Koronarokotukset

Päivitetty 3.12.2021

Ajankohtaista tietoa koronarokotuksista.

Ajanvaraus

Rokotuspisteet ja ohjeet rokotuspaikalle saapumiseen

Kohderyhmät

EU:n koronatodistus

Tiedote 3.12.2021

THL suosituksen mukaisesti Vantaalla ryhdytään tarjoamaan 2.12.21 alkaen koronarokotuksia kaikille 18 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille 5–6 kuukautta toisen rokoteannoksen jälkeen. Rokoteajanvaraus onnistuu tällä hetkellä vain puhelimitse, sähköinen ajanvaraus avautuu myöhemmin. Rokotuksia saa myös koronarokotuspisteiltä ilman ajanvarausta rokotuspisteiden walk-in aikoina.

Myös muille ryhmille, joille THL on jo aiemmin suositellut kolmansia rokoteannoksia, suositellaan tehosteannoksia niin ikään 5–6 kuukautta toisen annoksen jälkeen. Näihin ryhmiin kuuluvat muun muassa 60-vuotta täyttäneet, lyhyellä annosvälillä rokotetut sekä lääketieteellisiin riskiryhmiin 1 tai 2 kuuluvat henkilöt.

Voimakkaasti immuunipuutteisille kolmatta annosta suositellaan aiempaan tapaan 2 kuukautta toisen annoksen jälkeen. Sähköinen ajanvaraus onnistuu näissä kohderyhmissä www.koronarokotusaika.fi

Suositus kolmansista annoksista koskee myös alle 30-vuotiaita miehiä, joille kolmantena rokoteannoksena annetaan ainoastaan Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta.

Tiedote 29.11.2021

Jos et ole vielä saanut influenssarokotusta ja kuulut rokotusten kohderyhmään, niin joulukuusta 1.12. alkaen influenssarokotuksia on saatavilla ilman ajanvarausta koronarokotuspisteiltämme.

Myyrmäki-hallin viimeinen aukiolopäivä koronarokotuksille on tiistai 30.11. Rokotustoimintaa keskitetään jatkossa pisteille kätevien kulkuyhteyksien lähelle.

Kaikille Myyrmäki-halliin ajan varanneille tulee erillinen tekstiviesti korvaavasta ajasta ja paikasta, rokotusaika pyritään pitämään samana. Jatkossa Myyrmäen alueella rokotteita on saatavilla keskitetysti kauppakeskus Myyrmannin rokotuspisteeltä.

Lue koko uutinen tästä.

Tiedote 18.11.2021

Ajanvaraukset koronarokotuksiin vuodelle 2022 avautuvat perjantaina 19.11.

Tiedote 12.11.2021

Vantaalaiset, jotka tilapäisesti oleskelevat toisessa kunnassa, voivat ilman erillistä potilaskohtaista maksusitoumusta hakeutua siellä influenssa- tai koronarokotukseen, mikäli kunnalla on mahdollisuus näitä rokotuksia tarjota.

Päätös/maksusitoumus (pdf)

Tiedote 20.10.2021

Vantaan kaupunki tarjoaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suosituksen mukaisesti kolmansia rokoteannoksia alla mainituille kohderyhmille, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään 6 kuukautta:
 • kaikille 60 vuotta täyttäneille
 • lääketieteellisille riskiryhmille. Lääketieteellisillä riskiryhmillä tarkoitetaan koronarokotusjärjestyksen ryhmiä 1 ja 2
 • laitoksissa ja hoivakodeissa asuville iästä riippumatta.

Ajan voi varata verkosta koronarokotusaika.fi, tai takaisinsoittopalveluna puhelimitse numerosta 09 5844 3030 (ma-pe klo 8-16).

Lue koko uutinen tästä.

Tiedote 7.10.2021

Vantaalla Modernan rokotetta ei tarjota toistaiseksi alle 30-vuotiaille pojille ja miehille.
Vantaa on keskeyttänyt THL:n suosituksen mukaan vuonna 1991 tai sen jälkeen syntyneiden poikien ja miesten rokottamisen Modernalla.
Vantaan kouluilla Modernan rokotteen jakaminen pojille keskeytettiin varotoimena. Tilalle tarjotaan BionTech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta, ohjeet ja aikataulu rokottamiselle jatkossa tarkentuvat myöhemmin.
Lue koko uutinen tästä.

