Päätelmät

Kestävän kehityksen tavoitteiden eteen tehdään Vantaalla laajasti työtä ja etsitään joustavasti ja aktiivisesti uusia avauksia. Työn poikkihallinnollisessa koordinoinnissa on kuitenkin vielä paljon kehittämistä, samoin kuin tiedolla johtamisessa ja kestävän kehityksen tavoitteiden pitkäjänteisessä integroimisessa kaupungin prosesseihin.

Henkilöt tauolla pyöräretkellä kesällä

Vantaalla tehdään paljon työtä kestävän kehityksen tavoitteiden eteen. Palveluita ja yhteistyön ja osallisuuden muotoja kehitetään aktiivisesti. Kehittämistyötä tehdään kaupunkiorganisaatiossa monin eri tavoin, esimerkiksi hankkeiden kautta, joita on käynnissä jatkuvasti suuri määrä. Kasvavana kaupunkina Vantaan organisaatiossa näkyy joustavuus ja tahto kokeilla rohkeasti uusia ratkaisuja. Koronapandemian aikana kyettiin reagoimaan nopeasti muuttuneisiin tarpeisiin ja olosuhteisiin. Toisaalta vähäiset resurssit kaikkialla kaupunkiorganisaatiossa rajoittavat kehitystyön mahdollisuuksia ja aiheuttavat haasteita monin paikoin.

Kestävän kehityksen tavoitteiden integroiminen strategiaan ja säännöllinen VLR-raportointi kertoo Vantaan sitoutumisesta vastuullisuustyöhön ja sen systemaattiseen edistämiseen. Kuitenkin vastuullisuustyön koordinoinnissa ja johtamisessa on vielä paljon parantamisen varaa, sillä sitä tehdään pienillä resursseilla, hajanaisesti ja ilman pysyviä rakenteita. Kestävän kehityksen tavoitteet ja tietoisuus niistä ei myöskään välity käytännön kehittämistyöhön eikä tätä työtä jäsennetä kestävän kehityksen tavoitteiden kautta, vaikka se tosiasiassa edistääkin niitä.

Vastuullisuustyötä ja sen koordinaatiota kehitetään Vantaalla edelleen. Pitkäjänteinen vastuullisuustyö ja kestävän kehityksen tavoitteiden edistäminen poikkihallinnollisessa yhteistyössä vaatii resursseja, johtamisen rakenteita ja kaikkien toimialojen sitoutumista. Ymmärrystä kestävän kehityksen tavoitteista ja vastuullisuustyön kokonaisuudesta ja sen merkityksestä pitää lisätä kaupunkiorganisaation sisällä. Poikkihallinnollisen vastuullisuustyön resurssit ja johtaminen eivät tähän mennessä ole olleet sellaisella tasolla, joka mahdollistaisi systemaattisen vastuullisuustyön kehittämisen. Määräaikaisen vastuullisuusasiantuntijan päätehtävä on ollut VLR-raportin kokoaminen, ja määräaikaisuuksien takia kokemukset ja opit raportoinnin prosessista ja tuloksista ovat saattaneet mennä hukkaan. Tähän on tulossa merkittävä parannus vuonna 2023 uuden vakituisen vastuullisuusasiantuntijan vakanssin myötä.

Tiedolla johtamisessa on Vantaan kaupungilla kehitettävää sekä kaupunki- että toimialatasolla. Toimiva ja vaikuttava tiedolla johtaminen vaatii yhteisen ymmärryksen lisäämistä, koordinaatiota ja yhteensovittavaa johtamista sekä resursseja. Tiedolla johtamisen rakenteita kehitetään jatkuvasti. Tämän kehitystyön yhteydessä on tärkeää pohtia, miten kestävän kehityksen tavoitteet ja niihin liittyvät indikaattorit saataisiin nykyistä paremmin kytkettyä tiedolla johtamisen prosesseihin.

Kestävän kehityksen tavoitteet eivät ole systemaattisesti siirtyneet strategiatasolta strategiaa toteuttaviin ohjelmiin. Ohjelmat ovat keskenään erilaisia eivätkä kaikilta osin keskustele keskenään. Tiiviimpi koordinaatio eri ohjelmien kokoamisessa auttaisi tunnistamaan päällekkäisyyksiä ja katvealueita sekä löytämään kohtia, joissa ohjelmien ja tavoitteiden keskinäinen linkittyminen voisi avata uusia yhteistyön mahdollisuuksia ja tapoja lähestyä suuria asiakokonaisuuksia ja ilmiöitä.

Strategiaa toteuttavien ohjelmien ja niiden tavoitteiden osalta pitäisi Vantaalla tehdä systemaattiset arviot siitä, miten ne vaikuttavat kestävän kehityksen tavoitteisiin. Tällöin havaittaisiin myös negatiiviset ja ristiriitaiset vaikutukset. Esimerkiksi kaupungin kasvuun ja uusien yritysten houkutteluun liittyvät tavoitteet saattavat olla ristiriidassa ympäristöön liittyvien tavoitteiden kanssa. Jos nämä vaikutukset arvioitaisiin kokonaisvaltaisesti, saataisiin kattavampi kuva siitä, miten kestävän kehityksen tavoitteita kokonaisuutena edistetään kaupungilla ja missä kohdissa olisi mahdollista ja tarpeen muuttaa suuntaa, jotta kaikki tavoitteet voivat toteutua. Vastuullisuustyön parempi koordinaatio voi auttaa tässä tavoitteessa ja tuoda välineitä kestävän kehityksen tavoitteiden integroimiseen kaikkeen kaupungin toimintaan.

