Lokakuun toimintaympäristötiedot

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan Vantaan väkiluku oli vuoden 2021 lokakuussa 238 900. Vantaa on kasvanut kuluvan vuoden aikana vajaalla 1 700 asukkaalla, joka oli 1 600 henkilöä vähemmän kuin samaan aikaan vuonna 2020. Ero johtuu kuntien välisestä muuttoliikkeestä, josta Vantaa on saanut muuttotappiota tammi-lokakuussa peräti 1 200 henkilöä. Tilanne oli täysin toinen viime vuonna, jolloin lokakuun loppuun mennessä Vantaa oli saanut maan sisältä muuttovoittoa 1 100 henkilöä. Nettomaahanmuutto ja luonnollinen väestönkasvu olivat jonkin verran korkeammalla tasolla kuin edellisvuonna.

Vantaan rakennusvalvonnan ennakkotietojen mukaan vuoden 2021 lokakuuhun mennessä asuntoja oli valmistunut 2 700, joka oli suunnilleen samaa tasoa kuin edellisvuonna. Myönnettyjä asuntorakentamislupia oli kuitenkin 1 100 vähemmän kuin samaan aikaan vuonna 2020.

Vantaan lokakuun työttömyysaste, 12,8 prosenttia, oli alhaisempi kuin kertaakaan aiemmin huhtikuusta 2020 lähtien. Vaikka suunta on oikea, niin vielä on matkaa koronaa edeltäviin lukuihin: kaksi vuotta sitten lokakuussa 2019 Vantaan työttömyysaste oli 8,0 prosenttia. Suurista kaupungeista Vantaan (12,8 %) ja Turun (12,4 %) työttömyysasteet olivat lokakuussa 2021 korkeimmat, Espoossa työttömyys oli selvästi alhaisinta (9,5 %).

Pitkäaikaistyöttömiä oli Vantaalla lokakuussa vajaa 6 700, joka oli lähes kaksinkertainen määrä kuin vuosi takaperin. Näin korkealla tasolla pitkäaikaistyöttömien määrä ei ole ollut kertaakaan aiemmin viimeisten kymmenen vuoden aikana. Avointen työpaikkojen määrä on Vantaalla noussut ja lokakuussa niitä oli lähes 4 200. Tätä enemmän työpaikkoja oli Vantaalla viimeksi auki ennen koronapandemiaa, helmikuussa 2020.

Lisää tietoa on koottu Tilastoja Vantaalta -diasarjaan, jota päivitetään kuukausittain.

Kannattaa myös katsoa Excel-taulukkoa, jossa on koko alkuvuoden tiedot kuukausittain.

Toimintaympäristötiedot taulukko-muodossa. Samoja tietoja löytyy myös tekstistä ja exceltaulukosta, johon on linkki tekstissä.

Lataa pidemmällä aikasarjalla oleva Toimintaympäristötaulukko Excel-muodossa.

Ajankohtaista