Ikimuistoinen kokemus – Elli vietti kolme viikkoa Ranskassa vaihto-opiskelijana

Artikkeli

Asiasanat

KoulutusOpiskelijat

Sotungin lukion opiskelijoilla on mahdollisuus sekä lyhyt- että pitkäkestoisiin vaihtoihin ystäväkouluissa ympäri Eurooppaa. Vastaavasti ystäväkoulujen opiskelijoita tulee vaihtoon Sotunkiin. Lokakuussa ranskalainen Milo Codato, 17, opiskeli kuukauden Sotungissa. Vantaalainen Elli Kiviluoma, 17, vietti puolestaan oman vaihtokuukautensa Milon luona Ranskassa.

Kuvassa katu ja rakennus Ranskassa.

Katu Ranskassa. Kuva: Elli Kiviluoma

Juttelimme Ellin kanssa vuodenvaihteessa, muutamaa kuukautta ennen hänen tulevia viikkojaan Ranskassa. Elli on opiskellut ranskan kieltä alakoulun toisesta luokasta lähtien. 

- Kuulin vaihtomahdollisuudesta ranskan opettajaltani Merjalta. Olin miettinyt, että olisi kiva päästä käyttämään kieltä ihan oikeasti. Nyt, kun tilaisuus tuli, halusin tarttua siihen, hän kertoi. 

Elli toivoi kielitaidon kohenemisen lisäksi, että vaihto on hieno kokemus, ja että hän tutustuu sen aikana uusiin ihmisiin ja kulttuuriin. Suunnitelmissa oli tutkia Le Teillin nähtävyyksiä ja sen lähellä olevia paikkoja. Elli kertoi, että valmistautuu vaihtoon ainakin katsomalla ranskalaisen sarjan, jotta sanasto olisi mielessä aktiivisempana. 

Elli vietti Le Teillissa kolme viikkoa. Olimme häneen uudelleen yhteydessä vaihdon päättymisen jälkeen. Miltä uudessa maassa asuminen oli tuntunut? 

- Matka oli aivan mahtava ja kokemus ikimuistoinen, paljon parempi kuin koskaan osasin edes kuvitellakaan. Sain uusia ystäviä ja kaipaankin heitä ja Ranskaa lähes päivittäin, Elli kertoo nyt. 

Myös toive kielitaidon kartuttamisesta toteutui paremmin kuin hyvin.

- Pääsin käyttämään ranskan kieltä niin koulussa, vaihtoperheessä kuin yleisissä paikoissakin. Varsinkin kuullun ymmärtäminen kehittyi huomattavasti. Kieltä oli aluksi aika hankala ymmärtää, sillä ranskalaiset puhuvat todella nopeasti. Oli mahtavaa huomata oma ranskan taidon kehittyminen kolmen viikon aikana, päivittäinen kielen kuuleminen ja puhuminen teki tehtävänsä. Varsinkin vaihtoperheeni äidin kanssa juttelin suurimmaksi osaksi ranskaksi, sillä hän ei englantia puhunut. Hän myös oppi hidastamaan puhumista tasolleni sopivaksi, joten pysyin paremmin jutuissa mukana. 

Ellin mukaan ranskalainen kulttuuri eroaa hieman suomalaisesta.

- Esimerkiksi koulussa ihmiset tulivat juttelemaan ja ottivat todella paljon huomioon, vaikka yhteistä kieltä ei aina löytynytkään. Oppitunneilla oppilaat keskustelivat ja olivat vuorovaikutuksessa opettajan kanssa enemmän kuin suomalaisilla oppitunneilla on tapana. Ranskalaiset olivat myös hyvin avuliaita luonteeltaan. He pitivät ovea auki aina tarvittaessa, tarjoutuivat kantamaan laukkua ja huomioivat muutenkin hienosti vieraasta kulttuurista tullutta. 

Ellin suunnitelmissa on lähteä tapaamaan uusia ranskalaisia ystäviään tulevana kesänä. Vaihto vahvisti myös ajatusta siitä, että maailma on avoin ja mahdollisuuksia on moneen. 

- Ennen vaihtoa olin aina ollut varma siitä, että haluan asua vain Suomessa, mutta matkan aikana aloin harkita, että muualla maailmalla asuminen voisi myös olla aika mahtavaa, Elli pohtii. 

Kansainvälisyyttä Vantaan toisella asteella -juttusarja  

Kansainvälisyyttä Vantaan toisella asteella -juttusarjassa tutustutaan Vantaan lukioiden ja Varian kansainvälisyystoimintaan. Juttusarjassa on ilmestynyt aiemmin: