Euroopan Innovaationeuvosto valitsi Vantaan Euroopan nousevaksi innovaatiokaupungiksi 2021. 500 000 euron arvoinen tunnustus jaettiin 24.11. iCapital Awards -kisan palkintojenjakotilaisuudessa Brysselissä.

Ritva Viljanen vastaanottaa palkinnon.

Kaupunginjohtaja Ritva Viljanen vastaanotti palkinnon.

Euroopan nouseva innovaatiokaupunki -kategorian finaalissa olivat Vantaan lisäksi Portugalin Cascais ja Norjan Trondheim. Nouseva innovaatiokaupunki -kategoria oli tarkoitettu 50 000–249 999 asukkaan kaupungeille. Kategoriassa kilpaili 14 kaupunkia.

Vantaa on todellinen nouseva kaupunki

Kaupunki on kasvanut 50 vuodessa pienestä maalaiskylästä Suomen 4. suurimmaksi kaupungiksi ja on nykyään maan nopeimmin kasvava kaupunki. Kasvun takaamiseksi sekä sosiaalisesti että ekologisesti Vantaan on täytynyt olla innovatiivinen ja käyttää resurssejaan joustavasti yhdessä kaikkien sidosryhmien ja verkostojen kanssa.

Meidän tarkoituksemme on ihmiset

Kaupunki on täynnä sosiaalisia innovaatioita ihmisiltä ihmisille. Kaupunki tukee tätä yhteistoimintaa ja yhteistyötä ihmisten ja yritysten välillä. Osallistuva Vantaa -malli sisältää runsaasti mahdollisuuksia osallistua ja vaikuttaa. Vantaan Myönteisen erityiskohtelun toimintaohjelma auttaa vähentämään alueellista eriarvoisuutta. Ohjelmaa toteutetaan yhdessä asukkaiden ja järjestöjen kanssa.

Urbaania kasvua Vantaa -hanke auttaa työntekijöidemme ja yrityksiemme osaamisen kasvua. Hanke tukee paikallisten pk-yritysten kasvua, erityisesti älykkään automaation ja digitaalisen transformaation osaamista sekä nostaa työntekijöiden osaamistasoja. 
Yhteinen pöytä on innovatiivinen tapa luoda ja organisoida uudelleen ruoka-apua ja ylijäämäruuan toimittamista laajan jakeluverkoston kanssa, joka järjestää yhteisön lounaita ja aktiviteetteja sitä tarvitseville.

Vantaa on Suomen monikulttuurisin kaupunki

Vantaalla puhutaan noin 140 eri kieltä, ja kaupungissa on monia innovaatioita, jotka liittyvät maahanmuuttajayhteisöön. Tutustu maahanmuuttajien palveluihin.

Vantaa tarjoaa alustan kasvulle ja innovaatioille

Vantaan Aviapolis on Suomen toiseksi suurin liiketoiminta-alue ja Vantaan kasvun moottori. Se on ainutlaatuinen ja kehittyvä yhdistelmä viheralueella asumista, lentoasemaa, työpaikkoja, palveluita ja virkistystä.

Suomen kuusi suurinta kaupunkia yhdessä Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) ja Euroopan sosiaalirahaston (ESR) kanssa ovat rahoittaneet 6Aika -haketta, jossa keksitään uusia älykkäitä ratkaisuja kestävään kaupunkikehitykseen. DigiOne-projekti rakentaa avointa ekosysteemiä, jossa kaikki koulutusalalla toimivat sidosryhmät voivat rakentaa yhdessä valtakunnallista koulutuksen palvelualustaa.

Vantaan tavoitteena on olla hiilineutraali kaupunki vuoteen 2030 mennessä

Resurssiviisas Vantaa on kunnianhimoinen ohjelma tämän tavoitteen saavuttamiseksi. Kaupungin energiayhtiö Vantaan Energia Oy panostaa hiilineutraalien energiaratkaisujen löytämiseen. Vantaan Energia lopettaa hiilen käytön energiantuotannossa jo vuonna 2022, luopuu fossiilisten polttoaineiden käytöstä vuoteen 2026 mennessä ja etenee kohti hiilinegatiivisuutta vuoteen 2030 mennessä. Vaikka kaupunki kasvaa, päästömme vähenevät.

Avainsanat

HallintoPalkinnotKansainvälisyys