunki
Ruokakasvatusta osana laajempaa kokonaisuutta
Vantaalla kehitetään aktiivisesti lasten ja nuorten ruokailun osallisuutta ja sen ympäristövastuullisuutta varhaiskasvatuksesta aina toiselle asteelle saakka. Työtä tehdään yhteistyössä eri sidosryhmien kanssa. Näitä tavoitteita edistetään muun muassa ympäristöministeriön osarahoittamassa hankkeessa Osaamista ja osallistumista – lapset ja nuoret mukaan tekemään kestävämpää ruokakulttuuria. Hanke on osa Kestävä kaupunki -ohjelmaa.
Hanke järjesti päiväkotien Palkokasvit tutuiksi! -reseptipajat yhteistyössä Vantaan kaupungin liikuntapalveluiden Hyvinvointikertomus tutuksi ja terveellinen ravitsemus -hankkeen, varhaiskasvatuksen Digitsemppausta pedagogiikkaan -kehittämistoiminnan sekä ateriapalveluiden tuottajien Vantin ja Palmian kanssa.
Reseptipajojen osallistavassa toteutuksessa ja ilmastoystävällisessä näkökulmassa pohjana toimivat hankkeen tavoitteet. Ne ovat yhteistoiminnan kehittäminen ja osallisuuden lisääminen sekä ilmastoystävällisten reseptien kehittäminen lasten ja nuorten sekä ateriapalveluiden tuottajien Vantin ja Palmian kanssa. Kolmas tavoite on kasvatus- ja oppimateriaalien luominen Hiilidiili-merkin tueksi ja integroitavaksi opetukseen.
Ruokakasvatus tarjoaa ratkaisuja, oivalluksia ja iloja arkeen, ja siihen voidaan yhdistää monipuolisesti eri toimintoja. Reseptipajojen alussa toteutettiin liikunnallista toiminnallisuutta kasvisjumpalla ja loppupuolella sovellettiin digipedagogiikkaa ChatterPix Kids -sovelluksella. Vantaan kaupungin Varhaiskasvatuksen Digipedagogiikan ohjelma vuosille 2021–2024 korostaa lasten aktiivisuutta, luovaa tuottamista, yhdenvertaisuutta ja vuorovaikutusta. Digitsemppaustoiminnassa työskentelevät digitsempparit kehittävät yhdessä kasvattajien ja lasten kanssa toimintaa innostavilla kokeiluilla ja yhteisillä oivalluksilla sekä pienillä kasvatusteoilla päivittäisessä toiminnassa.
Yhteistyössä aterianpalveluiden tuottajien Vantin ja Palmian kanssa tarjoamme mahdollisuuksia maistelukokemuksiin ja teemme raaka-aineita tutuiksi lapsille. Yhteistyö eri toimijoiden kesken on ollut antoisaa ja jatkamme edelleen ruokakasvatuksen monialaista yhteistyötä Vantaalla.