Strategiassa on määritelty läpileikkaavia kestävän kehityksen tavoitteita, joiden tulisi näkyä kaikkien strategiateemojen alla ja kaikissa strategiaa toteuttavissa ohjelmissa. Näiden tavoitteiden integroimisessa ohjelmiin on suuria puutteita. Esimerkiksi sukupuolten tasa-arvoa ei voida edistää ilman, että tunnistetaan ne kohdat, joissa epätasa-arvoisia rakenteita on ja suunnitellaan toimenpiteitä, joilla tasa-arvoa aktiivisesti edistetään. Usein tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden ajatellaan toteutuvan sillä, että esimerkiksi palveluissa kohdataan kaikkia sukupuolesta ja muista tekijöistä riippumatta. Tällöin ei kuitenkaan ole analysoitu sitä, miksi tosiasiallinen pääsy ja hyötyminen palvelusta voi jäädä joillekin toteutumatta. Yksi merkittävä osa-alue tasa-arvon kannalta on työelämä, ja Vantaan kaupungilla pitäisi pohtia laajemmin sitä, miten elinvoimatyössä voidaan ottaa tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusasiat huomioon ja edistää näitä tavoitteita.

Sukupuolen osalta tulee ottaa huomioon myös sukupuolten monimuotoisuus. Vantaan kaupungin strategiaa toteuttavissa ohjelmissa ja muissa dokumenteissa vallitsee yleisesti ottaen kaksijakoinen sukupuolikäsitys, jossa moninaisuutta ei huomioita, ja joka siten peittää alleen epätasa-arvoisia rakenteita ja jopa vahvistaa niitä. Vantaan kaupungilla on vielä työnsarkaa sukupuolinäkökulman integroimisessa ja tasa-arvon edistämisessä. Puhetapoihin ja sanavalintoihin on tärkeää kiinnittää huomiota, jotta emme sulje moninaisuutta keskustelun ulkopuolelle. Esimerkiksi sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen asema pitää tehdä näkyväksi, jotta sitä voidaan aktiivisesti parantaa.

Sukupuolen ohella ja siihen linkittyen on tärkeää pitää jatkuvasti mielessä myös muut tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen vaikuttavat tekijät, esimerkiksi ikä, kieli, kulttuuritausta, sosioekonominen asema, terveydentila ja perhetilanne. Nämä tekijät linkittyvät yhteen monimutkaisilla tavoilla, eikä esimerkiksi naisia tai miehiä voi ajatella yhtenäisenä joukkona. Kun Vantaalla kehitetään tasa-arvon edistämistä ja tasa-arvonäkökulman huomioimista kaikessa toiminnassa, on tärkeää sisällyttää muut eronteot huomioiva intersektionaalinen lähestymistapa.

Hankemuotoinen kehittämistyö, joka tämän raportin toimenpiteissä on vahvasti esillä, ei ole välttämättä paras tapa edistää kestävän kehityksen tavoitteita. Se mahdollistaa joustavuuden ja resurssit tietynlaiseen kehittämiseen, mutta hankkeiden kesto on lyhyt eikä niissä tehty kehittämistyö ja saadut opit ja tulokset aina jää pitkäaikaiseen käyttöön. Hankkeissa tehtävä työ jää helposti pistemäiseksi eikä se linkity muuhun kaupungilla tehtävään työhön tavalla, joka pitkäjänteisesti edistäisi kestävän kehityksen tavoitteita. Vantaalla hankkeisiin rekrytoidaan usein määräaikaisia hanketyöntekijöitä, joiden mukana lähtee paljon tietoa ja opittuja asioita pois kaupunkiorganisaatiosta hankkeen päätyttyä. Hankkeiden vaikuttavuutta lisäisi esimerkiksi hanketoimiston parempi resursointi ja vakituiset työsuhteet, joiden puitteissa hanketyöntekijät voisivat siirtyä joustavasti toiseen hankkeeseen edellisen päätyttyä, ja heidän osaamisensa ja hiljainen tieto pysyisi organisaatiossa.

Tässä raportissa korostuvat Vantaan kaupunkiorganisaation toimet kestävän kehityksen tavoitteiden edistämiseksi. Jatkossa on tärkeää lähestyä kestävää kehitystä entistä enemmän koko kaupunkialueen yhteisenä asiana, jota edistävät myös yritykset, koulutusorganisaatiot, yhteisöt, järjestöt ja muut tahot sekä kuntalaiset. Yhteistyön lisääminen ja tietoisuuden edistäminen kestävän kehityksen tavoitteista koko kaupunkialueella voi tuoda uudenlaisia ratkaisuja ja uudenlaista sitoutumista näihin yhteisiin tavoitteisiin, ja kaupunkiorganisaatio toimii tässä tärkeänä kokoavana voimana, esimerkkinä ja tiedon jakajana.

Lisätietoja

Lotta Alajoki

Strategia ja tutkimus
Vastuullisuusasiantuntija
lotta.alajoki@vantaa.fi

Avainsanat

Vastuullisuus