Lähiluonnon teemavuodet

Asiasanat

EläimetYmpäristö ja luonto

Vantaalla on järjestetty lähiluonnon teemavuosia vuodesta 2015 lähtien. Teemavuosina kiinnitetään erityistä huomiota luontoon sekä sen tärkeisiin lajeihin. Samalla tutustutaan Vantaan monipuoliseen lähiluontoon retkien ja muun ohjatun toiminnan muodossa.

Keltaisia kukkia niityllä.

Vuosien 2024 ja 2025 teemana on niityt. Vuosina 2022 ja 2023 vietettiin lintujen teemavuotta. Ötököiden teemavuosia vietettiin vuosina 2019 ja 2020, ja lähimetsävuosia vuosina 2017 ja 2018. Teemavuodet aloitti Purojen vuosi 2015 ja samalla teemalla jatkettiin vuonna 2016 ottamalla mukaan myös joet.

Niittyvuosi

Vantaalla vietetään vuosina 2024 ja 2025 niittyjen teemavuotta, joiden aikana nostetaan esiin niittyjen merkitystä luonnon monimuotoisuudelle. Niityt ovat tärkeä osa Vantaan avoimien alueiden kulttuurimaisemaa yhdessä viljeltyjen peltojen kanssa. Niitty-ympäristöt ovat tärkeitä monille kasvi- ja eliölajeille, ja siten luonnon monimuotoisuudelle.

Lintuvuosi

Vantaalla vietettiin vuosina 2022 ja 2023 lintujen teemavuotta. Teemavuosina kiinnitettiin erityistä huomiota monen tutun ja aiemmin yleisenkin lajin muuttumiseen uhanalaiseksi.

Linnut ovat näkyvä ja kuuluva osa yhteistä ympäristöämme, ja lintuja voi havainnoida lähes kaikkialla. Teemavuoden ohjelmassa oli muun muassa linturetkiä, linnunpönttötalkoot ja kaikille avoin lintukuvakilpailu.

Ötökkävuosi

Vantaalla vietettiin ötököiden teemavuotta vuosina 2019 ja 2020. Teemavuosien tavoitteena oli nostaa esiin luonnon monimuotoisuuden kannalta erityisen tärkeät selkärangattomat pikkueläimet, ötökät.

Teemavuoden aikana tarjottiin tietoa ötököistä ja niiden elinoloista. Ohjelmassa oli luentoja, kursseja, näyttelyitä ja ötökkäteemaisia luontoretkiä. Teemavuoteen oli mahdollista osallistua myös tekemällä omasta kotipihastaan ötökkäystävällisen.

Ötökät, eli hyönteiset ja muut selkärangattomat pikkueläimet, ovat elintärkeitä ekosysteemeille. Myös ihmisten hyvinvointi on riippuvainen ötököiden tuottamista ekosysteemipalveluista.

Ötökät auttavat pitämään ravinteet kierrossa, pölyttävät kasveja, levittävät siemeniä, ylläpitävät maaperän rakennetta ja hedelmällisyyttä ja ovat tärkeä ravinnonlähde monille eläimille.

Lähimetsävuosi

Vuosina 2017 ja 2018 Vantaalla käännettiin katse lähimetsiin. Valtuustoehdotuksesta alkunsa saaneessa teemavuodessa oli tavoitteina nostaa lähimetsien arvoa ja merkitystä, tehdä niitä tunnetuksi sekä pohtia muun muassa, miten metsäkysymykset otetaan esille kaavoituksessa, metsien hoidossa, puistojen suunnittelussa ja rakentamisessa, vapaa-ajan vietossa ja liikunnassa.

Teemavuoden aikana myös kannustettiin kouluja ja päiväkotia tutustumaan omiin lähimetsiinsä. Maaliskuussa Tammiston alueen koulut tutustuivat Tammiston luontoon metsäseikkailun avulla. Koulut ja päiväkodit pääsivät myös vastaamaan kyselyssä omista lähimetsistään ja niiden käytöstä.

Vuoden aikana hyväksyttiin myös Vantaan luontolahja satavuotiaalle Suomelle, kun 124 hehtaaria metsää suojeltiin. Uutta metsää puolestaan istutettiin Kanervannummeen, johon kasvaa juhlavuoden kunniaksi Tulevaisuuden kuusi sekä tulevaisuuden metsä. Pitkäkoskella taas hoidettiin luonnonsuojelualuetta tekemällä siitä entistä avarampi, joka lisää metsän valoisuutta ja mahdollistaa metsänpohjan kasvillisuuden ja puulajiston monipuolistumisen.

Yhtenä vuoden toimenpiteistä kaupunkiin palkattiin kesäksi kaksi lähimetsäopasta. Heinäkuusta syyskuuhun työskennelleet oppaat muun muassa järjestivät talkoita sekä opastavat ja neuvoivat kuntalaisia. Oppaiden työtehtäviin kuului myös retkien järjestäminen. Kolmen kuukauden työrupeaman aikana he ehtivätkin retkeillä lähes 60 eri porukan kanssa. Retkiä järjestettiin päiväkodeille, kouluille, vammaisille ja vanhuksille, kullekin omaan kohderyhmäänsä sopivalla teemalla.

Lähimetsien teemavuosi kytkettiin myös Suomi 100-juhlavuoteen.

Purojen ja jokien vuosi

Teemavuodet aloitettiin Vantaalla 2015 purojen teemavuodella, jolloin kiinnitettiin erityistä huomiota kaupungin puroluontoon ja pyrittiin edistämään purojen tunnettuutta. Vuoden ohjelmassa oli muun muassa näyttelyitä, opastettuja retkiä ja jättipalsami- ja purokunnostustalkoita.

Vuonna 2016 jatkettiin purojen teemavuotta, mutta se laajennettiin koskemaan myös jokia. Teemavuoden päätavoitteina oli edistää ja kehittää Vantaalla jokien ja purojen tunnettavuutta ja arvostusta sekä kaupunkilaisten osallistumismahdollisuuksia puroluonnon hoitamiseen ja kunnostamiseen, vesistömaiseman monimuotoisuutta ja jokiin ja puroihin liittyvää virkistyskäyttöä sekä lisätä virtavesien elinvoimaisuutta.

Lisätietoja

Ympäristösuunnittelijat

ymparistosuunnittelu@vantaa.fi

Anna Ojala

ympäristösuunnittelija
+358 40 484 0738

Jarmo Honkanen

ympäristösuunnittelija
+358 40 841 9962

Avainsanat

Luonnon monimuotoisuus