Äänioikeus ja äänestäminen

Asiasanat

Demokratia ja osallisuusAsukkaat

Äänestäminen on jokaisen perusoikeus.

Tietoa äänioikeudesta 

 

Jokainen, joka viimeistään vaalipäivänä täyttää 18 vuotta, on äänioikeutettu, mutta muutoin äänioikeus määräytyy vaalikohtaisesti.  

  • Eduskuntavaaleissa ja presidentinvaalissa äänestää saa vain Suomen kansalainen.  
  • Europarlamenttivaaleissa äänestää saa myös Suomessa asuva muun EU:n jäsenvaltion kansalainen.  
  • Aluevaaleissa ja kuntavaaleissa äänestää saa lisäksi Islannin ja Norjan kansalainen sekä EU:n ulkopuolisen valtion kansalainen, jos hän on asunut Suomessa yhtäjaksoisesti vähintään kaksi vuotta.  

Äänioikeusrekisteri perustetaan 51. päivänä ennen vaalipäivää. Tämä päivä määrittää äänestäjän kotikunnan ja varsinaisen vaalipäivän äänestyspaikan vaaleissa.  

Lue lisää äänioikeudesta vaalit.fi-sivustolla

 

Näin äänestät vaaleissa 

 

Voit äänestää ennakkoon missä tahansa ennakkoäänestyspisteessä Suomessa tai ulkomailla.  

Vaalipäivänä voit äänestää vain ilmoituskorttiisi merkityssä äänestyspaikassa. Ilmoituskortti postitetaan sinulle kotiin tai se on luettavissa suomi.fi -palvelussa.  

Et tarvitse Ilmoituskorttia äänestämiseen. 

Löydät vaalipäivän äänestyspaikkasi kartalla kotiosoitteen perusteella osoitteessa www.aanestyspaikat.fi (palvelu on käytössä vain vaalien alla). Palvelu tarjoaa myös lähimmän ennakkoäänestyspaikan.

Äänestyspaikalle mukaan tarvitset henkilöllisyystodistuksen, kuten ajokortin, passin, henkilökortin vai vastaavan kuvallisen todistuksen.  

Jos sinulla ei ole henkilöllisyyttä osoittavaa asiakirjaa, saat maksutta äänestämistä varten väliaikaisen henkilökortin poliisilaitokselta. 

Lisätietoja

Niina Puikkonen

Vaalitoimiston päällikkö / keskusvaalilautakunnan sihteeri
0503181626 vaalit@vantaa.fi

Avainsanat

VaalitÄänestäminen