Tiedote 30.8.2021

Ota rohkeasti yhteyttä tai mainitse jännityksestä rokotuspisteellä saapuessasi, jos rokotus jännittää. Jännittämisen vuoksi ei kannata jättää rokotetta ottamatta.

Vantaan koronaneuvontapuhelin p. 09 8395 0070

Ajanvaraus ja oirearviointi arkisin klo 8-18 ja viikonloppuisin ja arkipyhinä 9-16.
Yleinen koronaneuvonta arkisin klo 8-15.30.

Jos rokoteturvallisuudesta herää kysymyksiä, voit lukea lisätietoa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta.

Ajanvaraus

Rokotuskäynnille täytyy varata aika. Ajanvaraus tapahtuu ensisijaisesti sähköisesti www.koronarokotusaika.fi (varaus ei onnistu InternetExplorer-selaimella). Ajanvarauksen teko sähköisesti vaatii vahvan tunnistautumisen palveluun.

Toisen aikuisen puolesta asiointi verkossa on nyt myös mahdollista. Tämä edellyttää virallista valtuutusta, jonka voi tehdä suomi.fi-verkkopalvelussa. Lisätietoa ajanvarauspalvelusta. Huoltaja voi varata ajan rokotukseen alaikäisen lapsen puolesta.

Jos ajanvaraus netin kautta ei ole mahdollista, ajan voi varata takaisinsoittopalveluna puhelimitse numerosta 09 5844 3030 (ma-pe klo 8-16). Yhteydenotto tulee pääsääntöisesti samana päivänä.

Ajan ensimmäiseen rokotukseen ja tehosterokotukseen voi varata samalla kertaa sähköisen ajanvarauksen kautta tai puhelimitse. Huomioittehan, että rokotteita on viikkokohtaisesti käytössä tietty määrä ja tästä johtuen suosittelemme, että jokainen ottaisi tehosterokotteen suositellussa aikaikkunassa.

Ajanvarauksen puhelinnumero on tarkoitettu ainoastaan kohderyhmän ajanvarauksia varten, ei muihin tiedusteluihin, jotta linja ei ruuhkaannu.

Voit tarvittaessa peruuttaa tai siirtää ajanvarauksesi koronarokotusaika.fi -sivulla.

Ajanvarauspisteellä voit varata ajan 1. koronarokotukseen, jos se ei ole mahdollista puhelimitse tai netin kautta, sekä siirtää tehosterokotusta lääketieteellisin perustein. Jos kyseessä on lääketieteellisin perustein tehtävä ajansiirto, mukana tulee olla dokumentti asiasta. Ajanvarauspisteellä huoltaja voi varata ajan myös alaikäiselle lapselle.

Kotihoidon asiakkaat saavat tietoa rokotuksista kotihoidon työntekijöiltä.

Hoivakodin asukkailla on ollut mahdollisuus saada rokotus hoivakodissa.

Jos henkilökohtaisen esteen vuoksi rokotuspisteelle saapuminen on mahdotonta, voit jättää meille yhteydenottopyynnön osoitteeseen koronarokotus@vantaa.fi tai ottamalla yhteyttä puhelinpalvelumme kautta. Tarvittavat jatkotoimet päätetään tapauskohtaisesti.

Rokotuspisteet ja ohjeet rokotuspaikalle saapumiseen

Ajanvarauksella:

 • Hiekkaharjun Varia (Tennistie 1), ma-pe 8–16. Esteetön rokotuspiste.
 • Kauppakeskus Dixi (Ratatie 11), arkisin 9.00–17.00. Sisäänkäynti katutasolta K-marketin ja Burger Kingin välistä 2.krs tai Dixin kauppakeskuksesta eteläpääty 2.krs.
 • Kauppakeskus Myyrmanni (Iskoskuja 3), arkisin 9.00–17.00. Ravintola Red Onionin vieressä.
 • Kauppakeskus Jumbo (Vantaanportinkatu 3), arkisin klo 9–17.00. Flamingon yhdyskäytävä, 2. kerros.

