Joukkoliikenne

Asiasanat

Liikenne

Joukkoliikenne on Vantaalla monipuolista ja sujuvaa. Vantaa on osa HSL-kuntayhtymää, joka vastaa myös Vantaan joukkoliikenteen suunnittelusta.

Kaksi linja-autoa pysäköitynä Ojangon bussivarikolle.

Vantaan joukkoliikenteen suunnittelusta, järjestämisestä ja matkustajainformaatiosta vastaa Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä (HSL). HSL päättää myös lippulajeista, lippujen hinnoista ja alennusryhmistä.

Vantaan kaupunki tukee joukkoliikennettä maksamalla HSL:lle joukkoliikenteen kuntaosuuksia sekä osallistumalla suunnitteluun HSL:n kanssa. Vantaa valvoo kuntalaisten etuja joukkoliikenteen suunnittelussa ja pyrkii muun muassa edistämään palveluiden toteutumista Vantaan alueilla.

HSL:n jäsenkuntia ovat Vantaan lisäksi Helsinki, Espoo, Kauniainen, Kerava, Kirkkonummi, Sipoo, Tuusula ja Siuntio.

Suunnittele reittisi HSL:n reittioppaan avulla.

HSL:n reittiopas

Pysäkit ja joukkoliikenteen infra

Vantaan kaupunki huolehtii joukkoliikenteen reittikatujen, pysäkkien, bussiterminaalien ja kääntöpaikkojen kaavoituksesta, suunnittelusta, rakentamisesta ja kunnossapidosta. Jos esimerkiksi pysäkkikatos on rikki, asiasta kannattaa ilmoittaa kaupunkiympäristön asiakaspalveluun.

Vantaan kaupunki varaa joka vuodelle tietyn määrän rahaa bussipysäkkien parantamista varten. Uusia katoksia ja muita parannuksia saadaan rakennettua vuodessa yleensä noin 20 kappaletta koko Vantaalle. Vantaa rakentaa nykyisin ainoastaan valaistuja lasikatoksia niiden turvallisuuden ja siisteyden takia.

Pysäkit, joille rakennetaan uusi katos, valitaan käytön mukaan eli sen perusteella, kuinka monta bussiin nousijaa pysäkillä on keskimäärin ollut. Vaikka nousijoita olisi tarpeeksi, uuden katoksen rakentaminen saattaa estyä teknisistä syistä, kuten tilan ahtauden, kadun liian suuren kaltevuuden tai maan alla kulkevien putkien takia.

Valtion teistä ja niiden joukkoliikenteen pysäkeistä Vantaalla vastaa Uudenmaan ELY-keskus. Ratojen suunnittelusta, ylläpidosta ja rakentamisesta vastaa Väylävirasto. Pääradan asemista vastaa Väylävirasto ja Kehäradan asemista puolestaan Vantaan kaupungin tilakeskus.