Hyvinvointia luonnosta

Kuusijärvi on koko kansan virkistäytymisen paikka, jonne tullaan saunomaan ja uimaan sekä nauttimaan luonnosta kaikkina vuodenaikoina. Kuusijärvi on portti Sipoonkorven kansallispuistoon.

Yhteiset pelisäännöt

Kuusijärvi on monipuolinen luonto- ja virkistysalue, jossa voi virkistäytyä saunoen, uiden ja luonnossa liikkuen ympäri vuoden. Kuusijärveltä pääsee komeaa Sudentassun siltaa pitkin Sipoonkorven kansallispuistoon. Jotta Kuusijärven ja Sipoonkorven kansallispuiston arvokas luonto ja toiset kulkijat eivät häiriintyisi, on tärkeää noudattaa yhteisiä pelisääntöjä. Yhteiset pelisäännöt ovat meidän ja luonnon parhaaksi.

Luonnossa liikkuminen

Kuusijärvellä ja kansallispuistossa voi liikkua jalkaisin, hiihtäen ja pyöräillen. Käytäthän polkuja, jotta maasto ei kulu turhaan. Ethän liikkuessasi häiritse paikallisten asukkaiden pihapiirejä. Pysäköinti on sallittua ainoastaan merkityillä pysäköintialueilla. Koiran kanssa ulkoileminen on sallittua, mutta muistathan pitää lemmikkisi kytkettynä. Koirien tuominen uimarannalle on kiellettyä.

Roskaton retkeily

Maastossa ja retkeilyreiteillä ei ole jäteastioita. Vastuullinen ulkoilija retkeilee roskattomasti eikä jätä jälkiä luontoon. Kaiken minkä jaksat kantaa maastoon, jaksat kantaa myös sieltä pois. Jäteastioita löytyy Kuusijärven uimarannalta.

Marjojen ja sienien kerääminen

Marjoja ja ruokasieniä saa kerätä vapaasti. Kasvillisuuden ja maaperän vahingoittaminen sekä eläinten häiritseminen on kielletty. Onkia ja pilkkiä saa jokamiehenoikeudella muualla paitsi kalastukselta kokonaan rauhoitetuissa Sipoonkorven Byabäcken-, Ritobäcken- ja Hälsängsbäcken-joissa. Storträskillä kalastukseen tarvitaan osakaskunnan maksullinen lupa. Kuusijärven uimarannalla kalastus on kiellettyä.

Tulenteko ja leiriytyminen

Kuusijärvellä tulenteko on sallittua ainoastaan merkityllä tulentekopaikalla. Metsäpalovaroituksen aikana avotulen teko on kielletty paitsi hormillisissa keittokatoksissa. Tällä hetkellä Kuusijärvellä ei ole tulentekopaikkaa, koska uutta tulentekopaikkaa rakennetaan parhaillaan. Uusi tulentekopaikka, johon sisältyy myös hormillinen keittokatos, valmistuu vuoden 2022 lopussa.

Kuusijärvellä leiriytyminen, kuten telttailu, ei ole sallittua yleisellä uimarannalla tai niillä yleisillä paikoilla, jotka ovat yleisön käytettävissä ja mihin yleisen toiminnan vaikutus ulottuu. Kuusijärven luonto- ja virkistysalue soveltuu parhaiten päiväretkeilyyn. Sipoonkorven kansallispuistossa leiriytyminen ja tulenteko on sallittua ainoastaan merkityillä telttailu- ja nuotiopaikoilla. Sipoonkorvessa on viisi telttailualuetta: Ängesböle, Bisajärvi, Fiskträsk, Kalkkiruukki ja Bakunkärr. Kuusijärveltä on Bisajärven telttailu- ja nuotiopaikalle matkaa noin 3 kilometriä. Kuusijärveltä lähtee oransseilla vinoneliöillä opastettu reitti Bisajärvelle.

Liikkuminen ja kuntoilu

Kuusijärveltä löytyy useita eri pituisia valaistuja kuntoilureittejä. Kuntoilureitit kunnostetaan talvisin hiihtoladuiksi, muina aikoina ne ovat kävelijöiden, juoksijoiden ja pyöräilijöiden yhteiskäytössä. Talvisin valaistuille hiihtoladuille pääsee sivakoimaan jo aikaisin aamulla. Osa hiihtoladuista on kaikkien ulkoilijoiden yhteiskäytössä. Nämä yhteiskäyttöalueet merkitään maastoon kylteillä. Kevyenliikenteen silta Sudentassu kuuluu yhteiskäyttöreittiin. Talvisin Sudentassu on siis sekä hiihtäjien, pyöräilijöiden ja muiden ulkoilijoiden yhteiskäytössä.

Luonnossa liikkumiseen voi yhdistää myös lihaskuntoharjoittelua ulkokuntosaleilla, joita Kuusijärveltä löytyy kaksin kappalein. Koko perheen liikunnallista aktiviisuutta voi ylläpitää myös pulkkamäessä ja lasten leikkipaikalla.

Pyöräily

Pyöräily on sallittua Kuusijärven kuntoradoilla huomioiden kanssaliikkujat. Pyöräily ei ole sallittua Kuusijärven uimarannalla. Pyöräilyretken voi aloittaa Kuusijärveltä ja suunnata Sudentassun sillan kautta kohti Sipoonkorven kansallispuiston maastoja. Kansallispuistossa pyöräily on sallittua selvästi erottuvilla poluilla ja teillä.

Henkilö ulkokuntosalilla Kuusijärvellä.

Sudentassu

Kuusijärven kevyenliikenteen silta Sudentassu valmistui joulukuussa 2019. Sillan valmistumisen myötä virkistysmahdollisuudet laajenivat Sipoonkorven kansallispuistoon. Kuusijärven luonto- ja virkistysalue komeine siltoineen tarjoaa retkeilijälle hyvät yhteydet Sipoonkorven metsäisiin erämaisemiin. Kuusijärven pysäköintialueelta on matkaa Sudentassulle noin 1 km.

Kevyenliikenteen silta Sudentassu.

Tulipaikka

Kuusijärven itäpuolelle rannan tuntumaan valmistuu vuonna 2023 uusi esteetön alue lähiretkeilyn tarpeisiin. Uuden tulipaikan myötä kaikilla on mahdollisuus nauttia järvimaisemasta ja retkieväistä nuotiolla.

Nuotiotuli