Tikkurila

Tikkurilan alueella voi valita monipuolisista asumismuodoista kaupunkimaisesta luonnonläheiseen. Alueelle on suunnitteilla paljon uusia asuntoja, liiketiloja ja työpaikkoja. Kehittyviä teollisuuden ja erikoiskaupan keskittymiä löytyy Hakkilasta, Porttipuistosta ja Koivuhaasta.

Vantaan hallinnollinen keskus

Tikkurilan suuralue sijaitsee Lahdenväylän ja Tuusulanväylän välisellä alueella. Tikkurilan lisäksi alueen muut kaupunginosat ovat Hiekkaharju, Jokiniemi, Viertola, Kuninkaala, Simonkylä, Hakkila, Ruskeasanta, Koivuhaka ja Helsingin pitäjän kirkonkylä. Tikkurilan keskus on toiminut Vantaan kaupungin hallinnollisena keskuksena vuodesta 1946.

Lisää asuntoja, liiketiloja ja työpaikkoja

Suomen toiseksi vilkkain juna-asema Tikkurila kasvaa edelleen matkustajamääriltään, koska Tikkurilan keskustaan rakennetaan lähivuosina uusia asuntoja 5 000-6 000 asukkaalle. Työpaikkoja on tulossa noin 2 000 työntekijälle.
Jokiniemeen kaavaillaan liike- ja toimistotilaa sekä hotellia. Uusia asuntoja on tulossa Varian ja golfkentän väliselle peltoalueelle, Hiekkaharjuun, Koivuhakaan ja Viertolaan. Porttipuistoon on suunnitteilla outlet-kauppakeskittymä Kehä III:n eteläpuolelle ja Hakkilassa kehitetään Vantaan Akselin yritysaluetta.

Asumisen monipuolisuutta

Tikkurilan yli 40 100 asukkaan alueelta löytyy monenlaista asumista; suojeltu omakotivaltainen alue Helsingin pitäjän kirkonkylässä, rintamamiestaloja Koivuhaassa ja Hiekkaharjussa sekä metsäkaupunki-alue Simonmetsässä.

Logistiikan, teollisuuden ja erikoiskaupan keskittymiä

Hakkilasta on kasvamassa merkittävä logistiikan, teollisuuden ja kaupan keskus. Porttipuistoon Ikean ympärille on muodostunut vetovoimainen erikoiskaupan keskittymä. Koivuhaassa on paljon teollisuus- ja varastotoimintaa sekä tilaa vaativaa erikoistavaran kauppaa. Alue on myös yksi seudun autokaupan keskuksista.

Monimuotoinen luonto ja hyvät liikuntamahdollisuudet

Kalkkikallion laki ja etelärinne Kuninkaalassa on suojeltu luonnonsuojelulailla. Alueella on monentyyppistä maastoa ja kasvustoa. Simonsillan metsä ja Simonkyläntien eteläpuolinen puronvarsi ovat erityisen tärkeitä monimuotoisen luonnon alueita. Koivuhaassa on kaikille avoin arboretum, Ystävyydenpuisto.

Itä-Vantaan suurimmassa liikuntakeskittymässä Tikkurilan urheilupuistossa on urheilutalo, keilahalli, biljardisali, kaksi jäähallia, uimahalli sekä lukuisia ulkokenttiä. Monipuolinen
on myös Hiekkaharjun liikuntapuisto, jonka lähellä on golfkenttä.

Historiallinen markkinapaikka

Tikkurila tunnettiin markkinapaikkana jo 1500-luvulla, mistä se on myös saanut nimensä: tikkuri tarkoitti kymmenen nahan nippua. Kehitys pääsi vauhtiin vuonna 1862, kun Helsinki- Hämeenlinna -rata valmistui. Uusrenessanssia ja varhaista eurooppalaista rautatiearkkitehtuuria edustava asemarakennus on nykyään museo. Rautatie toi asutusta ja teollisuutta Tikkurilankoskelle. 1860-luvulla aloitti toimintansa öljynpuristamo ja vernissakeittämö eli nykyinen maalikonserni Tikkurila Oy. Punatiilinen vernissatehdas toimii nykyään lasten ja nuorten kulttuuri- ja monitoimikeskuksena.

Helsingin pitäjän kirkonkylä ja Jokiniemen koelaitos ovat valtakunnallisesti merkittäviä rakennettuja kulttuuriympäristöjä. Pyhän Laurin kirkko Helsingin pitäjän kirkonkylässä on pääkaupunkiseudun vanhin rakennus.

Kirjastopuistosta vihreä olohuone Tikkurilaan

Kaupungintalon ja Tikkurilan kirjaston väliin valmistuu toiminnallinen Kirjastopuisto.

Tikkurilan Jokiranta uudistuu

Tikkurilan jokirannan puistoalueesta rakennetaan virkistysalue asukkaille ja turisteille.

Hakkila ja Porttipuisto

Hakkilan ja Porttipuiston kehittyvä logistiikan, teollisuuden ja kaupan alue sijaitsee pääteiden solmukohdassa.

Tilaa Tikkurilan uutiskirje

Uutisia Tikkurilasta suoraan sähköpostiin! Noin kerran kuukaudessa ilmestyvän sähköisen uutiskirjeen voi tilata täältä.

Jokirannan vehreät visiot

Tikkurilan alueen palveluja

Ajankohtaista

Twitter