Seitsemäsluokkalaisten energiaprojekti lähti lampuista – tässä mennään nyt

Artikkeli

Mitä tapahtui sen jälkeen, kun seitsemäsluokkalainen Olivia teki hyvän huomion koulunsa lampuista? Tutustu oppilaiden energiaprojektiin Ruusuvuoren koululla!

Olivia mietti ääneen, miksi koululla on valoja päällä silloinkin, kun ulkoa tulee valoa ja ryhtyi tekemään asialle jotakin. Mukaan energiaprojektiin lähtivät myös seitsemäsluokkalaiset Ella ja Nella sekä Sanni-opettaja. Katso videolta, miten projekti on edennyt.

Olivia listaa kolme painavaa syytä säästää energiaa ja samalla tehdä energiaprojektia:

-Energian säästäminen on tärkeää, koska ilmastonmuutos on varmaan kaikille tuttu sana. Lisäksi nyt on energiakriisi, ja energian säästäminen säästää myös rahaa.

Lamppuhuomiosta energialähettiläiksi

Energiaprojektin sytyke olivat lamput, ja pian oppilaille selvisi, että koulun valaistus on aikaohjattu ulkoapäin sekä liittyy myös turvallisuuteen.

Projekti lähti nopeasti myös laajenemaan. Esimerkiksi Google-tempauksessa oppilaat kertoivat opettajille, että kirjanmerkkiä käyttämällä voi vähentää energiankulutusta. Lisäksi oppilaat pitivät koululla tietoiskuja sisältävän aamunavauksen energian säästämisestä.

-Opettajien opettaminen oli vähän jännittävää, mutta on ihan hauskaa tehdä tätä, ja varmaan vielä tuomme tätä asiaa esille koulussa, Ella kertoo.

Energiansäästöohjelma ja hyviä uutisia lampuista

Vantaan kaupunki vähentää tänä talvena omaa energiankulutustaan erityisellä energiansäästöohjelmalla. Esimerkiksi kaupungin toimitilojen sisälämpötiloja on laskettu ja ulkovalaistuksen paloaikoja on lyhennetty.

Lähivuosina tavoitteena on muun muassa led-valaistuksen lisääminen.

Mitä sitten tulee Ruusuvuoren koulun lamppuihin? Energiaprojektissa oppilaillekin selvisi, että palaneita lamppuja vaihdetaan jo koululla energiaa vähän kuluttaviin ledeihin.

Lisäyksenä tähän kaupunkiympäristön toimialalta kerrotaan aiheesta hyviä uutisia: Ruusuvuoren koulullakin lamppuja sammutetaan jo. Näin on toimittu vuoden 2022 alusta lähtien käyttöajan ulkopuolella. Viimeisen kalenterivuoden aikana koulussa onkin säästetty sähköä erinäisin toimenpitein kaikkiaan 7,7 prosenttia. Lisäksi kun koulu peruskorjataan tulevaisuudessa, kaikki sen valaisimet vaihdetaan led-valaisimiksi.

Eikä koululaisten energiaprojekti ole vielä edes päättynyt, hymyilevät niin Olivia kuin Ruusuvuoren koulun kuvataideopettaja Sanni Virtanenkin.

-Olen aivan varma, että oppilaat ovat saaneet vahvistusta siihen, että asioille voi tehdä jotakin. Emmekä ole vielä valmiita. Tästä se sitten jatkuu eteenpäin, Virtanen sanoo.

Lue lisää

Energian säästäminen (vantaa.fi)

Vantaan energiansäästöohjelma talvelle 2022-2023 

Varaudu sähkökatkoihin - tutustu varautumissuosituksiin ja seuraa tiedotusta (vantaa.fi)

Vuoden 2022 Cygnaeus-palkinto Ruusuvuoren koululle! 

 

Avainsanat

InnovaatioTarinoita Vantaalta