Äitiys- ja lastenneuvolat

Pieni lapsi leikkii dublopalikoilla.

Neuvoloiden asiakkaita ovat raskaana olevat naiset, alle kouluikäiset lapset ja heidän perheensä. Neuvoloissa seurataan odottavan äidin ja lapsen terveyttä ja tuetaan koko perheen hyvinvointia.

Ajankohtaista neuvolapalveluissa

  • Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut 2021 alkaen 1.7.2021
  • 1.7.2021 alkaen yli 18v täyttäneiltä äitiysneuvolan asiakkailta peritään peruuttamatta jätetystä lääkärikäynnistä 50,80 euron maksu sekä perumatta jätetyistä terveydenhoitajan käynneistä 25,00 euron maksu, jos asiakas jättää saapumatta varatulle vastaanottoajalle ilman hyväksyttävää syytä. Ajan voi perua sähköisesti Maisa-asiakasportaalissa tai soittamalla neuvolan puhelinpalveluun p. 09 8392 5900 ma–pe klo 8–15.

Katso muutoksia sosiaali- ja terveyspalveluissa koronaepidemian aikana

Tiedote 21.6.2021

Lasten koronarokotuksiin etsitään osallistujia. Tutkimukseen otetaan mukaan lapsia, jotka ovat iältään 6kk–4-vuotta. Lisätietoja rokotetutkimuksesta HUS:in sivuilta.

Vantaa käynnistää Voimaperheet-toimintamallin pilotoinnin neuvoloissa

Tikkurilan, Martinlaakson ja Kartanokosken neuvoloissa otetaan tammikuussa käyttöön Voimaperheet-toimintamalli. Voimaperheet on lapsuusiän käytösongelmien hoitoon ja ennaltaehkäisyyn kehitetty tukimuoto.

Käy lukemassa lisää täältä.

Elintapaohjausta raskaana oleville ja äskettäin synnyttäneille naisille

Vantaan kaupunki tarjoaa raskaana oleville ja pienten lasten äideille maksutonta elintapaohjausta. Vantaan hyvinvointimentorointi on elintapaohjauspalvelu, jossa saat avuksesi henkilökohtaisen hyvinvointimentorin, yksilö- ja ryhmätapaamisia, edistymisen seurannan sekä mobiilisovelluksen terveellisten elintapojen tukemiseksi. Tavoitteena on saavuttaa yksilöllisen neuvonnan kautta kestäviä elintapamuutoksia. Hyvinvointimentorointi on noin vuoden mittainen mentorointisuhde.

Ilmoittautuminen hyvinvointimentorointiin joko tämän lomakkeen kautta tai suoraan hyvinvointimentorille: inka.mannoja@vantaa.fi, p. 040 190 7136.

Lue lisää hyvinvointimentoroinnista täältä.

Äitiysneuvolat

Äitiysneuvolassa seurataan raskauden etenemistä ja pyritään turvaamaan äidin ja tulevan lapsen terveys. Vanhemmat saavat neuvolasta tietoa ja tukea erilaisissa raskauteen, synnytykseen ja vauvaperheen arkeen liittyvissä asioissa. Ensimmäistä lastaan odottava perhe voi osallistua myös perhevalmennukseen, jossa valmistaudutaan tulevaan elämänmuutokseen. Lapsen isyys voidaan tunnustaa ennakkoon raskausaikana neuvolassa. Lue lisää isyyden selvittämisestä.

Lastenneuvolat

Lastenneuvolassa seurataan lapsen terveyttä, kehitystä ja kasvua sekä annetaan vanhemmille tarvittavaa ohjausta ja tukea. Neuvolassa myös keskustellaan yhdessä perhettä askarruttavista asioista, vahvistetaan perheen omia voimavaroja ja edistetään terveitä elämäntapoja. Neuvolassa lapselle annetaan rokotusohjelman mukaiset rokotukset.

Neuvoloissa tehdään myös perheohjausta. Perheohjaajat auttavat perhettä silloin, kun arjessa on ongelmia.

Kannattaa tutustua myös nettineuvolaan, josta saat käytännön neuvoja lapsiperheiden arkeen. Nettineuvolasta löytyy tietoa mm. raskaudesta, synnytyksestä, imetyksestä, lapsen kasvusta ja kehityksestä, rokotuksista, vanhemmuudesta sekä parisuhteesta.