Koronaviruspandemia ja maahantulon yhteydessä järjestetyt terveysturvallisuustoimet

28.10.2021

Kun tulet Suomeen mistä tahansa muusta kuin valtioneuvoston asetuksessa mainituista matalan riskin maista ja olet syntynyt vuonna 2005 tai sitä aikaisemmin, sinun tulee osallistua maahantulon yhteydessä järjestettäviin terveysturvallisuustoimenpiteisiin.

Tartuntatautilain väliaikaisten sääntöjen mukaan Suomeen muista kuin matalan koronariskin maista saapuvien tulee pyydettäessä esittää koronavirustautiin liittyviä todistuksia ja/tai osallistua pakolliseen koronavirustestiin.

Maahantulon yhteydessä sinulta voidaan:

 • tarkistaa koronavirukseen liittyvät todistukset negatiivisesta koronatestistä, sairastetusta taudista ja/tai annetuista rokotuksista,
 • tehdä koronatesti
 • kerätä yhteystietosi.

Mistä tiedän pitääkö minun mennä testiin?

Sinun ei tarvitse osallistua koronavirustesteihin:

 • Jos saavut matalan koronariskin maasta
 • Jos olet saanut kaksi rokotusta ja viimeisestä rokotusannoksesta on kulunut aikaa vähintään 7 vuorokautta
 • Jos sinulla on todistus 6 kuukauden sisällä sairastetusta laboratoriovarmistetusta koronavirustaudista

Sinun ei tarvitse osallistua koronavirustestiin maahantulon yhteydessä, mutta sinun pitää mennä yhteen koronavirustestiin 3–5 vuorokauden sisällä Suomeen saapumisesta, kun tulet Suomeen korkean koronariskin maasta ja

 • sinulla on enintään 72 tuntia vanha todistus negatiivisesta koronavirustestituloksesta
 • TAI todistus koronarokotussarjan ensimmäisestä rokoteannoksesta, joka on saatu vähintään 14 vuorokautta ennen saapumista.

Sinun pitää osallistua koronavirustestiin sekä maahantulopisteellä että 3–5 vuorokauden aikana Suomeen saapumisesta, kun tulet Suomeen korkean koronariskin maasta ja

 • et ole saanut yhtään koronarokotusta
 • et ole sairastanut laboratoriovarmennettua koronavirustautia kuuden kuukauden sisällä
 • sinulla ei ole enintään 72 tuntia vanhaa todistusta negatiivisesta koronavirustestituloksesta.

Vantaan kaupunki järjestää Helsinki-Vantaan lentoasemalla ulkomailta saapuville matkustajille maksuttoman koronatestauksen. Tämän jälkeen sinun tulee vielä hakeutua koti- tai oleskelukunnassasi toiseen koronavirustestiin, joka tehdään 72–120 tunnin (3–5 vuorokauden) sisällä maahan saapumisesta.

Suosittelemme vahvasti, että vältät kontakteja muihin kuin samassa asunnossa asuviin ihmisiin, kunnes olet saanut negatiivisen tuloksen 3–5 vuorokautta maahan saapumisen jälkeen tehdystä testistä. Suositus välttää kontakteja koskee myös aikuisten kanssa matkalta palaavia vuonna 2006 ja sen jälkeen syntyneitä maahantulijoita silloin, kun aikuisten on lain mukaan osallistuttava koronatesteihin maahantulon yhteydessä. Jos aikuisilta ei vaadita koronatestejä, ei kontaktien välttämisen suositus koske heitä tai mukana matkustavia lapsia. Kontaktien välttäminen on vapaaehtoista.

Huomaathan, että kaikki maahantulon yhteydessä Suomessa tehtävät koronavirustestit ovat pakollisia tartuntatautilain väliaikaisten sääntöjen mukaan. Vaikka et saisi erillistä kutsua, sinun on mentävä testeihin. Testit ovat maksuttomia. Jos täysi-ikäinen maahantulija kieltäytyy pakollisesta koronatestistä, voi rangaistuksena olla sakkoa.

Lue lisää:

Ohjeet rajanylitykseen koronapandemian aikana 18.10.2021 alkaen (Rajavartiolaitos)

Matkustaminen ja koronaviruspandemia (THL)

Lentomatkustus koronan aikana (Finavia)

Ajankohtaista