Vaalipäivä kutsuu sunnuntaina uurnille – näin äänestät turvallisesti

Tiedote

Asiasanat

Demokratia ja osallisuusAsukkaat

Kuntavaalit huipentuvat sunnuntaina 13. kesäkuuta, kun varsinainen vaalipäivä koittaa.

vaalikupongin ojentaminen.

Tavallista pidemmän, kahden viikon mittaisen ennakkoäänestyksen aikana äänesti 28,4 prosenttia Vantaan äänioikeutetuista eli 53 222 vantaalaista. Ennakkoäänestys oli vilkkaampaa kuin edellisissä, vuoden 2017 kuntavaaleissa, jolloin ennakkoon äänesti 19,5 prosenttia Vantaan äänioikeutetuista.

Moni kuitenkin tahtoo äänestää nimenomaan varsinaisena vaalipäivänä. Tervetuloa siis uurnille myös sunnuntaina.

Varsinaisena vaalipäivänä jokainen äänioikeutettu voi äänestää vain ilmoituskorttiinsa merkityssä äänestyspaikassa. Vantaalla on 68 äänestysaluetta, joista jokaisella on yksi äänestyspaikka. Kaikki äänestyspaikat ovat avoinna kello 9–20.

Jos et ole varma, missä oma äänestyspaikkasi sijaitsee, voit tarkistaa asian helposti aanestyspaikat.fi-palvelussa. Anna palvelussa hakuehdoksi vakinainen osoitteesi, jossa asuit 23.4.2021. Äänestyspaikkasi on määräytynyt tuona päivänä. Jos olet muuttanut Vantaalle myöhemmin, äänestät edelleen aiemmassa kotikaupungissasi.

Äänestyspaikat on tehty mahdollisimman turvallisiksi

Koronapandemian vuoksi vaalijärjestelyjä on käyty huolellisesti läpi terveysturvallisen äänestämisen kannalta. Tänä vuonna esimerkiksi Vantaan äänestyspaikoilla toimivat vaalivirkailijat perehdytettiin myös terveysturvallisiin vaaleihin.

Jokaisessa äänestyspaikassa on pyritty siihen, että äänestyspisteet ovat mahdollisimman lähellä rakennuksen sisäänkäyntiä ja sisätiloissa ainoastaan piipahdetaan. Lattioissa olevat turvavälitarrat ohjaavat äänestäjiä ja muistuttavat riittävästä etäisyydestä, ja mahdollinen jonotus tapahtuu enimmäkseen äänestyspaikkojen ulkopuolella.

Turvavälien lisäksi äänestyspaikalla on hyvä muistaa myös kasvomaskin käyttäminen ja hyvä hygienia. Kaikilla äänestyspaikoilla on tarjolla käsidesiä, ja äänestäjät voivat halutessaan ottaa mukaan oman lyijy- tai kuulakärkikynän. Viivakoodillinen henkilötodistus nopeuttaa äänestyspaikalla asiointia.

Oletko karanteenissa tai onko sinulla hengitystieoireita?

Jos huomaat hengitystieoireita ennen vaalipäivää, pyri mahdollisimman pian käymään koronatestissä. Jos testitulos ei ehdi tulla tai huomaat oireita vasta vaalipäivänä, voit äänestää ilmoituskorttiisi merkityssä äänestyspisteessä ulkona erillään muista äänestäjistä.

Jos olet vaalipäivänä lääkärin määräämässä karanteenissa tai eristyksessä, äänesi voidaan vastaanottaa ilmoituskorttiisi merkityssä äänestyspisteessä ulkona erillään muista äänestäjistä. Lääkärin määräämässä karanteenissa tai eristyksessä oleva ei kuitenkaan saa poistua kotoaan äänestyspaikalle ilman tartuntatautilääkärin lupaa. Varmista asia.

Ulkona erillään äänestämiseen ei ilmoittauduta etukäteen. Varsinaisena vaalipäivänä 13.6. jokaisen äänestyspaikan ulkopuolella tai sen ulko-ovessa on juliste, jossa olevaan puhelinnumeroon voi soittaa. Kyseisen äänestyspaikan vaalitoimitsijat antavat puhelimitse lisäohjeita. Älä tule sisälle vaalihuoneistoon, ja muista pitää etäisyyttä muihin vaalipaikalla liikkuviin.

Vantaan vaalisivuilta löydät tietoa äänestämisestä vaalipäivänä. Sivuilta löydät myös oikeusministeriön tekemän selkokielisen ohjevideon.

Tervetuloa äänestämään!

Vaalit

Avainsanat

VaalitKuntavaalitÄänestäminenHallinto