Vantaan ratikka

Ratikka on raitiotieyhteys, joka yhdistää Hakunilan ja Länsimäen seudun raideverkkoon ja luo suoran yhteyden Tikkurilaan, Aviapolikseen ja lentoasemalle. Uusi raitiotieyhteys mahdollistaa uudella tavalla Itä-Vantaan kaupunkirakenteen kehittämisen ja sitoo alueet tehokkaan joukkoliikenteen piiriin ja vahvemmin osaksi keskusten verkostoa.

Esittelytilaisuus toukokuussa 2019

Ratikan suunnittelusta järjestetään esittelytilaisuus 27.5.2019 klo 17 kaupungintalolla (Asematie 7).

Kaikille avoimessa tilaisuudessa esitellään Vantaan ratikan valmistuneita suunnitelmakuvia sekä esimerkiksi ratikan oheen luonnosteltua bussilinjastoa. Paikalla on liikennesuunnittelijoita sekä asemakaavoittajia, joilta voi kysyä kaikkea ratikkaan ja sitä ympäröivään maankäyttöön liittyvää. Ennakkoilmoittautumista ei tarvita. Tervetuloa!

Tapahtuma Facebookissa.

Myös syksyllä 2018 järjestettiin yleisötilaisuuksia, joissa kartoitettiin kaupunkilaisten näkemyksiä. Syksyllä järjestettiin myös kaikille avoin nettikysely. Saadut kommentit ja niiden vaikutuksia kirjattiin raporttiin, jonka voi ladata täältä. Asukastilaisuuksia pidettiin Länsimäessä, Hakunilassa, Tikkurilassa ja Aviapoliksessa. Nettikysely oli avoinna 3.-30.10.2018.

Vantaan ratikan yleissuunnitelmakuvat valmistuneet

Yleissuunnitelman valmiit suunnitelmakuvat ovat ladattavissa täältä. Suunnitelmat sisältävät ratikkareitin ja pysäkit, mutta myös muut liikennejärjestelyt ratikkakaduilla kuten bussipysäkit, autokaistat, pyörätiet ja kävely-yhteydet. Koko yleissuunnitelma vaikutustenarviointeineen valmistuu syksyllä 2019.

Ratikka pähkinänkuoressa

  • Raitiolinjan pituus 18,3 kilometriä
  • Keskimääräinen pysäkkiväli 800 metriä
  • Maksiminopeus 70 km/h
  • Keskinopeus 25 km/h
  • Vuoroväli ruuhkassa 5 minuuttia, muuten 10 - 20 minuuttia
  • Liikennöintiaika 04.00-01.00
  • Matkustajakapasiteetti /vaunu 170 matkustajaa (bussilla 71 matkustajaa)
  • Ennustettu matkustajamäärä noin 81 000 matkustajaa / vuorokausi

Aikataulu

Tällä hetkellä on käynnissä ratikan yleissuunnitelma, joka valmistuu syksyllä 2019. Uusimmat suunnitelmakuvat valmistuvat jo toukokuussa ja päivitetään tälle sivulle.

Yleissuunnitelma viedään kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi, ja samalla haetaan päätöstä jatkosuunnittelusta. Aikaisimmillaan raitiotien rakennustyöt voitaisiin aloittaa vuonna 2023, jolloin se voisi olla käytössä 2028.

Muut raitiotiet

Vantaan ratikan lisäksi varaudutaan myös muihin raitioteihin. Yleiskaavaluonnokseen on merkitty esimerkiksi raitiotieyhteys Jumbolta Tammiston läpi kohti Helsinkiä, sekä Pakkalasta länteen kohti Myyrmäkeä. Myös nykyisen runkolinjan 560 raideyhteydeksi muuttamiseen varaudutaan.

Yhteystiedot

Asiakaspalvelu
puh. 09 8392 2242
Kielotie 13, 01300 Vantaa
maankaytto.asiakaspalvelu@vantaa.fi

Tiina Hulkko
liikenneinsinööri
050 304 4146
tiina.hulkko@vantaa.fi

Asukasyhteistyö

Asukastilaisuus 27.5.2019 kaupungintalolla (Asematie 7). Lisätietoja tulossa pian.

Ajankohtaista

Twitter