Imetys

Äiti imettää vauvaa.

Vastasyntyneelle lapselle äidinmaito on hyvää ravintoa. Äidinmaidon koostumus vastaa hyvin imeväisen tarpeisiin. Imetys tarjoaa vauvalle turvaa ja läheisyyttä sekä antaa äidille mahdollisuuden luonnolliseen ja läheiseen tapaan tutustua vauvaansa. Imetyksen tukijana puolison merkitys on suuri.

Vastasyntyneen matka rinnalle alkaa heti syntymän jälkeen. Vauvat ovat viisaita. He lähtevät yleensä syntymän jälkeen hetken levättyään itse etsimään rintaa. Ensimmäisten viikkojen aikana opit tunnistamaan vauvasi nälkäviestit.

Hyvässä asennossa myös imuote on parempi, jolloin vauva saa enemmän maitoa ja imetys sattuu vähemmän. Hyvässä imetysasennossa sekä äidillä että lapsella on hyvä olla.

Jos imetyksessä on pulmia tai imetys sattuu, apua saat mm. neuvolasta, neuvolan perheohjaajilta, Imetyksen tuki ry:stä ja Naistalosta.

Vauvan saaman maitomäärän riittävyyttä arvioidaan imetysten ja vauvan eritysten sekä painon kehittymisen avulla. Imetyksen turvamerkkien avulla voit varmistua maidon riittävyydestä.

Joskus vauva voi olla tyytymätön imetyksestä huolimatta. Joskus tyytymättömyyden syy selviää, joskus ei. Tällaisessa tilanteessa ei ole syytä hätääntyä, vaan kannattaa kokeilla imettää vauvaa ensin uudestaan.

Imettäville äideille on omat ravitsemuksen erityissuositukset.

Lapsivuodeaika

Synnytyksen jälkeen perhe siirtyy synnytysosastolta lapsivuodeosastolle, jossa perhe viettää ensipäivät vastasyntyneen vauvan kanssa. Sairaalasta kotiutuessa lastenlääkäri tekee vauvalle kotiinlähtötarkastuksen.

Kun perhe on kotiutunut sairaalasta, varaa kotikäyntiaika neuvolan puhelinpalvelusta. Kotikäynnillä tarkastetaan äidin ja vauvan vointi. Lisäksi keskustellaan mm. synnytyksestä ja siitä toipumisesta, raskauden ehkäisystä, mielialoista, vauvan hoidosta ja perheen esille tuomista asioista.