Kuukauden ötökkä

Heinäkuu

Teksti ja kuvat: Seppo Parkkinen

Rantahämähäkki, Dolomedes fimbriatus

Rantahämähäkki. Kuva: Seppo Parkkinen

Vauhtiraidallinen rantahämähäkki eli raitarantuli on kookkaimpia hämähäkkejämme, raajoineen jopa 7 cm pitkä, todella huomiota herättävä niveljalkainen. Se on rantojen ja soiden laji, jonka voi tavata rantakasvillisuudesta, laiturilta tai pitkospuilta, jopa veden pinnalta luistelemasta! Se ei kudo pyyntiverkkoa, vaan liikkuu rannalla ja vedessä etsien saalikseen hyönteisiä, joskus kalanpoikasia ja nuijapäitäkin. Naaras suojelee poikasiaan, kunnes ne hajaantuvat maailmalle naaraan kutoman seittipallon sisältä. Rantahämähäkki voi elää monta vuotta.

Kesäkuu

Mäntykiitäjä, Sphinx pinastri

Kuva: Seppo Parkkinen

Kukkivat syreenipensaat houkuttelevat hyönteisiä medenhakuun ja pölytystehtäviin sekä päivin että öin. Komeimpia yön kävijöitä ovat kiitäjät, jotka surahtavat paikalle lämpiminä öinä, kun tuulenvire levittää sopivasti kukkien tuoksua. Ne lentävät kolibrien lailla, kukkiin laskeutumatta, vain pitkän imukärsänsä kukkaan työntäen. Harmaanruskean kirjava mäntykiitäjä on lajeistamme yleisimpiä. Kookasta ja näyttävää, siipiväliltään jopa 9-senttistä lajia tavataan Etelä- ja Keski-Suomessa. Sen toukka syö männynneulasia.

Toukokuu

Mantukimalainen, Bombus lucorum

Kuva: Seppo Parkkinen

Pitkästä talvihorroksesta vironneet kimalaiskuningattaret aloittavat kevätkauden ravitsemalla itseään pajunkukkien medellä. Pajujen suuri merkitys korostuu, kun tässä vaiheessa luonnossa on niin vähän muita medentarjoajia. Riittävän kevätravinnon saaminen on kimalaisille elintärkeää, jotta ne vähän myöhemmin jaksavat lähteä etsimään pesäpaikkaa ja perustaa uuden yhteiskunnan – jonka työläiset sitten pölyttävät esimerkiksi mustikat. Ilman pajuja ei siis saataisi mustikoita! Kellan-, mustan- ja valkoisen kirjava mantukimalainen on yleisimpiä kimalaislajejamme.

Huhtikuu

Liuskaperhonen, Nymphalis c-album

Kuva: Seppo Parkkinen
Auringonpaisteessa lentävät värikkäät kevätperhoset luovat iloa sinne, missä vain näyttäytyvätkin. Aikuisina talvehtineista päiväperhosista tutuimpia ovat nokkos-, neito- ja sitruunaperhoset sekä suruvaipat, mutta liuska- eli herukkaperhonen on tuntemattomampi. Sekin on varsin yleinen oranssin- ja ruskeankirjava laji. Kun liuskaperhonen nostaa erikoisen muotoiset siipensä pystyyn toisiaan vasten, paljastuu takasiipien tummilta alapinnoilta hätkähdyttävän selvärajainen valkoinen c-kirjain. Siitä laji on saanut tieteellisen nimensä.

Maaliskuu

Ruostesiipi, Phragmatobia fuliginosa

Kuva: Seppo Parkkinen

Ruostesiipi on ruusunpunertavine värisävyineen kaunis pieni perhonen, mutta sitä pääsee näkemään hyvin harvoin. Keväthangilla reippaasti etenevä karvainen noin kolmesenttinen toukka sen sijaan on tavallinen näky monenlaisissa ympäristöissä. Toukan väritys vaihtelee vaaleanruskeasta punaruskeaan ja täysin mustaan, mutta sitä ei voi sekoittaa mihinkään muuhun. Talven toukkana viettänyt ruostesiipi etsii nyt keväällä sopivaa koteloitumispaikkaa.

Ajankohtaista

Instagram @vantaankaupunki

Twitter