Asumisoikeusasuminen

Asumisoikeus on vaihtoehto omistusasumisen ja vuokralla asumisen välissä.

Asumisoikeusasuntoa voivat hakea kaikki 18 vuotta täyttäneet, jotka eivät omista paikkakunnalla asumistarpeen tyydyttävää omistusasuntoa eivätkä varoja sen hankkimiseen. Varallisuusrajaa ei ole 55 vuotta täyttäneillä. Valtion tuella tuotettuja asumisoikeusasuntoja omistavat kunnat, yleishyödylliset yhteisöt ja asumisoikeusyhdistykset.

Asumisoikeusasuntoon pääsee tehtyään omistajan kanssa asumisoikeussopimuksen ja maksettuaan asumisoikeusmaksuna osan asunnon hankintahinnasta. Asumisoikeusmaksu on valtion lainoittamissa kohteissa enintään 15 % asuntolainoituksen perustana olevasta hankinta arvo-osuudesta. Asumisen aikana maksetaan vuokraan verratavaa käyttövastiketta.

Asumisoikeusasunto pysyy asukkaalla niin kauan kun hän haluaa. Asunnosta luovuttaessa luovutushinta on alkuperäinen asumisoikeusmaksu korotettuna rakennuskustannusindeksillä. Asumisoikeusasuntoa ei voi lunastaa omaksi.

Vuoden 2015 alusta lähtien Helsingin seudulla on ollut käytössä yksi yhteinen asumisoikeuden järjestysnumerojärjestelmä ja markkina-alueen asumisoikeuden viranomaistehtävät on keskitetty Helsinkiin (lukuun ottamatta Espoota). Helsingin seudulta (Helsinki, Espoo, Vantaa, Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Kirkkonummi, Nurmijärvi, Mäntsälä, Sipoo, Tuusula ja Vihti) asumisoikeusasuntoa hakevalla tulee olla järjestysnumero. Uusilla numeroilla voi hakea asumisoikeusasuntoa mistä tahansa markkina-alueeseen kuuluvasta kunnasta. Ennen vuotta 2015 haetut järjestysnumerot ovat voimassa edelleen ja kyseisillä järjestysnumeroilla on etusija niissä kunnissa, josta ne on alunperin haettu.

Ajankohtaista