Seulonnat

Terveydenhuollon seulonta on väestöön tai tiettyyn väestöryhmään kohdistuva tutkimus. Sillä pyritään löytämään oireettomat henkilöt, jotka sairastavat seulottavaa tautia tai sen esiastetta tai joilla on suuri riski sairastua siihen.

Seulonnat ovat tärkeä osa väestön hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä. Seulonnan tavoitteena on parantaa ennustetta ja aloittaa hoito tai tunnistaa poikkeavuuksia mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Valtakunnallisen seulontaohjelman mukaisesti Vantaa järjestää¹:

Seulonnan periaatteena on vapaaehtoisuus: kukin päättää itse, osallistuuko seulontaan. Jotta seulontaan kutsuttu voi tehdä tietoisen päätöksen osallistumisesta, hän tarvitsee riittävästi tietoa seulonnan vaikuttavuudesta, haitoista ja hyödyistä. Seulonnasta saa tietoa esimerkiksi kutsukirjeestä tai raskaudenaikaisesta seulonnasta neuvolassa tai oheisista linkeistä.

¹Terveydenhuoltolain mukaan kunnan on järjestettävä valtakunnallisen seulontaohjelman mukaiset seulonnat, jotka on koottu seulonta-asetukseen (Terveydenhuoltolaki 1326/2010, Seulonta-asetus 339/2011).

Mammografia

Mammografiaseulonnassa tutkitaan rintoja, jotta mahdollinen rintasyöpä voidaan löytää varhaisessa vaiheessa. Varhain todetun rintasyövän ennuste on erittäin hyvä.

Kaupunki kutsuu mammografiatutkimuksiin vuosittain vantaalaisia 50–69-vuotiaita naisia. Jos kuulut tähän ikäluokkaan, saat kutsun mammografiatutkimukseen joka toinen vuosi.

Vuonna 2018 mammografiaseulontaan kutsutaan parillisina vuosina välillä 1950–1968 syntyneet vantaalaiset naiset. Heille lähetetään kirjeellä kutsu väestörekisteritietojen perusteella.

Huom. Jos sinulla on ns. tietojenluovutuskielto, ei osoitetietojasi voida luovuttaa etkä tällöin saa kutsua tutkimuksiin. Voit tällöin varata itse tutkimusajan Synlabista arkipäivisin klo 8–18, p. 010 326 3260.

Vantaalaisten mammografiaseulonnat tuotetaan ostopalveluna. Tutkimuskäynti on osallistujille maksuton.

Ajanvaraus mammografiaan

Synlab
Fredrikinkatu 48
00100 Helsinki

Voit vaihtaa tai perua sinulle valmiiksi varatun kuvausajan netissä https://ct.synlab.fi/palvelut/seulonnat tai puhelimitse 010 326 3260 ma–pe klo 8–18

Lisätietoja tutkimuksesta, sen ajankohdasta ja tuloksista saa Synlabin puhelinnumerosta 010 326 3260.

Palautetta palveluntuottajasta voi lähettää osoitteeseen kirjaamo(at)vantaa.fi, otsikkokenttään merkintä mammografia.

PAPA-seulonta

Irtosolu- eli PAPA-seulonnalla pyritään löytämään kohdun kaulaosan syöpää edeltävät kudosmuutokset. Varhaisella hoidolla voidaan estää varsinaisen syövän kehittyminen.

Kaupunki kutsuu PAPA-seulontaan vuosittain 30–60-vuotiaita vantaalaisia naisia. Jos kuulut tähän ikäluokkaan, saat kutsun PAPA-seulontaan viiden vuoden välein.

Vuonna 2018 seulontaan kutsutaan naiset, jotka ovat syntyneet vuosina 1958, 1963, 1968, 1973, 1978, 1983 ja 1988. Heille lähetetään kirjeellä kutsu seulontaan väestörekisteritietojen perusteella.

Huom. Jos sinulla on ns. tietojenluovutuskielto, ei osoitetietojasi voida luovuttaa etkä saa kutsua tutkimuksiin. Voit tällöin varata itse tutkimusajan arkipäivisin kello 8–15 HUSLAB:n ajanvarausnumerosta 09 471 86800.

Seulontakäynti on osallistujille maksuton. Tutkimusvastaus ja mahdolliset lisätutkimuspyynnöt lähetetään osallistujille jälkikäteen kirjeitse.

Ajanvaraus PAPA-seulontaan

Varaa aika

Vantaalaisten papa-seulonnat hoitaa HUSLAB, jolla on useita näytteenottolaboratorioita eri puolella pääkaupunkiseutua. Lisätietoja tutkimukseen, sen ajankohtaan ja tuloksiin saat HUSLAB:n sivuilta tai numerosta 09 471 86800.

Palautetta palveluntuottajasta voi lähettää osoitteeseen kirjaamo(at)vantaa.fi, otsikkokenttään merkintä PAPA-seulonta.

Ajankohtaista

Instagram

Twitter