Miksi maskia käytetään?

THL suosittelee tällä hetkellä kasvomaskien käyttöä koko maassa.

Uusi koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut henkilö yskii, aivastaa, puhuu tai laulaa. Kasvomaskin asianmukainen käyttö voi vähentää tartuntoja estämällä pisaroiden leviämistä ympäristöön.

Kasvomaskeja on monenlaisia: erilaisia itse valmistettuja tai kaupoista hankittavia, kankaasta tai muista materiaaleista valmistettuja maskeja. Kasvomaski ei ole varsinainen hengityksensuojain, eikä se suojaa tehokkaasti käyttäjäänsä. Kasvomaskien teho perustuu osittain siihen, että mahdollisimman moni käyttää niitä asianmukaisesti.

Tutkimusten mukaan virus tarttuu erityisen helposti ahtaissa sisätiloissa, joissa lähikontakteja ei voida välttää. On hyvä huomata, että osa COVID-19 -tartunnan saaneista ihmisistä ei saa lainkaan oireita tai oireet ovat hyvin vähäisiä, ja tästä syystä henkilö ei ole tietoinen tartunnastaan. Virus voi tarttua jo muutama päivä ennen oireiden alkua.

Kasvomaskien käyttöohje THL:n sivuilla.

Kasvomaskien jakelu

Vantaan kaupunki jakaa hallituksen periaatepäätöksen mukaisesti ilmaisia kasvomaskeja vähävaraisimmille ja haavoittuvimmassa asemassa oleville. Muiden vantaalaisten tulee hankkia maskinsa itse. Maskien jakelupisteitä on eri puolella Vantaata.

Kasvomaskien jakelupisteet Vantaalla.

Näin käytät kasvomaskia oikein