Selkovantaalainen on uusi selkokielinen lehti vantaalaisille

Uutinen

Vantaan Sanomat aloittaa painetun selkokielisen paikallislehden julkaisemisen yhteistyössä Vantaan kaupungin kanssa. Kerran kuussa loppuvuoden ajan ilmestyvä lehti kertoo vantaalaisille ajankohtaisista asioista, tapahtumista ja ihmisistä selkosuomeksi. Lehti on Vantaalla ensimmäinen laatuaan.

– Toivomme, että lehti palvelee myös niitä vantaalaisia, joille kotikaupungin palvelut ja tapahtumat ovat vielä vieraita. Toivomme kuitenkin saavamme kaupunkilaisista vinkkejä lehden sisällöstä, jotta voimme aidosti kirjoittaa paikallisista asioista ja vantaalaisia koskettavista aiheista, avaa Omnipress Oy:n sisältöstrategi Tiina Parikka lehden lähtökohtia.

Kaikilla on oikeus saada helposti ymmärrettävää tietoa

Selkokieli on helppoa suomen kieltä, jonka rakennetta ja sisältöä on tietoisesti muokattu yleiskieltä yksinkertaisemmaksi. Selkokielestä hyötyvät ihmiset, joilla on vaikeuksia lukea tai ymmärtää yleiskieltä. Selkokieltä tarvitsevat muun muassa monet kehitysvammaiset ihmiset, iäkkäät ja muistisairaat henkilöt sekä ihmiset, joilla on oppimisen tai lukemisen vaikeuksia. 

Kasvava selkokieltä tarvitseva ryhmä ovat maahanmuuttaneet, jotka opiskelevat suomen kieltä. Vantaalaisista noin 23 prosenttia on vieraskielisiä. Valtakunnan tasolla selkokieltä tarvitsevien suomalaisten määrä on noin 16 % väestöstä. Tähän suhteuttaen selkokielisen viestinnän kohderyhmän koko on yli 90 000 Vantaalla asuvaa. 

– Selkokielen tarve on paljon suurempi kuin tiedostammekaan. Itselleni merkittävä huomio selkokielen opiskelussa oli, että jokainen ihminen tarvitsee selkokielistä viestintää jossakin elämäntilanteessa, kertoo Tiina Parikka.

Vantaan kaupunki lähti selkokielisen julkaisun pilottikokeiluun mukaan innokkaasti: tavoitteena on tuoda Vantaa lähemmäksi niitä, joita kaupungin perusviestintä ei tavoita.

– Vantaa on Suomen monikulttuurisin kaupunki, jossa puhutaan yli 120 kieltä. Haluamme kehittää kaupungin viestintää niin, että mahdollisimman moni vantaalainen tietää, mitä kaupungissamme tapahtuu. Selkovantaalainen on Suomen ensimmäinen selkokielinen paikallislehti, joten totta kai halusimme olla mukana tässä juuri Vantaalle sopivassa hankkeessa, kertoo kaupungin viestintäjohtaja Mari Kalmari

Lehti on kaikkien saatavilla 

Selkovantaalainen jaetaan jokaiseen talouteen maksutta Vantaan Sanomien kanssa samassa jakelussa. Lehden loppuvuoden jakelupäivät ovat lauantai 22.10., lauantai 19.11. ja lauantai 17.12. Lisäksi lehti on noudettavissa Vantaan Sanomien noutopisteiltä sekä useilta Vantaan kaupungin asiointipisteiltä. Voit poimia lehden mukaasi esimerkiksi läheisestä kirjastosta, Vantaa-infosta tai asukastilalta. 

Avainsanat

SelkosuomiSaavutettavuusMonikielisyys