Walk in -ajat, ilman ajanvarausta (varaudu jonotukseen):

 • Hiekkaharjun Varia (Tennistie 1), ma-pe 8–15. Esteetön rokotuspiste.
 • Kauppakeskus Dixi (Ratatie 11), arkisin 9–16.00. Sisäänkäynti katutasolta K-marketin ja Burger Kingin välistä 2.krs tai Dixin kauppakeskuksesta eteläpääty 2.krs.
 • Kauppakeskus Myyrmanni (Iskoskuja 3), arkisin 9–16.00. Ravintola Red Onionin vieressä.
 • Kauppakeskus Jumbo (Vantaanportinkatu 3), arkisin klo 9–16.00. Flamingon yhdyskäytävä, 2. kerros.

Pop up -rokotuspisteet

Ilman ajanvarausta 31.12. asti:

 • Martinlaakson ostoskeskus (Kivivuorentie 4), Klo 8–15.00. Rullaportaiden päässä Fitness24Sevenin vieressä.

Ajanvarauksella 31.12. asti:

 • Martinlaakson ostoskeskus (Kivivuorentie 4), klo 8–16.00.

Ehdota meille seuraavaa pop up -rokotuspisteen paikkaa vastaamalla yhden kysymyksen kyselyyn sivuillamme.

Huomioithan, että ennen rokotukseen pääsyä voit joutua odottamaan hetken ulkona, jotta saamme pidettyä 2 m turvavälit. Rokotuspaikalle otetaan sisään aikaisintaan 10 minuuttia ennen rokotusaikaa, joten ethän saavu rokotuspaikalle liian aikaisin jonotuksen välttämiseksi.

Saattaja voi tulla rokotuspaikalle sisään ainoastaan silloin, jos rokotettava henkilö ei selviydy yksin rokotustilanteesta. Rokotustapahtuma jälkiseurantoineen kestää noin 15 min.

Rokotuspaikalla tulee käyttää kasvomaskia ja huolehtia hyvästä käsihygieniasta.

Toivomme, että autolla tulevat saattajat odottavat kauempana, jotta rokotuspaikan parkkipaikka ei ruuhkaudu.

Kela korvaa 27.3.2021-31.12.2021 tehtyjen koronarokotusmatkojen kustannuksia. Yhdensuuntaisen matkan omavastuu on enintään 25 euroa. Matkat korvataan yleensä halvimman matkustustavan mukaan. Voit saada korvauksen taksimatkasta, jos joudut käyttämään taksia terveydentilasi tai puutteellisten liikenneolosuhteiden vuoksi. Lisätietoja Kelan sivulta.

Kohderyhmät

Ensimmäistä ja toista rokoteannosta tarjotaan kaikille 12 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille henkilöille (2009 tai aiemmin syntyneet). Rokotettavan tulee olla täyttänyt 12 vuotta rokotushetkellä. THL:n infokirje rokotettavalle nuorelle.

Kolmatta rokoteannosta tarjotaan

 • niille 12 vuotta täyttäneille ja vanhemmille, jotka taudin tai hoidon vuoksi ovat voimakkaasti immuunipuutteisia. Heille kolmatta rokotusta suositellaan 2 kuukauden kuluttua toisesta rokotuksesta.
 • niille naisille ja 30-vuotta täyttäneille miehille, jotka ovat saaneet rokotteensa lyhyellä, alle 6 viikon annosvälillä yli 6 kuukautta sitten.
 • kaikille 60 vuotta täyttäneille, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään 6 kuukautta.
 • laitoksissa ja hoivakodeissa asuville, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään 6 kuukautta.
 • lääketieteellisille riskiryhmille 1 ja 2, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut 6 kuukautta. THL: Riskiryhmien koronarokotusten järjestys.

Kolmatta rokoteannosta ei suositella alle 30-vuotiaille miehille, jotka eivät kuulu riskiryhmiin 1 tai 2 tai voimakkaasti immuunipuutteisten ryhmään.

Alaikäinen voi itse päättää rokottamisesta, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että hän ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään rokotuksestaan. Itsemääräämisoikeudelle ei ole mitään ikärajaa, vaan asia arvioidaan tapauskohtaisesti. Jos nuori ei ole kykenevä itse päättämään rokotuksestaan tai hän ei halua itse päättää asiasta, tarvitaan silloin koronarokotteen antamiseen kaikkien huoltajien suostumus. Suostumuslomake, pdf

Rokotus koronavirustaudin sairastaneelle:

Koronataudin sairastanut ei suojatehon kannalta tarvitse tällä hetkellä toista rokoteannosta. Toinen annos voidaan kuitenkin antaa, jos se tarvitaan esimerkiksi matkailua varten. Näissä tapauksissa rokotus annetaan 6 kuukauden kuluttua koronavirusinfektiosta.

Käytössä olevat rokotteet

Ensimmäisenä rokoteannoksena annetaan tilanteesta riippuen mRNA-rokote: joko BioNTech-Pfizerin Comirnaty tai Modernan Spikevax. Rokotesarja pyritään jatkamaan loppuun samalla valmisteella, ellei tälle ole ilmennyt vasta-aiheita.

AstraZenecan Vaxzevria-rokotetta (adenovirusrokote) ei enää hankita Suomeen, joten myös aiemmin sen rokotuksen saaneet saavat tehosterokotteena BioNTech-Pfizerin Comirnaty -rokotteen. Jos mRNA-rokotetta ei voida käyttää tehosterokotteena esim. allergian takia, annetaan tehosteena Janssenin rokote (Covid-19 Vaccine Janssen joka on adenovirusrokote). Tästä tulee sopia etukäteen ajanvarauksen yhteydessä.

Rokotus on maksuton.

EU:n koronatodistus

EU:n koronatodistus sisältää kolme eri todistusta:

 • todistuksen koronarokotuksesta
 • todistuksen negatiivisesta koronatestituloksesta
 • todistuksen sairastetusta koronasta

Lue lisää koronatodistuksesta THL:n nettisivuilta. EU:n koronarokotustodistus on mahdollista ladata itse Omakannasta. Henkilöille, jotka eivät itse voi käyttää Omakantaa tai valtuuttaa toista henkilöä käyttämään sitä puolestaan, voidaan tulostaa paperinen todistus terveydenhuollosta. Todistusta tarvitsevan henkilön (esim. lapsi) tulee olla mukana todistusta tulostettaessa.

Jos huomaat virheitä tai puutteita rokotustodistuksessasi, lähetä sähköpostilla yhteystietosi ja soittopyyntö osoitteeseen koronarokotus@vantaa.fi.

Pääkaupunkiseudun kunnat eivät pysty myöntämään EU-koronarokotustodistusta kolmansissa maissa rokotetuille. Muissa EU-jäsenvaltiossa rokotteen saaneet saavat rokotustodistuksen siitä maasta, missä rokotteen on saanut. Muiden EU-valtioiden rokotustodistukset ovat yhteensopivia Suomen rokotustodistuksen kanssa ja ne toimivat samalla periaatteella.

Huomioitavaa

Koronaepidemia on ohi vasta, kun valtaosa väestöstä on rokotettu, joten rokotusten jälkeenkin täytyy vielä jatkaa suojautumista koronaa vastaan.

Rokotusaikoja voi varata puhelimitse ainoastaan koronarokotusten ajanvarausnumerosta. Ethän ota koronarokotusasioissa yhteyttä muihin Vantaan kaupungin numeroihin tai palveluihin kuten terveysasemille, jotta palvelut eivät ruuhkaudu.

Rokotusten sujuvoittamiseksi suositellaan, että mahdollisimman moni varaisi rokotusajan heti, kun oman ikäryhmän rokottaminen alkaa. Mikäli rokotusaikaa ei jostain syystä pääse heti varaamaan, on se kuitenkin mahdollista varata myöhemminkin.

Ulkopaikkakuntalaiset: Lähtökohtaisesti koronarokotuksen saa omasta kotikunnasta. Rokotuksen voi saada myös sellaisessa kunnasta, jonka alueella henkilö oleskelee säännönmukaisesti tai pidempiaikaisesti, tai jonka terveyskeskuksen henkilö on valinnut hoitopaikakseen.

Kotikunnattomien rokotukset: Rokotuksen saa, mikäli oleilee Suomessa pidempiaikaisesti.

Ajankohtaista