Vaalit

Kasvomaskiin pukeutunut äänestäjä ojentaa äänestyslipun vaalivirkailijalle

Suomessa toimitetaan kolmet yleiset valtakunnalliset vaalit: eduskuntavaalit ja kuntavaalit joka neljäs vuosi sekä tasavallan presidentin vaali joka kuudes vuosi. Näiden lisäksi on joka viides vuosi järjestettävät europarlamenttivaalit.

Seuraavana ovat vuorossa kuntavaalit kesäkuussa 2021. Ennakkoäänestys järjestetään 26.5.–8.6.2021. Vaalipäivä on 13.6.2021.

Vaalien toimittamisesta Vantaalla vastaa keskusvaalilautakunta vaalitoimiston avustuksella.

Löydät vaalipäivän äänestyspaikkasi kartalla kotiosoitteen perusteella osoitteessa www.aanestyspaikat.fi (palvelu on käytössä vain vaalien alla).

Mikäli olet epävarma äänestyspaikastasi tai äänestysoikeudestasi, voit tiedustella asiaa Digi- ja väestötietovirastosta (puh 0295 535 530, numero on käytössä 3.5.–13.6.).

Äänestyspaikoilla noudatetaan yleisiä turvaohjeita koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Äänestäjää suositellaan pitämään yllä 2 metrin turvavälejä, käyttämään suu-nenäsuojainta, noudattamaan yskimishygieniaohjeita, ottamaan mukaan oma kynänsä ja käyttämään tarjolla olevaa käsidesiä. Varaudu jonottamaan ulkona. Viivakoodillinen henkilötodistus nopeuttaa rekisteröitymistä.


Lue myös muista vaikuttamisen keinoista.
Lisätietoa vaaleista löydät oikeusministeriön vaalit.fi-sivuilta.

Vantaan ennakkoäänestyspaikat

Jos äänestät ennakkoon, voit valita monista vaihtoehtoisista paikoista. Kuntavaalien ennakkoäänestys järjestetään 26.5.–8.6.2021.

Kirjeäänestys ulkomailta

Sekä ulkomailla pysyvästi asuvat että vaalien ajan ulkomailla tilapäisesti oleskelevat äänioikeutetut voivat äänestää yleisissä vaaleissa kirjeitse ulkomailta.

Vanhus istuu kotonaan

Tietoa kotiäänestyksestä

Jos et ilman kohtuuttomia vaikeuksia pääse äänestyspaikalle, ilmoittaudu kuntavaalien kotiäänestykseen viimeistään 1.6.2021 klo 16 mennessä.

Kamera kuvaamassa

Katso kuntavaalitentit Vantaa-kanavalta

Vaalipaneelit teemoittain: Ke 5.5. klo 18 Lapset ja nuoret, ti 11.5. klo 14 Nuorilta nuorille, ke 19.5. klo 18 Rakentaminen ja liikenne, ke 26.5. klo 18 Ikääntyvien palvelut ja terveyspalvelut.

Lue lisää vaaleista

Vaalit.fi-sivustolta saat lisätietoa Suomessa järjestettävistä vaaleista.

Kuntavaalit 2021 suomalaisella viittomakielellä

Ajankohtaista