Vantaan ratikka

Ratikka on raitiotieyhteys, joka yhdistää Hakunilan ja Länsimäen seudun raideverkkoon ja luo suoran yhteyden Tikkurilaan, Aviapolikseen ja lentoasemalle. Uusi raitiotieyhteys mahdollistaa uudella tavalla Itä-Vantaan kaupunkirakenteen kehittämisen ja sitoo alueet tehokkaan joukkoliikenteen piiriin ja vahvemmin osaksi keskusten verkostoa.

Aikataulu

Ratikan yleissuunnitelma vaikutustenarviointeineen valmistuu syyskuussa 2019. Yleissuunnitelman suunnitelmakuvat ovat jo valmistuneet ja ovat ladattavissa täältä. Suunnitelmakuvat sisältävät ratikkareitin ja pysäkit, mutta myös muut liikennejärjestelyt ratikkakaduilla kuten bussipysäkit, autokaistat, pyörätiet ja kävely-yhteydet.

Yleissuunnitelma viedään hyväksyttäväksi tekniseen lautakuntaan, minkä jälkeen haetaan kaupunginhallitukselta ja valtuustolta päästöstä jatkosuunnittelusta. Raitiotien rakennustyöt voitaisiin aloittaa vuonna 2024, jolloin se voisi olla käytössä aikaisintaan vuonna 2028.

Ratikka pähkinänkuoressa

  • Raitiolinjan pituus 19,3 kilometriä
  • Keskimääräinen pysäkkiväli 800 metriä
  • Keskinopeus 25 km/h
  • Vuoroväli ruuhkassa 5 minuuttia, muuten 10 - 20 minuuttia
  • Liikennöintiaika 04.00-01.00
  • Matkustajakapasiteetti /vaunu 170 matkustajaa (bussilla 71 matkustajaa)
  • Ennustettu matkustajamäärä noin 81 000 matkustajaa / vuorokausi

Vuorovaikutus

Syksyllä 2018 järjestettiin kaikille avoin nettikysely ratikasta. Saadut kommentit ja niiden vaikutuksia kirjattiin raporttiin, jonka voi ladata täältä. Nettikysely oli avoinna 3.-30.10.2018. Ratikasta on järjestetty asukastilaisuuksia Länsimäessä, Hakunilassa, Tikkurilassa ja Aviapoliksessa. Jatkossa asukkaat voivat vaikuttaa ratikan suunnitteluun esimerkiksi tulevien asemakaavamuutosten ja katusuunnitelmien yhteydessä.

Muut raitiotiet

Vantaan ratikan lisäksi varaudutaan myös muihin raitioteihin. Yleiskaavaluonnokseen on merkitty esimerkiksi raitiotieyhteys Jumbolta Tammiston läpi kohti Helsinkiä ja Pakkalasta länteen kohti Myyrmäkeä. Myös nykyisen runkolinjan 560 raideyhteydeksi muuttamiseen varaudutaan.

Yhteystiedot

Asiakaspalvelu
puh. 09 8392 2242
Kielotie 13, 01300 Vantaa
maankaytto.asiakaspalvelu@vantaa.fi

Tiina Hulkko
liikenneinsinööri
050 304 4146
tiina.hulkko@vantaa.fi

Asukasyhteistyö

Asukastilaisuus 27.5.2019 kaupungintalolla (Asematie 7). Lisätietoja tulossa pian.

Ajankohtaista

Twitter