Viljelypalstat

Yhdistykset valvovat viljelypalsta-alueiden sääntöjen noudattamista ja antavat viljelijöille tarvittaessa kehotuksia havaitsemiensa epäkohtien korjaamiseksi.
Yhdistykset hoitavat myös yhteydenpidon kaupunkiin. Yhdistyksien tulee ilmoittaa Vantaan kaupungille kirjallisesti viljelypalstatoiminnan yhdyshenkilöt ja yhteystietoja koskevat muutokset.
Viljelypalstaa on viljeltävä ja pidettävä hoidettuna. Kasvit on sijoiteltava siten, että ne ovat hoidettavissa palstalta käsin ja että niistä ei aiheudu haittaa muille viljelijöille. Viljelyaluetta saa käyttää yksinomaan viljelyyn.
Viljelypalstalla saa kasvattaa hyötykasvien ja kukkien lisäksi enintään 1,5 metrin korkuiseksi kasvavia marjapensaita, mutta ei puita tai puuvartisia niin sanottuja koristepensaita. Monivuotiset kasvit on istutettava riittävän etäälle ojista ja käytävistä.
Viljelypalstalla ei saa viljellä ulkomailta tuotuja kasveja tai siemeniä.
Vieraslajien istuttaminen ja kylväminen palstaviljelyalueelle on kiellettyä. Vieraslajit ovat alun perin Suomen luontoon kuulumattomia haitallisia lajeja. Vieraslajeja ovat esimerkiksi lupiini, jättipalsami ja jättiputki. Lue lisää Vantaalla yleisistä vieraslajeista.
Viljelypalstalle saa rakentaa kompostikehikon ja varastolaatikon puutarhatyökaluille. 30 cm korkeat reunatuet ovat sallittuja kasvipenkkien ympärillä. Taimien esikasvatukseen voi käyttää harsoa tai rakentaa väliaikaisen muovitunnelin. Edellä mainittujen rakenteiden korkeus saa olla enintään 100 cm.
Kiinteitä grillejä tai muita rakennelmia, kuten kasvihuoneita, aitoja, pergoloita, laatoitusta tai terasseja, ei palstalle tai sen yhteyteen saa rakentaa. Sisätiloissa käytettävien huonekalujen tuominen palstalle on kielletty.
Viljelypalstoilla sallitaan 120 cm korkea tummanvihreä muovitettu verkkoaita. Viljelijän tulee pystyä poistamaan aita, mikäli Vantaan kaupungilla tulee tarvetta tehdä kunnossapitotöitä lähialueilla.
Viljelypalstalla ei saa varastoida rakennusmateriaaleja, kuten lautoja, tiiliä, muovia tai polttopuuta.
Viljelyaikana palstoilla käytettävät multa- ja lannoitesäkit, vesisäiliöt sekä taimi- ja sadonkorjuuastiat tulee säilyttää keskitetysti palstalla tai varastolaatikossa. Viljelykauden päätyttyä kaikki irtain omaisuus tulee poistaa alueelta. Viljelyalueelle saa jättää vain varastolaatikon, kompostikehikon ja isot vedenkeräysastiat.
Kaikki alueelta peräisin oleva kompostoituva jäte on kompostoitava vuokra-alueella. Kaikki maatumaton jäte, kuten muovi- ja lasipakkaukset, on vietävä alueelta pois.
Viljelypalstalaisten on huolehdittava rikkaruohojen kitkemisestä. Viljelyssä ei saa käyttää kemiallisia kasvinsuojelu- tai torjunta-aineita.
Palstalle ei saa tehdä avotulta. Avo-ojia ei saa tukkia.
Viljelypalsta-alueen kaupungilta vuokrannut yhdistys vastaa siitä, että alue säilyy maisemallisesti siistissä kunnossa. Vuokraamattomien palstojen ja niiden välien vesakoituminen on estettävä.
Onnistu kaupunkiviljelyssä esitteen neuvojen avulla. Voit hakea esitteen myös Myyrmäen tai Tikkurilan Vantaa-infosta.
Yhdistykset voivat tiedustella mahdollisuutta viljelypalsta-alueiden vuokraamiseen sähköpostitse.