Koronatestaus

Tiedote 20.5.2021

Hakunilan koronanäytteenottopiste on avoinna 13.6.2021 asti. Näytteenottopisteen uudelleen avaaminen elokuussa arvioidaan pandemiatilanteen mukaan.

Koronavirusnäytteen ottaminen

Koronavirusnäyte otetaan, jos 14 vuorokauden sisällä ennen hoitoon hakeutumista on alkanut:

 • akuutti hengitystieinfektio (yksi oire riittää: kuume, yskä, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus, haju- tai makuaistin menetys) tai
 • ilman muuta ilmeistä syytä alkanut ripuli tai vatsakipu.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä esittää, että koronatestaus ei pääsääntöisesti koskisi oireettomia tai lievästi oireisia täysin rokotettuja henkilöitä, joiden toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään viikko, eikä niitä, jotka ovat sairastaneet varmennetun koronainfektion edeltävän kuuden kuukauden aikana ja saaneet yhden rokotteen. Lue koko tiedote täältä.

Ajanvaraus koronatestiin

Uudenmaan alueella asuvat voivat varata ajan koronavirusnäytteenottoon itse sähköisen palvelun, Koronabotin kautta. Voit varata ajan myös alle 16-vuotiaalle lapsellesi tai toiselle aikuiselle. Toisen aikuisen puolesta voi asioida vain, jos asiointiin on valtuutus Suomi.fi-palvelussa.Koronabotti löytyy osoitteesta: koronabotti.hus.fi

Ajan testaukseen voit varata myös soittamalla koronaneuvontapuhelimeen, joka palvelee arkisin klo 8–18 ja viikonloppuisin klo 9–16 numerossa 09 839 50070. Koronaneuvontapuhelimeen on myös mahdollista jättää takaisinsoittopyyntö. Puhelinpalvelussa hoitaja arvioi tilanteesi, tekee tarvittaessa lähetteen koronatestiin, ohjaa sinut lääkärin vastaanotolle tai tekee sairauslomatodistuksen.

Palveluaikojemme ulkopuolella suosittelemme varaamaan näytteenottoajan Koronabotin kautta. Tarvittaessa terveysneuvontaa saa palveluaikojemme ulkopuolella Päivystysavusta 116117.

Todistus negatiivisesta koronatestin tuloksesta

Koronatietoni -palvelussa voi ladata todistuksen HUSin, Kymsoten, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin tai Eksoten tekemästä koronatestistä. Todistuksen saa vain viimeisimmästä koronatestistä, mikäli se on negatiivinen.

Vantaan koronaviruksen näytteenottopisteet

Vantaalla HUSin ylläpitämät koronanäytteenottopisteet toimivat Peijaksen sairaalassa (Sairaalakatu 1) ja HUSin alihankkija 9Livesin pisteissä Koivukylässä (Koivukylänväylä 32), Ala-Tikkurilassa (Härkävaljakontie 31), Martinlaaksossa (Laajakorvenkuja 1) ja Hakunilan urheilupuistossa (Luotikuja 2). Hakunilan koronanäytteenottopiste on avoinna 13.6.2021 asti, näytteenottopisteen uudelleen avaaminen elokuussa arvioidaan pandemiatilanteen mukaan.

Osa pisteistä toimii sisätiloissa, osa drive-in -periaatteella. Näytteenottoon voi hakeutua muidenkin kuntien kuin oman asuinkuntansa alueella. Näytteenottopaikan ja tarkan osoitteen saat ajanvarauksen yhteydessä.

Hakunilaan avataan uusi koronanäytteenottopiste (lue tiedote)

Variston koronanäytteenottopiste suljettiin marraskuun lopussa 2020 (lue tiedote).

HUSin koronavirustesti on maksuton.

 • Näytteenoton ajanvarauksesta tulee tekstiviesti-ilmoitus puhelimeen.
 • Paikalle voi saapua sovittuna aikana omalla autolla, auton kyydissä, pyörällä tai jalkaisin. Julkisia kulkuneuvoja ei tule käyttää.
 • Testiin tulevalle suositellaan kasvomaskin käyttöä.
 • Näyte otetaan nenänielun limakalvolta vanupuikolla.
 • Negatiivisesta tuloksesta lähetetään 1–2 vrk kuluttua näytteenotosta tieto tekstiviestillä. Asiakkaalle soitetaan, mikäli tulos on positiivinen.
 • Suojaa muita altistumiselta.
 • Huolehdi käsihygieniasta.
 • Kun yskit tai aivastat, suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla tai yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan.
 • Pidä tarpeelliset turvavälit.

Tutkimukset minuutissa: Koronatestaus

Ajankohtaista